Συνέχεια ενημέρωσης:
Ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών 43 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου. Συγκεκριμένα, γνωρίζεται ότι απογευματινές ώρες σήμερα, περισυλλέγησαν εξήντα (60) αλλοδαποί (40 άνδρες, 11 γυναίκες και 09 ανήλικα ) επιβαίνοντες του Ι/Φ σκάφους από Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Κατάκολου.
Οι ανωτέρω αλλοδαποί εξετάσθηκαν από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού και δεν χρήζουν περαιτέρω ιατρικής περίθαλψης και πρόκειται να καταλύσουν σε κτηριακές εγκαταστάσεις του οικείου λιμένα.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κατάκολου.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ) βρέθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ενημερωνόταν διαρκώς για την εξέλιξη του περιστατικού από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Λιμενικού Σώματος.
Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 43 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου – @MVarvitsiotis: Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του @HCoastGuard για τον συντονισμό της ευρείας επιχείρησης έρευνας & διάσωσης ΝΔ της Πύλου
Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή περί τα 43 ν. μ. νοτιοδυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).
Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα μέσω 112 για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Άμεσα δεσμεύτηκαν τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία, ενώ δόθηκε εντολή σε ένα (01) Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σε ένα (01) Αρματαγωγό Π.Ν. να μεταβούν στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, καθώς και σε εκπαιδευτικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας και σε ένα (01) ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη από Κοτρώνι στην Καλαμάτα και είναι σε επιφυλακή.
Το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος εντοπίστηκε αρχικώς από το Φ/Γ πλοίο “ZIM CHINA” σημαίας Λιβερίας και από εναέριο εκπαιδευτικό μέσο Π.Α. και ακολούθως και από ελικόπτερο Π.Α.. Στη συνέχεια έτερο παραπλέον πλοίο πρόσδεσε παραπλεύρως το Ι/Φ προς ασφάλιση του και εξακρίβωση για άτομα με τυχόν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης αλλά και παροχής νερού.
Δεν επιβεβαιώθηκε η αρχική πληροφορία ότι το Ι/Φ σκάφος είχε εισροή υδάτων και ότι ήταν σε κίνδυνο.
Δηλώθηκε ότι πέντε (05) άτομα έχρηζαν φροντίδας και δύο (02) νοσοκομειακής περίθαλψης. Ακολούθως στο σημείο κατέφθασε το Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για να επιβιβάσει τους ανωτέρω επτά (07), οι οποίοι αρνήθηκαν την επιβίβαση στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δηλώνοντας ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Αναμένεται η άφιξη του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την ασφαλή μετεπιβίβαση των αλλοδαπών και τη μεταφορά τους με ασφάλεια σε λιμένα.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι Β 4 – 5 BF.
