Partners in Democracy Symposium – Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη Δημοκρατία σήμερα

Αθήνα, 30 Μαΐου 2023 – Οι κρίσιμες και επίκαιρες πτυχές της Δημοκρατίας, αλλά και το πώς ακριβώς εμπλέκονται οι περίπλοκες έννοιες της ισότητας, της συμπερίληψης και της ελευθερίας με την τέχνη, τη μουσική και την τεχνολογία, απασχόλησαν το «PartnersinDemocracySymposium», το οποίο διοργανώθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με το Art in Embassies. Σε μια κατάμεστη -από κυρίως νέους ανθρώπους- αίθουσα στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, στο κέντρο της Αθήνας, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιχείρησαν να ρίξουν λίγο περισσότερο «φως» στα σύγχρονα προβλήματα της Δημοκρατίας, αλλά και να συζητήσουν μια σειρά επιμέρους θεμάτων του σήμερα αλλά και του αύριο.

«Η Δημοκρατία είναι μια διαρκής διαδικασία, την οποία πρέπει να υπερασπιζόμαστε, ιδίως η νέα γενιά» ήταν το μήνυμα του ιδρυτή του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκου. Από την πλευρά της, η Μαρία Γιαννιούιδρύτρια του LeadforWithin, επεσήμανε ότι στη Δημοκρατία, εκτός από δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει και στην ελευθερία του λόγου. «Ξεχνάμε όμως, ότι το να εκφράζεσαι ελεύθερα, σημαίνει ότι πρέπει να ακούς και τον άλλο». Η Νεφέλη Μεγκcontentcreator, αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι δεν δίνουμε όλοι τον ίδιο ορισμό στις έννοιες. Για παράδειγμα: Τι είναι η Δημοκρατία; «Για άλλους είναι δικαιώματα, για άλλους υποχρεώσεις. Για μένα είναι ελευθερία σ’ όλο το μήκος και το πλάτος».

Στα κομβικά σημεία στα οποία τα μουσεία ενισχύουν έμπρακτα τη Δημοκρατία εστίασε στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Συραγώ Τσιάρα. Ανάμεσα σε αυτά εντάσσονται η προσβασιμότητα όλων στην τέχνη και η διασύνδεσή της με την δημόσια σφαίρα, η συγκρότηση ενεργών κοινών και η καλλιέργεια του κριτικού βλέμματος. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τσιάρα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των αφανών κοινωνικών ομάδων και αφηγήσεων.

Το «παρών» έδωσε ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Δημοκρατία έχει τις ρίζες της στη συμπερίληψη και στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. «Αυταρχικές δυνάμεις προσπαθούν να υπονομεύουν τις αξίες μας» πρόσθεσε, παραπέμποντας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, παρατήρησε ότι η Δημοκρατία δεν ισχύει παντού και για όλους, ενώ, αφού επανέλαβε την απειλή της απολυταρχίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντέλει η Δημοκρατία θα επικρατήσει. Αλλά δεν πρέπει να επαγρυπνούμε, προειδοποίησε. Τέλος, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς του λέγοντας ότι οι γονείς του «πήγαν στις ΗΠΑ και τους υποδέχθηκαν θερμά. Ελπίζω ότι όσοι φεύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια και έρχονται στις ακτές της Ελλάδας, θα έχουν την ίδια υποδοχή και τις ίδιες ευκαιρίες που είχαν γονείς μου στις ΗΠΑ. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».

Την ίδια στιγμή, ο SergiiShutenkoπρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδαεπεσήμανε ότι οι αξίες της Δημοκρατίας ενδυναμώνονται μόνο μέσα από αγώνες και δοκιμασίες. «Σήμερα η ιστορία γράφεται με το αίμα των Ουκρανών στρατιωτών. Όλοι οι δημοκρατικές αξίες δέχονται επίθεση και πρέπει να τις υπερασπιστούμε. Εάν πιστεύει κανείς ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στην Ουκρανία, κάνει λάθος». Σ’ αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται πουθενά δεδομένη«Για να επιβιώσει, πρέπει να αμυνθεί».

«ΗΔημοκρατία δεν είναι μία θεωρία ή μία αφηρημένη έννοια που απαιτεί ερμηνεία. Είναι πρακτική, έχει να κάνει με την καθημερινότητα, με το ορατό και το μετρήσιμο. Δεν κρινόμαστε από τα λόγια αλλά από τις πράξεις» σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης υπογραμμίζοντας πως «μέχρι να επιτύχουμε να έχουν όλοι το δικαίωμα να αγαπούν και να παντρεύονται όποιον ή όποια θέλουν, και μέχρι να διασφαλιστεί η ελεύθερη τεκνοθεσία,δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωμένη Δημοκρατία». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως εκεί «τοπική αυτοδιοίκηση και Δημοκρατία είναι έννοιες ταυτισμένες». Τέλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες εκλογές σημείωσε πως η κοινωνία βρίσκεται πιο μπροστά από την πολιτική.

«Να μάθετε για τη σημασία του κράτους δικαίου και τη χρήση του στην καθημερινότητα. Να ακολουθήσετε αυτό που είπε ο Περικλής για εκείνους που δεν ασχολούνται με τα κοινά: Δεν έχουν τίποτε να κάνουν εδώ, δεν τους χρειαζόμαστε. Τώρα είναι η δική σας σειρά. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε» ανέφερε μιλώντας προς τη νέα γενιά ο πρώην αναπληρωτής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Justice Stephen Breyer. Ανακαλώντας εμπειρίες από την μακροχρόνια πορεία του, υπογράμμισε τη σημασία του να αντλούμε τα διαχρονικά μηνύματα από την ιστορία, την τέχνη και την μυθολογία συμβάλλουν στο να «ξεκλειδώσουμε» το νόημα των πανανθρώπινων αξιών.

Πέραν των ομιλιών, στο «Partners in Democracy Symposium» έλαβαν χώρα αρκετές και ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις, στις οποίες επιχειρήθηκε μια ενδελεχής διερεύνηση σύνθετων και επίκαιρων εννοιών –πάντα με βασικό άξονα τη Δημοκρατία.

gianniou - meg
Από αριστερά: Μαρία Γιαννιού, ιδρύτρια του Lead for Within και Νεφέλη Μεγκ, content creator
Syrago Tsiara
 Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Tsounis
 Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα 
Sergii Shutenko
 Sergii Shutenko, πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα 
Kostas Bakoyiannis
Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
Justice Stephen Breyer
 Justice Stephen Breyer, πρώην αναπληρωτής δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών
Venizelos
Από αριστερά: Νεκταρία Σταμούλη, δημοσιογράφος στο Politico και το ΑΜΠΕ – Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης & υπουργός Εξωτερικών, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών – Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής Ερευνών στη ΔιαΝΕΟσις
Fighting equility
Από αριστερά: Justin Kempf, παρουσιαστής του podcast Democracy Paradox – Don Beyer,  συγγραφέας και μέλος του Κογκρέσου των Η.Π.Α. – Παναγιώτα Πολυκάρπου, Gender Equality Consultant & Non-profit leader και Δήμητρα Κοντοβά, σύμβουλος συμπερίληψης και προσβασιμότητας στον Σ.Κ.Ε.Π.
platon
Platon,  φωτογράφος  
what can art
Από αριστερά:  Αλέξανδρος Διακοσάββας,  δημοσιογράφο της LiFO – Kevin Zans Ansong a.k.a. Negros tou Moria – Anthea Hartig, Διευθύντρια του Smithsonian Museum of American History – Χρήστος Παπαμιχαήλ, ιδρυτής και διευθυντής του οργανισμού Liminal και ο Platon,  φωτογράφος  
Cities Transforming
Από αριστερά: Απόστολος Καραμπέρης, συνδιοργανωτής του Thessaloniki Pride και Michael Owen, αντιπρόεδρος της Allied Rainbow Communities στη Μάλτα
25.05.23_ (261 of 387)
Από αριστερά: Απόστολος Καραμπέρης, συνδιοργανωτής του Thessaloniki Pride και Michael Owen, αντιπρόεδρος της Allied Rainbow Communities στη Μάλτα
what is real
Από αριστερά: Kim Conniff Taber, Editorial Director του ιδρύματος Democracy Culture Foundation – Skye Perryman, CEO του Democracy Forward – Μυλάιδη Στούμπου, Sr Regional Director, Partner Development, ISVs, Digital Natives & Scale Ups, CEMA Region της Microsoft – Ευγενία Μπόζου, Επικεφαλής του τμήματος Government Affairs and Public Policy της Google Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και Δημήτρης Μπούνιας, δημοσιογράφος και Project Manager του iMedD 
the future
Από αριστερά: Νεφέλη Μεγκ, content creator – Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής του ENALEIA – Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάπτυξης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης – Nardine Meshreky, φοιτήτρια και Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος και εταίρος στο Big Pi Ventures
25.05.23_ (315 of 387)
Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος και Ιδρυτης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ