Συστηματική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την κλιματική κρίση και την παράνομη διακίνηση – Χαιρετισμός Υπουργού στο Σεμινάριο “Cultural Heritage School”,Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 19-21 Σεπτεμβρίου 2022 #κλιματικήκρίση @MegaronAthens #ΥΠΠΟΑ @USAmbassadorGR

Συστηματική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την κλιματική κρίση και την παράνομη διακίνηση

«Η ανθεκτικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς απέναντι σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εύρος απειλών θα κριθεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης στρατηγικής και σχεδίασης δράσεων και προπαντός σε αυτό της συντονισμένης διεθνούς συνεργατικής δράσης», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την έναρξη τριήμερου εργαστηρίου,  με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά -υλική και άυλη- και την προστασία της από την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Τις εργασίες του εργαστηρίου, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, κήρυξαν σήμερα το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, George Tsunis.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOM, με την υποστήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του State Department, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στόχος της διοργάνωσης είναι να αποτελέσει το πρότυπο για ανάλογα διεθνή γεγονότα, με δεδομένες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας, και στους δύο τομείς.

Όπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «Το σημαντικό και επίκαιρο Σεμινάριο, που ξεκινά σήμερα, συνιστά έναν μόνο από τους πολλούς και πλούσιους καρπούς της εξαιρετικά σημαντικής και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, που αναπτύσσεται και επεκτείνεται διαρκώς σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών.

Η διάγνωση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια από τις προτεραιότητες όχι μόνο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της εξελισσόμενης από το 2019 πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία διεθνούς σύμπραξης για την «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά», που έχει πλέον υιοθετηθεί από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών και έχει λάβει τη στήριξη διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO και το ICOMOS, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναπτύσσει ένα εκτενές πρόγραμμα δράσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, η Υπουργός επισήμανε ότι «Η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο ότι η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά μια σύνθετη επιχείρηση του οργανωμένου εγκλήματος με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις. (…) Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, συμμετέχοντας με ευρείας απήχησης πρωτοβουλίες σε διεθνείς οργανισμούς, φόρα, διμερή και πολυμερή συνεργατικά σχήματα της μεταφοράς τεχνογνωσίας και προώθησης καλών πρακτικών προστασίας και διαχείρισης».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis, δήλωσε: «Η Ελλάδα φιλοξενεί μερικούς από τους πιο φημισμένους πολιτιστικούς θησαυρούς του κόσμου. Η ελληνική κυβέρνηση -και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού υπό την ηγεσία της καλής μου φίλης Υπουργού Λίνας Μενδώνη- έχει κάνει εκπληκτική δουλειά για την προστασία αυτού του πλούτου, προς όφελος του ελληνικού λαού και του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την τιμή να είναι εταίρος της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να διδάξει στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα στο επίκαιρο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».​

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, σήμερα και αύριο (19-20 Σεπτεμβρίου 2022), κεντρικό θέμα είναι η «Δημιουργία δυναμικής για την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: Από τη θεωρία στην πράξη». Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες συζητούν το διεθνές πλαίσιο, το οποίο σχετίζεται με την κλιματική κρίση, καθώς και το αντίστοιχο πλαίσιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αναλυτική παρουσίαση των διεθνών πρακτικών για την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο εργαστήριο θα γίνει αναλυτική συζήτηση σε ό,τι αφορά τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την εκπόνηση σχεδίων προσαρμογής στις τρέχουσες και προβλεπόμενες για το μέλλον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου (Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022) αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αντικειμένων. Στελέχη του ΥΠΠΟΑ, νομικοί, διεθνείς αναλυτές, πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση, το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και τη σημασία των Μνημονίων Συνεργασίας για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον νόμο για την εφαρμογή του νόμου περί πολιτιστικών αγαθών και στη διμερή συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, στην εφαρμογή καλών πρακτικών και στη συστηματική συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως το ICOM και η INTERPOL.

Χαιρετισμός Υπουργού στο Σεμινάριο “Cultural Heritage School”,
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 19-21 Σεπτεμβρίου 2022

Αξιότιμε κ. Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Αγαπητέ φίλε George Tsounis,

Aγαπητοί συνάδελφοι συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,

Kυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία της έναρξης του Σεμιναρίου για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο «Cultural Heritage School», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, μετά από δύο αναγκαστικές διαδοχικές αναβολές το 2020 και το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Μιας ακόμη οξείας κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία επηρέασε σε πολλαπλά επίπεδα και τον χώρο του Πολιτισμού.

Εχει διατυπωθεί από πολλές πλευρές και έχει αποδειχθεί με σαφήνεια η στενή και δημιουργική σχέση, που υφίσταται, ανάμεσα στην χώρα μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση ο Πολιτισμός.
Το σημαντικό και επίκαιρο Σεμινάριο, που ξεκινά σήμερα, συνιστά έναν μόνο από τους πολλούς και πλούσιους καρπούς της εξαιρετικά σημαντικής και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, που αναπτύσσεται και επεκτείνεται διαρκώς σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων συνέβαλε ενεργά και ουσιαστικά στη διοργάνωση και υλοποίηση του Σεμιναρίου, ενώ πολύτιμη υπήρξε η αρωγή και η στήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Μεταξύ των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκφράζονται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων, των μελλοντικών γενεών να συμμετέχουν στο κοινωνικό αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς με ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση. Δικαίωμα που προϋποθέτει μια κληρονομιά προστατευμένη από την αλλοίωση και τη φθορά εξαιτίας κινδύνων και απειλών, φυσικών και ανθρωπογενών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή καλλίτερα της κλιματικής κρίσης.

Οι εισηγητές του Σεμιναρίου, εγνωσμένου κύρους ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα επικεντρωθούν σε δύο από τις κυριότερες κατηγορίες απειλών που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά στην εποχή μας. Με την έρευνα και τις εισηγήσεις τους θα αναδείξουν και θα αναλύσουν τις σημαντικότερες πτυχές των απειλών αυτών. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν τις βασικές αρχές και μεθόδους αντιμετώπισής τους με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, τις κατευθύνσεις της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η πρώτη ενότητα του Σεμιναρίου επικεντρώνεται στους διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους για την πολιτιστική κληρονομιά από τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη, εξελίσσεται ταχύτατα και εκθέτει την ανθρωπότητα σε πολλαπλούς και αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως καύσωνες, μέγα-πυρκαγιές, πλημμύρες και εν γένει ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν καταστροφές και σημαντικές επιπτώσεις σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας και κοινωνικής οργάνωσης.

Ταυτόχρονα απειλούν άμεσα και έμμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά στον πλανήτη και εν γένει το ευρύτερο πολιτιστικό περιβάλλον και τοπίο. Εκτός από τη φυσική ακεραιότητα, η απειλή αφορά και στην εννοιολογική ακεραιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς υπονομεύει ολόκληρο το πλαίσιο εντός του οποίου η κληρονομιά αυτή δημιουργείται, βιώνεται, ερμηνεύεται και κατανοείται. Ειδικά η άυλη πολιτιστική κληρονομιά υφίσταται όσο υφίστανται οι κοινότητες των ανθρώπων που τη δημιουργούν, την εκφράζουν και τη διαιωνίζουν. Χωρίς αυτούς, η άυλη κληρονομιά παύει να είναι μια ζώσα και εξελισσόμενη παράδοση, παύει να εκφράζει μια ειδοποιό ταυτότητα και μια συλλογική μνήμη.

Η διάγνωση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια από τις προτεραιότητες όχι μόνο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της εξελισσόμενης από το 2019 πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία διεθνούς σύμπραξης για την «Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά», που έχει πλέον υιοθετηθεί από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών και έχει λάβει τη στήριξη διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO και το ICOMOS, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναπτύσσει ένα εκτενές πρόγραμμα δράσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η συγκρότηση του «Εθνικού Σχεδίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή», το οποίο περιλαμβάνει τη σταδιακή διαμόρφωση και εφαρμογή 35 επιμέρους σχεδίων προσαρμογής, που θα επιτρέψουν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία να μετριάσουν τις απειλές της κλιματικής αλλαγής έως το 2030. Αναπτύσσει, επίσης, πολλές εθνικές και διεθνείς δράσεις με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών, την ανάπτυξη επιστημονικής και τεχνικής τεχνογνωσίας και την αντιμετώπιση ζητημάτων που απειλούν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα συγκεκριμένων χώρων μείζονος πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν τα ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης και προστασίας κινητών και ακινήτων μνημείων που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα γίνει αναφορά σε παραδείγματα ετοιμότητας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων να αντιμετωπίσουν τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κλιματικής και στα πρότυπα προστασίας τους, θα παρουσιαστούν προληπτικά σχέδια προσαρμογής και θα διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας περιφερειακών διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της υφιστάμενης γνώσης. Ηδη από το 2021 είναι σε εξέλιξη η συστηματική συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για δράσεις και έργα πιλοτικά και προληπτικά.

Η δεύτερη ενότητα του Σεμιναρίου αναφέρεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση. Η παράνομη διακίνηση και εμπορία αρχαιοτήτων και άλλων πολιτιστικών αγαθών αποτελεί μια από τις πολλές μορφές στοχοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό ένοπλης σύρραξης, μαζί με τη λαθρανασκαφή, τη λεηλασία, τον βανδαλισμό κ.λπ. Η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο ότι η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών δεν είναι απλώς μια μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά μια σύνθετη επιχείρηση του οργανωμένου εγκλήματος με πολλαπλές συνέπειες και προεκτάσεις.

Η Ελλάδα, της οποίας η πολιτιστική κληρονομιά έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο κατά τη μακρά ιστορική της πορεία, έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη και δυναμική πολιτική για την προστασία της. Το εθνικό θεσμικό της πλαίσιο είναι ένα από τα πληρέστερα, αρτιότερα και αυστηρότερα στον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει κυρώσει και ενσωματώσει τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε καιρό ειρήνης και πολέμου.

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, συμμετέχοντας με ευρείας απήχησης πρωτοβουλίες σε διεθνείς οργανισμούς, φόρα, διμερή και πολυμερή συνεργατικά σχήματα της μεταφοράς τεχνογνωσίας και προώθησης καλών πρακτικών προστασίας και διαχείρισης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως αρμόδια αρχή, εφαρμόζει δέσμη μέτρων σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο και εντείνει τις προσπάθειες για διεθνή συνεργασία, με τη σύναψη διμερών και πολυμερών συμφωνιών. Οι συμφωνίες αυτές ανοίγουν νέους δρόμους συνεργασίας και, κυρίως, εγγυώνται νέες πρακτικές που σταδιακά υιοθετούνται από όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο πέρυσι ανανεώθηκε με επέκταση του πεδίου εφαρμογής του, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας κατανόησης και γόνιμης συνεργασίας.

Το Υπουργείο δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων, με την πεποίθηση ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ένας από τους πιο κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου θα αναδειχθούν οι βασικές πτυχές του παγκόσμιου προβλήματος της παράνομης διακίνησης, από κοινού με επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου και παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και εργαλείων αντιμετώπισης.

Κλείνοντας,

θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανθεκτικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς απέναντι σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εύρος απειλών θα κριθεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης στρατηγικής και σχεδίασης δράσεων και προπαντός σε αυτό της συντονισμένης διεθνούς συνεργατικής δράσης.

Δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως αυτές αναδεικνύονται από τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, την ανταλλαγή πληροφοριών και την τεχνολογία, μπορούμε να σχεδιάσουμε από κοινού δημόσιες πολιτικές, που βοηθούν τις χώρες και τις κοινωνίες μας να αντιμετωπίσουν επιτυχώς παλαιές και νέες προκλήσεις.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του Σεμιναρίου, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων προσκεκλημένων μας, και μια πραγματικά επιμορφωτική και παραγωγική ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ