Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

16/06/2023

Στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες συμμετείχε και φέτος το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ως επίσημο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Film Offices EUFCN (ΕuropeanFilmCommissionsNetwork), του οργανισμού δικτύωσης των ευρωπαϊκών γραφείων υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, το FilmOffice της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε και φέτος στοMarché duFilm του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αγορές διεθνώς.

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ένωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τις δυνάμεις του με την ελληνική αποστολή στις Κάννες, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Πρόκειται για συνεργασία, η οποία επισημοποιήθηκε πρόσφατα με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Αθηνά Καρτάλου.

Το σύμφωνο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη κοινών δράσεων, προκειμένου αυτή η συνέργεια να αποτελέσει πρότυπο και κίνητρο για αντίστοιχες συμφωνίες με τα υπόλοιπα τοπικά filmoffices στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στο σύμφωνο συνεργασίας, «το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποίησε την πλαισίωση και τεχνογνωσία του ΕΚΚ και του Hellenic Film Commission και με τη σειρά του ανέπτυξε πρακτικές και δράσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηρισθούν καλές πρακτικές για τη χώρα μας γενικά, δίνοντάς του προβάδισμα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες δομές που άρχισαν να αναπτύσσονται αργότερα σε άλλα σημεία της Επικράτειας».

«Διανύουμε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία. Την ώρα που μεγάλες ταινίες και κορυφαία ονόματα του Hollywood επιλέγουν την Περιφέρειά μας για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα, το FilmOffice της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει με σταθερό ρυθμό τα βήματα εξωστρέφειας στις αγορές του εξωτερικού, προχωρώντας στη δεύτερη συμμετοχή του στο ελληνικό περίπτερο, στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Από φέτος μάλιστα το FilmOffice εγκαινιάζει και επίσημα τη συνεργασία μας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με το οποίο πρόσφατα υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των συνεργειών και των κοινών δράσεων στο εξωτερικό για τη στοχευμένη προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας ως κινηματογραφικού προορισμού. Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, το FilmOffice έγινε πρόσφατα μέλος του EUFCN– του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα γραφεία υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό, να βελτιώσουμε τα αναπτυξιακά μας εργαλεία και να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητα της Κεντρικής Μακεδονίας στον οπτικοακουστικό κλάδο. Όλα αυτά αποτελούν για μας αξιοσημείωτες κατακτήσεις της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουμε τα τελευταία τρία χρόνια ως διοίκηση να βάλουμε την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών, να ενισχύσουμε τους τοπικούς επαγγελματίες και να αναδείξουμε την περιοχή μας σε ιδανικό τόπο γυρισμάτων για 365 μέρες το χρόνο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την υποστήριξη της συμμετοχής του Film Office στις Κάννες και για την πολύ καλή συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε «στην κοινή προσπάθεια του ΕΚΚ, του ΕΚΟΜΕ, της ΕΡΤ, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των Περιφερειών, για να αναδείξουμε κάθε γωνιά της Ελλάδας ως το καλύτερο κινηματογραφικό σκηνικό».

Το FilmOffice της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κεντρική Μακεδονία ως ιδανικό προορισμό για οπτικοακουστικές παραγωγές στο Marché du Film και να λάβει μέρος σε συναντήσεις δικτύωσης με Έλληνες και ξένους επαγγελματίες, στις οποίες ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για τις υπηρεσίες και τα αναπτυξιακά εργαλεία του γραφείου, με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των επαγγελματικών επαφών του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ξεχωρίζει η επίσημη ετήσια συνάντηση του ευρωπαϊκού δικτύου EUFCN, συντονιστικού φορέα για τα εθνικά και περιφερειακά filmcommissions και filmoffices στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και της Διεθνούς Ένωσης FilmCommissions (AFCI – Association of Film Commissioners International). Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους και φορείς ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών φεστιβάλ, αλλά και στοχευμένες συναντήσεις με Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές και παραγωγούς για την υποστήριξη νέων οπτικοακουστικών πρότζεκτ στην Κεντρική Μακεδονία.

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη φετινή κινηματογραφική αγορά Marché du Film στις Κάννες ήταν εντυπωσιακή και έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 14.000 διαπιστευμένοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από 120 χώρες. Ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε σημαντικά το προηγούμενο ρεκόρ –προ πανδημίας– των 12.500 επαγγελματικών συμμετοχών το 2019.

Από την πλευρά τους,οι επικεφαλής του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της συμμετοχής του Film Office σε μεγάλες κινηματογραφικές αγορές του εξωτερικού, όπως το Marché du Film και εξέφρασαν την ικανοποίησή του για την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επισημοποιούμε τη συνεργασία μας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την προβολή και την προώθηση του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Περιφέρειά μας. Θέλουμε να διευρύνουμε τις μεταξύ μας συνέργειες, προκειμένου να αναπτύξουμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στα οπτικοακουστικά, αλλά και να εξασφαλίσουμε μια συνεκτική προβολή του προορισμού μας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, τις συνεργασίες, τις τοποθεσίες και τους ανθρώπους για να αναδείξουμε τις πολλαπλές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας και στον κινηματογραφικό τουρισμό», ανέφεραν.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ