720 εκ. ευρώ σε επτά χώρες για φυσικές καταστροφές το 2021-1,4 εκ. ευρώ για τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Κρήτη

•1,4 εκ. ευρώ για τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Κρήτη
•Κονδύλια 9,5 εκ. για τις καταστροφές από την έκρηξη ηφαιστείου στην Λα Πάλμα (Ισπανία)
•Στήριξη στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο για τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού του 2021

Την Πέμπτη, η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ στήριξε την εκταμίευση σχεδόν 720 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές σε επτά χώρες της ΕΕ το 2021.

Η ενίσχυση ύψους 718,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα κατανεμηθεί ως εξής.

Όσον αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Ιούλιο του 2021:

·  612,6 εκ. ευρώ για τη Γερμανία

·  87,7 εκ. ευρώ για το Βέλγιο

·  4,7 εκ. ευρώ για την Ολλανδία

·  1,8 εκ. ευρώ για το Λουξεμβούργο

·  797.520 ευρώ για την Αυστρία

1,4 εκ. ευρώ θα δοθούν για τον σεισμό στην Κρήτη (Ελλάδα) και για την έκρηξη ηφαιστείου στην Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, άλλα 9,5 εκ. ευρώ.

Το σχέδιο για το πακέτο βοήθειας πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή του ΕΚ ομόφωνα, με 30 ψήφους υπέρ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έγγραφα της ψηφοφορίας βρίσκονται εδώ, ενώ το τελικό σχέδιο έκθεσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φακέλου διαδικασίας.

Επόμενα βήματα

Το τελικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί στην σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ του Δεκεμβρίου.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Henrike Hahn (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε: «Τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που εγκρίθηκαν σήμερα από την επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ αποτελούν σαφή και σημαντική ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, η αποτελεσματική καταπολέμηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μην χρειάζεται να βασιζόμαστε υπερβολικά συχνά στο ΤΑΕΕ, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, διότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση.»

Σχετικές πληροφορίες

Το Ταμείο δημιουργήθηκε σε συνέχεια των σοβαρών πλημμυρών στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για 100 καταστροφές, καλύπτοντας πολλά και διάφορα καταστροφικά γεγονότα, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, καταιγίδες και ξηρασίες. Το Ταμείο έχει επίσης κινητοποιηθεί για 20 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής έχει παρασχεθεί στήριξη σε 28 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες για ποσό άνω των 7 δισ. ευρώ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ