IWG: Τα πλεονεκτήματα δουλεύοντας σε έναν υβριδικό χώρο εργασίας – 600% ανάπτυξη στην αγορά ευέλικτων χώρων εργασίας προβλέπεται έως το 2030 – 8 στους 10 εργαζόμενους επιλέγουν να εργάζονται υβριδικά

θήνα, 12 Ιουνίου 2023 – 8 στους 10 εργαζόμενους δήλωσαν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Ελλάδος και Κύπρου της International Workplace Group (IWG) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 3ο συνέδριο της Premium Real Estate Expo. 

Πρόσφατα δεδομένα και η νέα πραγματικότητα

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Κουδουνάς, ανέδειξε κάποιες τάσεις σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG, όπου το 81% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να επιθυμούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνουν στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Από την πλευρά των επιχειρήσεων το 89% αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας. 

600% ανάπτυξη στην αγορά ευέλικτων χώρων εργασίας έως το 2030

Σύμφωνα με άλλη έρευνα  της JLL που παρέθεσε ο κ. Κουδουνάς το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως «ευέλικτοι» έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 5%,  μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουδουνάς “Η υβριδική εργασία αποτελεί ένα καλύτερο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό,  είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτής την νέας γενιάς εργαζομένων για να καταφέρουν να διατηρήσουν το ταλέντο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την εικόνα της επιχείρησής τους ως καλού εργοδότη”.

Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι

Μιλώντας για την νέα γενιά εργαζομένων, ο κ. Κουδουνάς τόνισε πως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα “4 στους 5 εργαζόμενους” όπως σημείωσε “θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά.”

Γύρω από τη νέα αυτή γενιά εργαζομένων και τις ανάγκες τους βασιζεται και το πρότυπο της “Πόλης των 15 λεπτών” όπου πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να υιοθετήσουν και σύμφωνα με έρευνα της IWG και της Arup στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώνεται ότι η υβριδική εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα να δαπανηθουν επιπλέον 327 εκατ. λίρες σε τοπικές κοινότητες μέχρι το 2030.

Η οπτική των Οικονομικών Διευθυντών

Κλείνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προβληματισμούς των οικονομικών διευθυντών παγκοσμίως, οι οποιοι προβλέπουν μια περίοδο ύφεσης στο μέλλον με το 97% να περιορίζουν ήδη τα έξοδα κατά περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, καθώς ενισχύεται ο φόβος επιδείνωσης της οικονομίας. Λύση σε αυτό όπως είπε ο κ. Κουδουνάς διαφαίνεται η έμφαση στην υβριδική εργασία η οποία ενισχύει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της κάθε επιχείρησης και υποστηρίζει την  ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων,  καθώς το 80% των οικονομικών διευθυντών να πιστεύουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα έξοδά τους και το 82% ότι η υβριδική εργασία συνιστά ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο από οικονομική άποψη.

*****

Η IWG είναι παγκόσμιος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας. Οι εταιρείες μας βοηθούν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και τις επιχειρήσεις τους να εργαστούν πιο παραγωγικά. Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας επιλογές επαγγελματικών και συνεργατικών χώρων εργασίας, κοινοτήτων και υπηρεσιών. Η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον κόσμο της εργασίας. Οι άνθρωποι απαιτούν τα προσωπικά οφέλη της παραγωγικότητας του να ζουν και να εργάζονται όπως και όπου θέλουν. Οι επιχειρήσεις θέλουν τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη. Οι πελάτες μας είναι νεοφυείς, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες πολυεθνικές, με μοναδικούς επιχειρηματικούς στόχους, ανθρώπους και φιλοδοξίες. Επιλέγουν χώρους εργασίας και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Θέλουν να έχουν επιλογή. Μέσω των εταιρειών μας παρέχουμε αυτή την επιλογή και εξυπηρετούμε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας: Regus, Spaces, No18, Basepoint, Open Office και Signature. Δημιουργούμε προσωπική, οικονομική και στρατηγική αξία για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Από τις πιο συναρπαστικές εταιρείες και γνωστούς οργανισμούς στον πλανήτη, μέχρι ιδιώτες και την επόμενη γενιά κορυφαίων βιομηχανιών. Όλοι αξιοποιούν τη δύναμη της ευέλικτης εργασίας για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα, την ευελιξία και την εγγύτητά τους στην αγορά. Φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Η επανάσταση στο χώρο της εργασίας έρχεται.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ