Με χρηματοδοτήσεις και κοινές δράσεις, η Περιφέρεια συμβάλλει στη στήριξη όσων πάσχουν από άνοια, αλλά και των οικογενειών και των φροντιστών τους

Με χρηματοδοτήσεις και κοινές δράσεις, η Περιφέρεια συμβάλλει στη στήριξη όσων πάσχουν από άνοια, αλλά και των οικογενειών και των φροντιστών τους

Γ. Πατούλης: «Το Alzheimer τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία. Προτεραιότητά μας η διατήρηση της υγείας όλων των πολιτών και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους»

Στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει από την εποχή που ήταν δήμαρχος Αμαρουσίου, μέχρι σήμερα που κατέχει τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής και του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που πάσχουν από άνοια, αναφέρθηκε ο Γ. Πατούλης κατά τη χθεσινή εκδήλωση ευαισθητοποίησης η οποία πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έξω από το Ζάππειο Μέγαρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Υφυπουργός Ζ. Ράπτη, η πρώην υπουργός Θ. Φωτίου, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αφού συνεχάρη την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Π. Σακκά για το έργο της αναφέρθηκε στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας στο Μαρούσι το 2008 το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε φτάσει να εξυπηρετεί 450 ωφελούμενους. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια νόσο που τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία και για το λόγο αυτό «κεντρική διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις πρωτοβουλίες στήριξης τόσο των ασθενών, όσων και των οικογενειών και των φροντιστών τους». Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια ήδη χρηματοδοτεί μια δομή, ενώ στηρίζει και τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 η οποία δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ. Στο πλαίσιο της σχετικής συνεργασίας τόνισε, ότι τα στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Εταιρείας Alzheimer έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν φροντιστές σε δήμους σε όλη τη χώρα. Τέλος ο Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει πρόβλεψη για επιπλέον ενίσχυση και στήριξη δράσεων που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer.

«Με τη στενή συνεργασία όλων μας και με την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω άνοιας. Από τη νέχρι τώρα εμπειρία μας και τη συνεργασία μας με τα την εταιρεία Alzheimer Αθηνώνδιαπιστώνουμε καθημερινά ότι πρέπει να είμαστε 365 μέρες το χρόνο στο πλευρό τόσο των συνανθρώπων μας που νοσούν, όσο και των φροντιστών τους. Μέριμνά μας η διατήρηση της υγείας όλων των πολιτών και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τόνισε ο Γ. Πατούλης.

Δείτε σχετικό Βίντεο

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης Memory Walk 2022, η οποία διοργανώθηκε  σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease /HIAAD) πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συμβολική πορεία η οποία κατέληξε στο Ζάππειο, όπου πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες και συναυλία από Στέφανο Κορκολή.

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση η άνοια θεωρείται μάστιγα του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στους 5 ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας – με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κλείνει φέτος 20 χρόνια προσφοράς στα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους. Περισσότερα από 110.000 άτομα έχουν λάβει υπηρεσίες, ενώ 11.000 οικογένειες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 55.000 άτομα έχουν εξεταστεί στα Ιατρεία Μνήμης της Εταιρείας. Να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ