Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ⚓ 29 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας ? #WorldMaritimeDay2022 ? Γνωρίζατε ότι… #MinCultureGR #woodenboats #boats #woodenshipbuilding #shipbuilding #craft #museum #maritime #MaritimeMuseum #ship #shipping #sea #navy #greeknavy #Aegean #WorldMaritimeDay2022 #καΐκι #ναυπηγικ #ξυλοναυπηγική #αρχιτεκτονική #τέχνες #καρνάγιο #ΥΠΠΟΑ #Μουσείο #Ηραίο #διάσωση #αναβίωση

🔷 Τα #καΐκια και η #ναυπηγική τέχνη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας 🇬🇷 ;
♦ Η #ξυλοναυπηγική είναι η «#αρχιτεκτονική» της θάλασσας & το #καρνάγιο αποτελεί έναν μοναδικό χώρο δημιουργίας και πολιτισμού;
◼ Πρόκειται για μία από τις πιο σύνθετες λαϊκές #τέχνες που ενσωματώνει στοιχεία των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και ασκείται από ανθρώπους με ιδιαίτερες ικανότητες.
➡ Το 2013 το #ΥΠΠΟΑ ενέταξε την ξυλοναυπηγική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως «ζωντανή παραδοσιακή τέχνη, που ασκείται για αιώνες στον ελλαδικό χώρο». Μέσα στο 2022 ξεκίνησε και η διαδικασία για την εγγραφή της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στους Διεθνείς Καταλόγους της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
➡ Το ΥΠΠΟΑ ενέκρινε το 2021 επιχορήγηση ύψους 230.000 € για τη διενέργεια ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης οργάνωσης δομής μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης στην ξυλοναυπηγική τέχνη, στα πρότυπα του ΙΕΚ. Η σχολή θα έχει ως βάση της τη Σάμο.
➡ Παράλληλα, στη Σάμο υλοποιείται το #Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ), ένα νέο θεματικό τεχνικό #μουσείο.
Είναι έργο του Δήμος Ανατολικής Σάμου – Municipality of Eastern Samos που δημιουργήθηκε στο #Ηραίο με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων .
ℹ Το Μουσείο διασώζει και προστατεύει κινητά μνημεία, κειμήλια, υλικές και άυλες μαρτυρίες που προέρχονται από την κληρονομιά του Αιγαίου. Τα πέντε μεγαλύτερα #καΐκια του Μουσείου είναι χαρακτηρισμένα κινητά μνημεία από το ΥΠΠΟΑ.
🔸 Η #διάσωση και #αναβίωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης εντάσσεται στη συνολική στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πρότυπη ανασύσταση και ανάπτυξη της ελληνικής χειροτεχνίας.
📍 Μπορείτε να ενημερωθείτε για την αναγκαιότητα διαφύλαξής της ξυλοναυπηγικής τέχνης στην ψηφιακή πλατφόρμα
➡ https://woodenboats.gr/,
ένα έργο με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.
📌Η πρωτοβουλία της ψηφιακής πλατφόρμας αντανακλά μεταξύ άλλων την στόχευση του Υπουργείου για την αποτροπή της επανενεργοποίησης του μέτρου της επιδοτούμενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μείωση των επαγγελματιών αλιέων και τη λελογισμένη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων.
🤝Συντελεστές woodenboats.gr: Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών / Urban Planning Research Lab Εργαστήριο Καλαϊτζίδη Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου


#MinCultureGR #woodenboats #boats #woodenshipbuilding #shipbuilding #craft #museum #maritime #MaritimeMuseum #ship #shipping #sea #navy #greeknavy #Aegean

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ