Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η μαθητική ομάδα Skepsis στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM-Μία λύση για το πρόβλημα του υπερτροφισμού των νερών του Θερμαϊκού Κόλπου

Ένα από τα χάλκινα μετάλλια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας iGEM (https://igem.org) κατέκτησε στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα (26-28 Οκτωβρίου 2022), η μαθητική ομάδα Skepsis του Κολλεγίου Ανατόλια.

Για πρώτη φορά ομάδα Λυκείου από την Ελλάδα κατακτά μετάλλιο στον διαγωνισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 7.400 συμμετέχοντες, κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, επιχειρηματικούς φορείς και ερευνητικά εργαστήρια.

Η Skepsis κατέκτησε ένα από τα χάλκινα μετάλλια της κατηγορίας κάτω των 18,  σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα βιοφίλτρο, το οποίο αποτελείται από ένζυμα που μετατρέπουν τα νιτρικά (NO3) σε νιτρώδη (NO2) και έχει ως στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερτροφισμού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Στην ομάδα συμμετέχουν 15 μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου (IBDP) Κολλεγίου Ανατόλια και συγκεκριμένα οι: Καριώτης Κωνσταντίνος, Γιάννος Κουμπάνης, Αχιλλέας Μίτταρης, Αλεξάνδρα Θερειανού, Δήμητρα Χοτίδου, Φίλιππος Σακελλαρίου, Γιώργος Κεσαπίδης, Κωνσταντίνος Δούκας, Μαρία Κορώνη, Μάρκος Χίγκας, Νικόλας Μπουτσιούκης, Στέλιος Αγγελίδης, Αχιλλέας Δρακωτός, Έφη Τσέλιου,  Μιχάλης Τσιάλης, Λυδία Αυγερινού και Αλέξανδρος Χαλβατζάκης. 

Η εργαστηριακή παραγωγή του ενζύμου έγινε στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ACT – Τhe American College of Thessaloniki, υπό την καθοδήγηση της Δρος Μαίρης Καλαμάκη, καθηγήτριας Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο ACT.  Το ένζυμο ενσωματώθηκε και ακινητοποιήθηκε στο φίλτρο που κατασκευάστηκε με τη χρήση 3D εκτυπωτή, με την καθοδήγηση της Δρος Ηρώς Κολιάκου, συντονίστριας των προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια.

«Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτόν τον απαιτητικό διαγωνισμό αναδεικνύεται η έρευνα στον κλάδο της Βιοτεχνολογίας που γίνεται στη χώρα μας, στα πανεπιστήμια μας, από νέους με τόσο μεράκι και αγάπη για το αντικείμενο τους. Με την Skepsis κάναμε την πρώτη προσπάθεια ως ομάδα Λυκείου. Ευχόμαστε να παρακινήσουμε και άλλες ομάδες Λυκείων να πάρουν μέρος σε αυτήν τη μοναδική εμπειρία μάθησης» δήλωσε η κ. Κολιάκου.

Τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν, επίσης, να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό. Οι υποστηρικτές της ομάδας Skepsis είναι οι εταιρίες ΚΟΝΒΑΦάρμα Βεζύρογλου, FROST IT S.A., Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου & ΙΒ του Anatolia High School.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομάδας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3eSfyGt

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ