Δήλωση Ζέφης Δημαδάμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά γυναικών 25/11

Κάθε χρόνο ο ίδιος αιφνιδιασμός, κάθε χρόνο ξανά και ξανά αριθμοί, στατιστικά που αποτυπώνουν το μέγεθος της  ατελείωτης βίας που υπάρχει γύρω μας με θύματα γυναίκες, γυναίκες ενήλικες, μικρά κορίτσια, ηλικιωμένες, γυναίκες ΑΜΕΑ, γυναίκες πρόσφυγες, γυναίκες και κορίτσια στην Ουκρανία στον πόλεμο, στην Ασία, στην Αφρική, στο διπλανό διαμέρισμα, στο χωρίο μας, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας.  

 Φέτος με τη θύελλα των καταγγελιών για ατελείωτη βια σε δομές, ιδρύματα, για τραγικά περιστατικά ακραίας ενδοοικογενειακής βίας, μαστροπείας, παιδικής πορνογραφίας η 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας γυναικών γίνεται ίσως ακόμη περισσότερο τραγική.

Ανησυχητικά υψηλά και πάλι τα παγκόσμια δεδομένα για τις γυναικοκτονίες με περισσότερα από τα μισά θύματα γυναίκες να εχουν δολοφονηθεί από σύζυγο, σύντροφο ή άλλο συγγενή. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν (ΟΗΕ) έδειξε ότι 45.000 γυναίκες και κορίτσια από τις 81.100 παγκοσμίως το 2021 – δολοφονήθηκαν  από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή άλλο συγγενή τους. 

Η βια κατά των γυναικών πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί. Πρωτίστως όμως για να σταματήσουμε όλες τις μορφές δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με το φύλο, πρέπει να πούμε τη δολοφονία γυναικών λόγω φύλου με το όνομα της “γυναικοκτονια’ και να μετρήσουμε κάθε θύμα, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερες και πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις πρόληψης και καταστολής. Γιατί δεν μετράμε, δεν καταγράφουμε πολλές ακόμη γυναικοκτονιες, όπως π.χ. όταν μια γυναίκα αυτοκτονεί μετά από βιασμό ή ένα κορίτσι που είναι έγκυος λόγω βιασμού πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού; 

Ταυτόχρονα απαιτείται να διασφαλίσουμε την “εύκολη αλλά τόσο σημαντική διέξοδο” από τον εφιάλτη της βίας για κάθε γυναίκα στην επαρχία, στο κέντρο της πόλης, στον καταυλισμό, σε κάθε τομέα της ζωής, να την προφυλάξουμε και να  διασφαλίσουμε δηλαδή την οικονομική ανεξαρτησία στην ίδια και στα παιδιά της.

Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η καχεξία των θεσμών, αλλά και η “κουτσομπολιστικη” αναφορά ιστοριών βίας ή δολοφονιών κατά γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης (τη σκότωσε γιατι την “υπεραγαπουσε”, τον προκαλούσε αυτή /victim blaming)) οδηγεί στην “κανονικοποίηση” των φαινομένων και στην διαιώνιση τους. 

Επομένως, χρειαζόμαστε άμεσα γενναίες υπερκομματικές παρεμβάσεις, με την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης βίας, μακριά από την παγίδα της ξύλινης κομματικής αντιπαράθεσης χωρίς κανένα αποτέλεσμα για την ανακούφιση των θυμάτων ή την τιμωρία των θυτών που πρέπει να είναι ο τελικός μας στόχος. 

– – – – – – – – 

Δρ Ζεφη Δημαδαμα

 Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Διδάσκουσα, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο 

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής 

Προεδρος Ενωσης Γυναικων Ελλαδας-Παραρτημα Αθηνας 

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ