#ΣανΣήμερα, στις 13 Ιανουαρίου 1910, γεννιέται ο Γιάννης #Τσαρούχης, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους 🇬🇷 Έλληνες ζωγράφους🎨. #MinCultureGr #OnThisDay #ΓιάννηςΤσαρούχης #Tsarouchis #ζωγραφική #τέχνη #art #painting #Greece #museum #exhibition #ΣανΣήμερα #Τσαρούχης #Μουσείο #ζωγράφος #Μερκούρη #Εμπειρίκος #Τσίγκου #Μπέκετ #ΥΠΠΟΑ

#ΣανΣήμερα, στις 13 Ιανουαρίου 1910, γεννιέται ο Γιάννης #Τσαρούχης, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους 🇬🇷 Έλληνες ζωγράφους🎨.
👉Ο Τσαρούχης έκανε γνωστή τη λαϊκή παράδοση και τη βυζαντινή τέχνη πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Υπήρξε, εκτός από ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών, με το έργο του να εκτίθεται ακόμα και σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου.
📍 Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, επισκεπτόμαστε το #Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι, στην οδό Πλουτάρχου 28. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό σπίτι με αυλή όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Έλληνας #ζωγράφος.
➡ Το έχτισε, με δικά του σχέδια το 1965, ως το 1967 ήταν αποκλειστικά το εργαστήριο του κι ύστερα έζησε σε αυτό όταν επέστρεψε από τη Γαλλία, από το 1981 ως τον θάνατό του, το 1989.
➡️Το 1981 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Yannis Tsarouchis Foundation) και δώρισε σε αυτό το σπίτι του, το αρχείο του και 5.000 έργα του. Σε αυτό το σπίτι ζούσε, ζωγράφιζε και, για έναν περίπου μήνα κάθε χρόνο άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό, κάθε φορά παρουσιάζοντας μια καινούρια έκθεση. Από αυτό το σπίτι – μουσείο πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, η #Μερκούρη, ο #Εμπειρίκος, η #Τσίγκου, ο #Μπέκετ και άλλοι.
ℹ Το κτίριο κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και έργο Τέχνης από το #ΥΠΠΟΑ ενώ οι συλλογές του φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη (The Benaki Museum).
🔹 Το Ίδρυμα Τσαρούχη έχει οργανώσει ως σήμερα περισσότερες από 50 εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει με σημαντικά έργα του σε εικαστικούς θεσμούς σε όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες παιδιά και νέοι έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις του. Σημαντικές εκδόσεις καλούν τον επισκέπτη να προσεγγίσει το πλούσιο συγγραφικό έργο του ζωγράφου και των μελετητών του.
🖼 Το έργο του Γιάννη Τσαρούχη, πολύπλευρο και διαχρονικό , πηγή γνώσης και έρευνας, ανοιχτό σε ερμηνείες και μελέτες μπορεί να συνομιλήσει σε διεθνές επίπεδο με μέγιστους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.
🔹Το Μουσείο Τσαρούχη παραμένει εφαλτήριο δημιουργίας και έμπνευσης, ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.


#MinCultureGr #OnThisDay #ΓιάννηςΤσαρούχης #Tsarouchis #ζωγραφική #τέχνη #art #painting #Greece #museum #exhibition

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ