Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον τ/σ ΣΚΑΙ – Αυτά είναι τα παλιά και τα νέα φωτιστικά που τοποθετούνται ήδη στους δρόμους της Αθήνας

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον τ/σ ΣΚΑΙ

«Ο φωτισμός της Αθήνας επιτέλους περνά στον 21ο αιώνα»

Αυτά είναι τα παλιά και τα νέα φωτιστικά που τοποθετούνται ήδη στους δρόμους της Αθήνας (ΦΩΤΟ) 

–         «Η αλλαγή που προτείνουμε για το ωράριο φορτοεκφόρτωσης στην Αθήνα»

–          «Η τουρκική Κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να πει ότι ήταν λάθος και να ζητήσει συγγνώμη για την 

απαγόρευση εισόδου στον Απόστολο Τζιτζικώστα»

Τα νέα φωτιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, τα οποία αντικαθιστούν μετά από δεκαετίες τα παλιάς τεχνολογίας και ενεργοβόρα φωτιστικά, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας -που προβλέπει την τοποθέτηση περίπου 45.000 νέων φωτιστικών- το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων μετά το γήπεδο του Παναθηναϊκού, έχοντας προϋπολογισμό ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ».

«Από τη μια βλέπετε ένα φωτιστικό του 20ου αιώνα και από την άλλη του 21ου. Έχουμε ξεκινήσει να αντικαθιστούμε τα παλιά φωτιστικά σώματα και έχουμε ήδη αναβαθμίσει τον φωτισμό στην πολυσύχναστη οδό Πατησίων. Τα νέα φωτιστικά είναι πιο ελαφριά, ενώ διαθέτουν κι ένα ειδικό τσιπάκι, μέσω του οποίου λειτουργούν όλοι οι αυτοματισμοί. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι όταν καίγεται μια λάμπα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να καλούν στις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα, διότι τα τεχνικά συνεργεία θα ενημερώνονται αυτομάτως από το ψηφιακό σύστημα» ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Μάλιστα, ο νέος, σύγχρονος δημοτικός φωτισμός βάζει…φρένο και στις χρονοβόρες διαδικασίες  που για δεκαετίες έκαναν δυσκολότερη την καθημερινή δουλειά των υπηρεσιών, επιτρέποντας μεγαλύτερη αυτονομία στο Δήμο. «Μέχρι τώρα αν θέλαμε να ανάψουμε ή να σβήσουμε τα φώτα της πόλης, έπρεπε να επικοινωνούμε με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος τα άναβε ή τα έκλεινε όλα μαζί. Σήμερα, με το νέο φωτισμό, έχουμε τη δυνατότητα να τα ανάβουμε ή να τα σβήνουμε ανά γειτονιές, περιοχές ή δρόμους», σημείωσε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι τα νέα φωτιστικά παρέχουν ποιοτικότερο φωτισμό  -σχεδόν δύο φορές περισσότερο φως σε σχέση με παλιά-, οδηγώντας παράλληλα σε εξοικονόμηση του κόστους ενέργειας της τάξης του 65%.

Βάσει του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι τα περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ που επενδύονται σήμερα για το νέο οδοφωτισμό, θα έχουν αποσβεστεί σε επτά με δέκα χρόνια, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για την Αθήνα και τους κατοίκους της.  

Προτείνουμε αλλαγή στο ωράριο φορτοεκφόρτωσης στην Αθήνα

Αναφερόμενος στον τουρισμό, στη λειτουργία και τις αντοχές της πόλης ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε τα εξής:  «H Αθηνά αντέχει τον τουρισμό, αλλά για να αντέξουμε περισσότερο θα πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Και αυτό σχετίζεται όχι μόνο με τις υποδομές, αλλά και με τη λειτουργία της πόλης. Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Ωράριο φορτοεκφόρτωσης. Ο Δήμος Αθηναίων επίσημα λέει ότι θα πρέπει από τις 9:00 το πρωί μέχρι 9:00 το βράδυ να μην επιτρέπεται σε κανένα φορτηγό μικρό – μεγάλο να μπει στο κέντρο της πόλης. Επίσης έχουμε ήδη κάνει προτάσεις και για τα τουριστικά λεωφορεία.

Για την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το συμβάν με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ανέφερε: «Λυπάμαι πάρα πολύ, πραγματικά, διότι η τουρκική κυβέρνηση έχασε σήμερα μια ευκαιρία. Θα μπορούσε να είχε βγει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και να είχε πει το εξής πάρα πολύ απλό.  Λάθος, συγγνώμη, ο κ. Τζιτζικώστας είναι ευπρόσδεκτος, τον προσκαλούμε να έρθει στην Πόλη ή στη Σμύρνη. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε» ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι η στάση αυτή είναι ενάντια στην τουρκική κοινή γνώμη.

«Εγώ, πριν πάω στην Τουρκία, διάβαζα τις δημοσκοπήσεις που έλεγαν το 65%, το 70% των Τούρκων θέλουν καλές σχέσεις με τους Έλληνες. Και όταν πήγα, διαπίστωσα το εξής, ότι υπάρχουν άλλα πρόσωπα, οι άλλες όψεις της Τουρκίας. Υπάρχει ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης, ο φίλος μου ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Υπάρχει ο φίλος μου, ο Δήμαρχος της Σμύρνης. Και οι δύο ήταν πάρα πολύ ξεκάθαροι, πως όλο αυτό είναι κάτι απαράδεκτο, κάτι αναίτιο, κάτι ακατανόητο».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μετέφερε τη δική του εικόνα από την ανταπόκριση των Τούρκων πολιτών κατά τα εγκαίνια του πάρκου «Β 40» στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία πραγματοποίησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του Εκρέμ Ιμάμογλου. «Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού μου ξεκαθάρισα ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα πως είμαστε ενάντια στον εθνικισμό, στον αναθεωρητισμό, στην πατριδοκαπηλία, στις απειλές κλπ. Ο κόσμος χειροκροτούσε. Εδώ λοιπόν, έχουμε όλοι μαζί μια ευκαιρία και αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να την πετάξουμε. Όταν, λοιπόν, λέμε η Τουρκία, πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι ναι, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει ο πρόεδρος, υπάρχει όμως και ο λαός».

Για την πολιτική επικαιρότητα και τις παρακολουθήσεις

Ερωτηθείς για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι η πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να συρθεί σε αυτό τον «βούρκο» και αυτό είναι ευθύνη όλων, όχι μόνο της Κυβέρνησης.

«Ψυχραιμία. Ψυχραιμία. Ψυχραιμία. Πρώτον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση -κι αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αφορά όλους μας- να αφήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου να συρθεί μέχρι τις εκλογές μέσα σε αυτό τον «βούρκο». Δεύτερον, οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε να διαλευκανθεί η υπόθεση άμεσα. Και το λέω αυτό, γιατί ξέρετε καλύτερα από μένα, ότι αντίστοιχες υποθέσεις στα προηγούμενα χρόνια χάνονταν κάπου στα βάθη της γραφειοκρατίας. Τρίτον, όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, να γίνουν, με διακομματική συναίνεση. Και τέταρτον, να θυμόμαστε, γιατί κανένας δεν γεννήθηκε χθες, πως όταν βάζουμε τη «λάσπη στον ανεμιστήρα», είναι λάθος να νομίζουμε ότι κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Στην πραγματικότητα χάνουμε όλοι. Και ο μόνος ο οποίος βγαίνει ωφελημένος είναι ο «καρχαρίας με το παπιγιόν», ο οποίος είναι κάπου σε μια γωνία και γελάει».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ