Ε. Λέκκας: Η ιδιαιτερότητα των ισχυρών σεισμών στην Ταϊβάν

Ε. Λέκκας: Η ιδιαιτερότητα των ισχυρών σεισμών στην Ταϊβάν

Η ιδιαιτερότητα των ισχυρών σεισμών στην Ταϊβάν

Αποτέλεσμα της έντονης σεισμοτεκτονικής παραμόρφωσης που υφίσταται κατά μήκος του Central Range Fault με διεύθυνση Βορράς – Νότος που διατρέχει το ανατολικό τμήμα της Ταϊβάν είναι η σεισμική ακολουθία με σεισμούς πάνω από 6,5 R.

Η σεισμική ακολουθία θεωρείται συνέχεια των μεγάλων σεισμών του Φεβρουαρίου του 2018 που έγιναν στο βόρειο τμήμα του ρήγματος και είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες καταστροφές.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, που έχει μελετήσει σε δύο αποστολές προηγούμενους σεισμούς, το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει πολύ μεγάλες κατακόρυφες επιταχύνσεις λόγω του ανάστροφου χαρακτήρα του, γεγονός το οποίο “εκθεμελιώνει” τα κτίρια, με κίνηση προς τα πάνω, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν πλευρικά.

[Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του σεισμού μεγέθους 6,4 το Φεβρουάριο του 2018]

Δρ. Ευθύμης Λέκκας
Καθηγητής
Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών
Διευθυντής ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” 

Πρ. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας

Πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ