Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού :#ΣανΣήμερα στις 4/8/1865 ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν που γράφτηκε από το Διονύσιο #Σολωμό το 1823 και μελοποιήθηκε από το Νικόλαο #Μάντζαρο, καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας. 👉Αποτελείται από 158 στροφές ή 632 στίχους. #OnThisDay #NationalAnthem #Solomos #Mantzaros #Greece #MinCultureGr #nhmuseumofathens #hymntoliberty

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – National Historical Museum:

#Σαν_σήμερα, 4 Αυγούστου 1865, οι 24 πρώτες στροφές από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Υμνος εις την ελευθερίαν» καθιερώνονται ως ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Έκτοτε οι δύο πρώτες συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες τελετές. Από το 1966 αποτελεί επίσης τον εθνικό ύμνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

🔵 Το 1823, ο Επτανήσιος ποιητής Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε το ποίημα Ὕμνος εἰς τήν ἐλευθερίαν που αποτέλεσε έκτοτε τη σημαντικότερη ποιητική του σύνθεση και ταυτίστηκε με τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης. Το ποίημα, που ολοκληρώθηκε σε ένα μήνα, τυπώθηκε το 1825 στο τυπογραφείο του Μεσολογγίου από τον Δ. Μεσθενέα, με πεζή μετάφραση στα ιταλικά από τον Gaetano Grassetti. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

🔵 Ο Σολωμός, μέσα από τις τετράστιχες στροφές του (158), προβάλλει με έντονο λυρισμό και παραστατικές εικόνες την προσπάθεια των Ελλήνων για ελευθερία και εξάρει τις ηρωικές πράξεις και τις θυσίες τους μέχρι τον Μάιο του 1823. Καταγγέλλει την ύπουλη πολιτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στον δίκαιο και ιερό χαρακτήρα της Επανάστασης, εμψυχώνει τους αγωνιστές και στηλιτεύει την καταστρεπτική, για την έκβαση του Αγώνα, διχόνοια ανάμεσά τους.

🔵 Ο Ύμνος, που ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα και έτυχε ευρύτατης διάδοσης, με πολλές μέχρι σήμερα μεταφράσεις, μελοποιήθηκε το 1828 από τον Κερκυραίο συνθέτη και προσωπικό φίλο του ποιητή, Νικόλαο Μάντζαρο. Το 1864, μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, με βασιλικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε επίσημον εθνικόν άσμα ενώ ένα χρόνο αργότερα, οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος.

📷 «Ὕμνος εἰς τήν ἐλευθερίαν». Διονύσιος Σολωμός, 1825. Μεσολόγγι: Δ. Μεσθενέως. Βιβλιοθήκη ΙΕΕΕ.

#nhmuseumofathens #nationalanthem #hymntoliberty #Solomos #mantzaros

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ