Δυναμικό παρών της Περιφέρειας Αττικής στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα την αξιοποίηση του ΠΕΠ Αττικής με έμφαση στην ανάπτυξη και την καινοτομία-Υπουργοί και Αυτοδιοικητικά στελέχη στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής

Δυναμικό παρών της Περιφέρειας Αττικής στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα την αξιοποίηση του ΠΕΠ Αττικής με έμφαση στην ανάπτυξη και την καινοτομίαΥπουργοί και Αυτοδιοικητικά στελέχη στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Πατούλης: «Με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 54% στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ανοίγει μια νέα σελίδα για την Αττική. Στόχος μας η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τους πολίτες»

Με κεντρικό σημείο αναφοράς τις καινοτόμες δράσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και τη δημιουργία σημαντικών υποδομών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και ασφάλειας των πολιτών στην Αττική, δίνει δυναμικό παρών η Περιφέρεια Αττικής στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από το πρωί βρισκόταν στους χώρους του Περιπτέρου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και υποδεχόταν τους επισκέπτες, έχοντας την ευκαιρία να τους ενημερώσει για το έργο της Περιφέρειας, ενώ από τα video wall  του Περιπτέρου προβάλλονται συνεχώς βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τις δράσεις της Περιφέρειας που έχουν κατά κύριο λόγο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Εκδήλωση για τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για το νέο ΠΕΠ Αττική 2021 – 2027

Κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παρουσίασε, τόσο τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί, όσο και το σχεδιασμό για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Δ. Δρόσης αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ.

Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 29/8, εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Το Πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,617 Δις Ευρώ, υποβλήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2021 και μετά από διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβε την έγκριση της Επιτρόπου Eliza Ferreira, αρμόδιας για την πολιτική της Συνοχής.

Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

• 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
• 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
• 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο στόχος πρέπει να παραμείνει ο ίδιος. Μια Ελλάδα ευημερούσα και ακμάζουζα, που το μέρισμα της ευημερίας θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες. Φέτος η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να προβάλλει μέσα από το περίπτερό της ένα πολύ ισχυρό θετικό αφήγημα. Από τη μια, αναδεικνύουμε όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια στον τομέα της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, προς όφελος όλων των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Δείχνουμε πως η Αττική αλλάζει με το ΕΣΠΑ και γίνεται καλύτερη και ισχυρότερη. Κι από την άλλη, προβάλλουμε το σχέδιο μας για να καταστήσουμε την Αττική την πιο πράσινη Περιφέρεια της χώρας. Ως Διοίκηση, εργαστήκαμε συστηματικά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που είχαμε στη διάθεσή μας. Και πραγματικά, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, κάθε μέρα που περνά, η Αττική Αλλάζει. Αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Για να ζούμε όλοι καλύτερα. Ενισχύονται οι υποδομές της. Με περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ για 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών και 11.602 δράσεις, ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014 – 2020. Η Αττική αλλάζει και τον τρόπο που στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Με 250 εκατομμύρια ευρώ του ΠΕΠ Αττικής ενισχύθηκαν 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έτσι, μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας του προσωπικού τους. Με 161 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής στηρίζουμε 255.000 συμπολίτες μας και τη λειτουργία 292 κοινωνικών δομών. Ενισχύουμε Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ξενώνες και Συμβουλευτικά Κέντρα για Υποστήριξη Γυναικών θυμάτων Βίας. Με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας Με την πρόσληψη 1.481 γιατρών και νοσηλευτών, για τη διαχείριση της πανδημίας. Την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας». Δείτε σχετικό βίντεο

Το Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν κυβερνητικά στελέχη αλλά και πλήθος εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που έχουν επισκεφθεί από το πρωί το Περίπτερο της Περιφέρειας ήταν η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο Υπ. Τουρισμού Β. Κικίλιας, ο Υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης, ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, ο Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Β. Κυριαζόπουλος, o Ευρωβουλευτής Σ. Κυμπουρόπουλος, ο Βουλευτής Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, ο Προέδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαία – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο  Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκισης (ΕΕΤΑΑ) Σ. Σπυρίδων, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Μαραβέλιας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο Πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Χ. Δαμάσκος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής Γ. Δημόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δ. Νάνου, η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής Ν. Παπαγεωργίου και πολλοί  εκπρόσωποι Δήμων και Περιφερειών, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Π. Λεονάρδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Κοσμίδη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Κούρτης, οι Δήμαρχοι Παιανίας Ι. Μάδης, Φυλής Χ. Παππούς, Χαϊδαρίου Β. Ντηνιακός, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης, η Ειδική Συνεργάτης Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε ζητήματα αθλητισμού Χ. Γαλανοπούλου, ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Κ. Λογοθέτης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων ο Γ. Πατούλης επισκέφθηκε τα περίπτερα των Περιφερειών, της ΚΕΔΕ, των υπουργείων, φορέων, της κυκλικής οικονομίας, κ.α. Επίσης παραβρέθηκε σε ειδική εκδήλωση στα Περίπτερα του Υπ. Υγείας και στο Περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ