ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ – ΝΙΚΗΤΕΣ 2023- ΕΘΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

Μια βελγική εφαρμογή για πρόσφυγες, ένα λιθουανικό κινητό μουσείο κλίματος και μια ολλανδική πλατφόρμα ευρωπαϊκών υποθέσεων για νέους δημοσιογράφους είναι οι νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2023.

Το Βραβείο απονεμήθηκε σε τελετή στο Άαχεν την Παρασκευή 12 Μαΐου.

Το πρώτο βραβείο που συνοδεύεται από έπαθλο 7.500 ευρώ απονεμήθηκε στην «AILEM» από το Βέλγιο – την πρώτη γλωσσική εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και αναπτύχθηκε σε συνεργασία μαζί τους. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να εξομαλύνει τις διαπολιτισμικές παρεξηγήσεις και τα χάσματα μεταξύ των προσφύγων και της χώρας υποδοχής τους και περιλαμβάνει χρήσιμες φράσεις, ιστορίες εκμάθησης γλωσσών και παιχνίδια, καθώς και τρόπους σύνδεσης με άλλους χρήστες. Το έργο στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα, εμπειρίες και κοινωνική θέση. Μπορείτε να τους ακολουθήσετε στο Instagram.

Δύο έργα κατέλαβαν από κοινού τη δεύτερη θέση: το “Κινητό Μουσείο Κλίματος” από τη Λιθουανία και “Ο Ευρωπαίος Ανταποκριτής” από την Ολλανδία. Και οι δύο θα λάβουν 3.500 ευρώ.

Το «Κινητό Μουσείο Κλίματος» (Mobili Klimato muziejaus paroda) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 με στόχο να ωθήσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν φιλικό προς το κλίμα τρόπο ζωής. Αποτελείται από τέσσερα κινητά θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια που αφορούν σε τέσσερεις θεματικές:

·         Κλιματική αλλαγή – αιτίες και επιπτώσεις

·         Η πράσινη συμφωνία της ΕΕ

·         Βιώσιμη γεωργία και υγιεινά τρόφιμα

·         Πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης

Μπορείτε να βρείτε το Κινητό Μουσείο Κλίματος στο Facebook και το Instagram.

«Ο Ευρωπαίος Ανταποκριτής», που ιδρύθηκε το 2022, συγκεντρώνει πάνω από 140 νέους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας. Το ημερήσιο newsletter τους καλύπτει μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή κάθε μέρα, με τις πιο σχετικές ευρωπαϊκές ειδήσεις. Διερευνούν επίσης πώς μεγάλα ζητήματα παρουσιάζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Βρείτε τους σε Facebook και LinkedIn και μάθετε περισσότερα.

Εθνικός νικητής για την Ελλάδα

Το παιχνίδι της Επιρροής (The Game of Influence) του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης είναι ο Εθνικός νικητής για το 2023!

Το βραβείο αφορά τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με τον τίτλο “Το παιχνίδι της επιρροής”, στο οποίο εξομοιώνεται η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους Αντιπροσώπους, τις Επιτροπές και τη δύναμη επιρροής που ασκούν στη διαμόρφωση των αποφάσεων για την Ευρώπη.

Εμπνευστής του παιχνιδιού είναι ο μαθηματικός Στάθης Κουκουλάς και στον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση συμμετείχαν οι μαθητές Μαρία Κατσανεβάκη, Αγγελική Αναγνώστου, Βασιλική Μπάλιακα, Δανάη Γούτου, Βαρβάρα Δάλα, και η βιολόγος του ΜΣΜ, Αναστασία Κατσαρού.

Το παιχνίδι έχει ήδη κερδίσει διάκριση από το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας)

Σχετικά με το Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία:

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία, που απονέμεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το International Charlemagne Prize Foundation, είναι ανοιχτό σε πρωτοβουλίες νέων ηλικίας 16-30 ετών που ενισχύουν τη δημοκρατία και υποστηρίζουν την ενεργό συμμετοχή. Από το 2008, 5.000 έργα έχουν διαγωνιστεί για το βραβείο.

Κάθε χρόνο εθνικές και ευρωπαϊκές επιτροπές επιλέγουν ένα έργο από κάθε χώρα της ΕΕ. Οι 26 εθνικοί νικητές προσκλήθηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων στο Άαχεν στις 12 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκαν οι τρεις νικητές της ΕΕ. Την ίδια ημέρα απονεμήθηκε και το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου του Άαχεν στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και τον ουκρανικό λαό, παρουσία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εθνικοί νικητές

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ