TEENS FOR DEMOCRACY: BRIDGING THE INTERNATIONAL GAP


Αθήνα, 28.09.2022 –  
«Η ελπίδα έχει να κάνει με το μέλλον ― η μνήμη με το παρελθόν», με αυτή την εισαγωγική παρατήρηση ξεκίνησε το πάνελ για τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών που διοργάνωσε η ομάδα Teens for Democracy του ADF.Η Ines Saltiel, συνιδρύτρια του Teens for Democracy, ως συν-συντονίστρια του πάνελ, έφερε στο προσκήνιο την κατάσταση των νέων της Ουκρανίας που δέχονται επίθεση, σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα brain drain στην ιστορία της χώρας, κάτι που αντιστοίχως σημειώνεται και στη Ρωσία με την υποχρεωτική μερική επιστράτευση που διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας για να επανδρώσει τα ρωσικά στρατεύματα στον εν εξελίξει πόλεμο, με τους νέους να δραπετεύουν από τη χώρα.
Και οι τρεις ομιλητές, ο δρ Jim Clarke (ερευνητής, Sapienship), ο Avishai Ben Aharon (ιδρυτής και επικεφαλής, HeChalutz) και η Όλγα Σιώκου-Σιόβα (υπεύθυνη επικοινωνίας του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Ελλάδα), επικεντρώθηκαν στη σημασία της επαφής και της επικοινωνίας των νεότερων γενεών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων που σήμερα καθίσταται ευκολότερη, τόνισαν τη σημασία της εκπαίδευσης και της συμμετοχής στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας και υπογράμμισαν και την αξία ―πλην της κρατικής επέμβασης στην εμβάθυνση της δημοκρατίας διά της εκπαίδευσης― της αλλαγής της κοινωνικής συμπεριφοράς των πολιτών συνολικά.
Ειδικότερα, ο Avishai Ben Aharon διαχώρισε τη σημασία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη δημοκρατία, όπως τη χαρακτήρισε, στο σπίτι και εκείνης που το κράτος προωθεί σε όλες τους τις εκφάνσεις. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τα κιμπούτς και τη σοσιαλιστική τους οργάνωση, που ναι μεν έλυνε τα προβλήματα της δημοκρατίας στο εσωτερικό τους, αλλά λησμονούσε ότι, μόλις το μέλος του κιμπούτς έβγαινε στον «έξω» κόσμο, δεν είχε τα απαραίτητα εργαλεία επιβίωσης. Εξού και πρότεινε τη σύσταση νέου μοντέλου ηγεσίας που θα εμπνέει τους νέους.
Σε αυτό υπερθεμάτισε και η Όλγα Σιώκου-Σιόβα, λέγοντας ότι ο ΟΗΕ κάνει ότι είναι  δυνατόν για να αφουγκραστεί τις ανάγκες των νέων ―ιδίως σε χώρες όπου παρουσιάζεται ως αδήριτη ανάγκη― ώστε να συμμετάσχουν στην εσωτερική λειτουργία της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Στοιχείο πάντως με το οποίο συμφώνησε ο δρ Jim Clarke, αναφέροντας ένα σημαντικό δεδομένο: την απελπισία των νέων απέναντι στη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα, λέγοντας ότι η λύση δεν θα βρεθεί μόνο με την εκπαίδευση, αλλά και με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νέων γενεών, που για πρώτη φορά στην ιστορία κληρονομούν έναν κόσμο χειρότερο από των γονέων τους.
Στην ερώτηση του κοινού προς τον Avishai Ben Aharon για το τι κάνει το Ισραήλ για τη δημοκρατία, ο ομιλητής απάντησε ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε ως φιλελεύθερη δημοκρατία, παλεύει γι’ αυτήν -αλλά και εναντίον του δεξιού λαϊκισμού -και προσβλέπει στην ειρήνη με τους γείτονες.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ