39ος ΑΜΑ: Η Κωνσταντινοπούλου στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μαραθώνιο-Κολιός και Κάσσου με ρεκόρ αγώνα θριάμβευσαν στα 5χλμ STOIXIMAN

13 Νοεμβρίου, 2022

39ος ΑΜΑ: Η Κωνσταντινοπούλου στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μαραθώνιο

Με πλήθος κόσμου στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου να τις περιμένει και μία εκπληκτική ατμόσφαιρα εισήλθαν στο στάδιο οι πρώτες γυναίκες μαραθωνοδρόμοι που κέρδισαν στις θέσεις τους στο βάθρο του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Πρώτη μπήκε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, του ΑΠΚ Νάπολης, και απόλαυσε το θερμό χειροκρότημα του κοινού όταν έκοψε την κορδέλα, για να κερδίσει για πρώτη φορά στην καριέρα της τον Μαραθώνιο της Αθήνας. H 26χρονη δρομέας του Αντώνη Στόικου, που αναδεικνύεται για πρώτη φορά Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, τερμάτισε σε 2:46:01. Με αυτή την επίδοση κατάφερε να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ που ήταν 2:51:32.  Η νεαρή μητέρα, την περασμένη χρονιά αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο όχι μόνο δεν την πτόησε, αλλά της έδωσε επιπλέον κίνητρο να κυνηγά τους στόχους της.

Δεύτερη τερμάτισε η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) που για ακόμη μία φορά θα βρεθεί στο βάθρο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η έμπειρη δρομέας τερμάτισε σε 2:50.25 και με τη σημερινή της νίκη κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά διακρίσεων, αφού που λίγες μήνες ήταν νικήτρια στον Ημιμαραθώνιο του 2022. 

Η Ουρανία Ρεμπούλη, του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, επέστρεψε στους αγώνες και στο βάθρο αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα στις γυναίκες. Με χρόνο 2:50:42 εισήλθε ως τρίτη στο Καλλιμάρμαρο και απόλαυσε το χειροκρότημα του πλήθους. 

Και οι τρεις φάνηκαν συγκινημένες στο τέλος της διαδρομής καθώς το κοινό φρόντισε να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για τον τερματισμό μετά από 42χλμ. Ο κόσμος εμψύχωνε τις αθλήτριες κατά τη διάρκεια της διαδρομής και κυρίως όταν έφταναν κοντά στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου ενώ το θερμό τους χειροκρότημα ακουγόταν ήδη από την οδό Ηρώδου Αττικού. 

Βασιλική Κωνσταντινοπούλου: «Χάρηκα πάρα πολύ, δεν το πίστευα. Κοιτούσα συνέχεια πίσω και έλεγα δεν μπορεί να είμαι πρώτη. Κοιτούσα αριστερά και δεξιά και έλεγα δεν μπορεί, κάτι έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο μου ήταν να πάω πιο γρήγορα, αλλά είδα τη ζέστη και αποφάσισα να το πάω συντηρητικά. Βγήκε σε καλό. Έλεγα μετά το 40ο χιλιόμετρο πώς δεν με ενδιαφέρει, θέλω μόνο να τερματίσω. Πονούσα παντού, με έπιασαν κράμπες. Αλλά μόλις είδα την κατηφόρα, πήρα δύναμη και ο κόσμος μου έδωσε δύναμη. Ήταν φοβερό συναίσθημα όταν μπήκα που ο κόσμος χειροκροτούσε και τους χαιρετούσα και εγώ. Ήταν απίστευτο. Είναι η δεύτερη φορά που τρέχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Πέρσι ήμουν 3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

Κατερίνα Ασημακοπούλου: «Με έχει στοιχειώσει η δεύτερη θέση! Ειλικρινά χάρηκα με την καρδιά μου που είδα την Βασιλική να τερματίζει πρώτη. Πραγματικά είναι άξια θαυμασμού. Συγχαρητήρια σε όλες τις κοπέλες. Σε ό,τι αφορά εμένα η ζέστη με επηρέασε, αναγκάστηκα να σταμάτησα περίπου στο 10ο χιλιόμετρο με έπιασαν κάποιοι πόνοι στην κοιλιά μου, μπόρεσα και ξαναμπήκα και στο 26ο χλμ. με έπιασε ξανά και πάλι σταμάτησα, αλλά συνέχισα. Ήταν ένας επεισοδιακός αγώνας για μένα. Ο κόσμος με βοήθησε πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πετρούτσο που με βοήθησε στη διαδρομή».

Ράνια Ρεμπούλη: «Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είχα ξεσυνηθίσει και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί ήθελα να ήμουν στα μετάλλια και τα κατάφερα. Είναι ένα καλό ξεκίνημα για την επάνοδό μου. Το μετάλλιο το χαρίζω στη μικρή μου κόρη, την Ανεζίνα, στους γονείς μου και σε όλους όσους με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα να γυρίσω και να ξανατρέξω. Η αρχή μου στο μαραθώνιο είχε γίνει στο Καλλιμάρμαρο το 2014 και πάλι στο Καλλιμάρμαρο γίνεται το 2022. Θέλω να τα καταφέρω, θέλω να είμαι η Ράνια που ήμουν πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι πέντε χρόνια μετά που μετέχω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ήταν τελευταία φορά το 2017 που είχα κερδίσει. Στο μήκος της διαδρομής ο κόσμος βοήθαγε και μας έκαναν να νιώθουμε ότι είμαστε δικά τους άτομα, έστω και αν δεν μας ήξεραν κάποιοι. Η στιγμή που πλησίαζα και μπήκα στο Στάδιο ήταν πολύ συγκινητική. Ο κόσμος ήταν εξαιρετικός, ενθαρρύνει και βοηθάει όλο τους δρομείς. Εύχομαι καλό τερματισμό σε όλους γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν εύκολες. Ήταν δύσκολες, εγώ προσωπικά αφυδατώθηκα, ένιωσα ότι έδωσα πάνω από το 100% των δυνάμεών μου και είμαι ευχαριστημένη και συνεχίζω με υγεία».

Κολιός και Κάσσου με ρεκόρ αγώνα θριάμβευσαν στα 5χλμ STOIXIMAN

Ο καιρός πολύ καλός, οι συνθήκες ιδανικές για τους χιλιάδες δρομείς που πήραν εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Εθνικού Κήπου για τον αγώνα των 5 χλμ STOIXIMAN. Ο συναγωνισμός έντονος, η μάχη για τα μετάλλια μέχρι το τέλος: ο Νέστορας Κολιός (ΑΓΣ Ιωαννίνων) και η Μαρία Κάσσου (Παναξιακός) με ένα μεγάλο ρεκόρ αγώνα, ήταν οι πρώτοι, οι ταχύτεροι, αυτοί που πέρασαν στην ιστορία ως οι μεγάλοι νικητές.

Η Κάσσου, έκοψε το νήμα σε 16:36 και συνέτριψε το ρεκόρ αγώνα που κατείχαν με 16:40 η Ρόζε Τσελίμο από το Μπαχρέιν (12/11/2017) και η Αναστασία Μαρινάκου (14/1/2021). Με την Μαρινάκου, νικήτρια χθες στα 10χλμ ΟΠΑΠ, είναι μαζί στο ίδιο γκρουπ με προπονητή τον Σταύρο Καρρέ: «Είμαι πολύ χαρούμενη για το γεγονός ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά το ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν- δήλωσε. Λατρεύω να τρέχω σε αυτόν τον αγώνα, λόγω της ξεχωριστής ατμόσφαιρας που έχει. Ο κόσμος μάς δίνει απίστευτη δύναμη. Ήταν φοβερή η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της διαδρομής. Θέλω να συμμετέχω κάθε χρόνο στον αγώναΕίμαι πολύ χαρούμενη για το γκρουπ μας, το γκρουπ του Σταύρου Καρρέ που πάει εξαιρετικά, σε αυτή τη διοργάνωση».

 Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η αθλήτρια από την Μυτιλήνη, η οποία στις 19 Δεκεμβρίου θα συμπληρώσει τα 19 της χρόνια, κατάφερε πέρυσι να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού στα 3.000 μ. με 9.32.59, να κερδίσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην κατηγορία Κ20 και να σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ., στην διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, με χρόνο 9:31.16.

Την ακολούθησαν με 16:54 η Μπάλα Ντενίσα (ΠΓΣ) και η Ειρήνη Τσουπάκη (ΑΓΣ Ιωαννίνων ) με 17:01: «Με ενθουσιάζει αυτός ο αγώνας- είπε η Μπάλα. Περνάω πολύ ωραία. Σήμερα ο καιρός ήταν πολύ καλός και είχαμε τη συμπαράσταση του κόσμου. Με τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ κάναμε προετοιμασία στο Καρπενήσι και αυτός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή παρουσία μας. Πάντως, όσο χάλια κι αν νιώθεις αυτόν τον αγώνα δεν γίνεται να τον χάσεις, λόγω της ατμόσφαιράς του».. Και η Τσουπάκη: «Είναι η πρώτη συμμετοχή μου στα 5χλμ, χθες αγωνίστηκα στα 10 χλμ και δεν ήμουν σίγουρη αν θα κατέβαινα και στα 5χλμ. Όμως με συνεπήρε τόσο πολύ ο κόσμος και οι εθελοντές στον πρώτο αγώνα που είπα αδύνατον να το χάσω. Πραγματικά αποτέλεσε ένα έξτρα κίνητρο».

Ο 21χρονος Νέστορας Κολιός (ΑΓΣ Ιωαννίνων) ήταν ο μεγάλος νικητής στους άνδρες με χρόνο 14:47, που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Άγγιξε και το ρεκόρ αγώνα που κατέχει ο Χρήστος Παπούλιας με 14:45 από τις 14/11/2021: «Ήταν πάρα πολύ ωραία σήμερα- τόνισε. Είχα ξανατρέξει και πέρυσι αλλά λόγω κορονοϊού δεν είχε τόσο κόσμο. Φέτος, όμως, γνώρισα πολύ ωραία υποδοχή, ειδικά που τερμάτισα πρώτος που πάντα κερδίζει…λίγο περισσότερο χειροκρότημα. Με ικανοποίησε πολύ η επίδοση, ήταν ένα ρεκόρ για εμένα όμως δεν ήμασταν σε κατάσταση να πάμε να κυνηγήσουμε επιδόσεις αλλά ακολούθησα μία τακτική, με την οποία βέβαια βοήθησα και τους συναθλητές μου». Ένας αθλητής που διακρίνεται σε αγώνες σε ανώμαλο έδαφος, τρέχει και στηπλ, έχει και διεθνείς συμμετοχές. Ένα ταλαντούχο παιδί, με μέλλον…

Δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Σταμούλης (Saucony) με 14:52 που παραδέχθηκε ότι «Ήταν πολύ ωραίος αγώνας. Έχω τρέξει ξανά ακόμη μία φορά. Προσπάθησα στην αρχή για κάτι καλύτερο όμως είμαι ικανοποιημένος, ειδικά για την εποχή» και τρίτος ο Σέργιος Διακοστεφανής (ΓΣ Αμαρουσίου) με 14:55: «Το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ, κάθε χρονιά σε αυτό τον αγώνα είναι απίστευτο το κλίμα στη διαδρομή- είπε.. Ειδικά για εμάς που τρέχουμε στον στίβο δεν το ζούμε συχνά, γιατί δυστυχώς δεν έχει τέτοιο κοινό μέσα στα στάδια. Ήταν μοναδική ευκαιρία για εμένα σήμερα, αν και δεν ήταν αγώνας στόχος θεωρώ πως πήγε πολύ καλά και το χρονόμετρό μου λέει πως έχω κάνει 14 λεπτά και κάτι, ρεκόρ, οπότε νομίζω πήγε πολύ καλά»

 Και μετά, ο Δημήτρης Τσάκαλος (επίσης του ΓΣ Αμαρουσίου), ο Γιώργος Σταμούλης (Arla Protein Running Team) με 15:08 και…όλο το ποτάμι των χιλιάδων, μικρών και μεγάλων, επώνυμων και ανώνυμων που συμμετείχαν…Και έδωσαν το δικό τους, ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη γιορτή. Της Αθήνας, της Ελλάδας μας…

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ