Το Κοινοβούλιο εγκρίνει δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Το δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ αποτελεί το δεύτερο μέρος του συνολικού πακέτου βοήθειας ύψους 9 δισ. ευρώ.
Σημαντική οικονομική ανακούφιση για τη χωρά εν μέσω ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων
Οικονομική βοήθεια με προϋπόθεση την δυνατότητα εφαρμογής του μηχανισμού αιρεσιμότητας

Το ΕΚ έδωσε το πράσινο φως την Πέμπτη για μακροοικονομική βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει η Ουκρανία οξείες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες προκλήθηκαν από την ρωσική εισβολή.

Αυτή είναι η δεύτερη (και μεγαλύτερη) δόση ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. έχει ήδη εκταμιευθεί. Η Επιτροπή αποδίδει το δάνειο στην κυβέρνηση του Κιέβου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας αυξήθηκαν ραγδαία λόγω της ρωσικής εισβολής. Πέρα από τις τεράστιες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες, εργοστάσια, σπίτια, νοσοκομεία και άλλες υποδομές, η χώρα έχει επίσης χάσει την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Παρά τις διμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις χρηματοδοτικής στήριξης, παραμένει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισ. δολαρίων (9,8 δισ. ευρώ), σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με την πρόταση που υπέγραψε το ΕΚ «η αποδέσμευση σημαντικού μέρους εκ του υπολοίπου του έκτακτου δανείου θα προσφέρει πρόσθετη και σημαντική ανακούφιση και θα βοηθήσει στην κάλυψη μέρους αυτού του ελλείμματος»,. Το δάνειο της ΕΕ θα συμβάλει επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ουκρανίας και στην ικανότητά της να είναι τελικά σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Προϋποθέσεις

Μια προϋπόθεση για τη χορήγηση βοήθειας που περιλαμβάνεται στο κείμενο είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λειτουργεί βάσει σεβασμού προς αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, παρά τη συγκέντρωση εξουσιών εν καιρώ πολέμου στην κυβέρνηση.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας κατεπείγοντος» του Κοινοβουλίου, εγκρίθηκε με 534 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 26 αποχές.

Σε ξεχωριστή συζήτηση την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ.

Σχετικές πληροφορίες

Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή είναι ένας πόρος έκτακτης ανάγκης, ο οποίος παρέχεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, για τις γειτονικές χώρες της ΕΕ που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Το συνολικό ποσό αυτών των δανείων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ προς την Ουκρανία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, θα μπορούσε να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ εφόσον επιβεβαιωθεί το σύνολο του πακέτου βοήθειας.

Επόμενα βήματα

Το μέτρο θα εφαρμοστεί την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ