Κώστας Σκρέκας: «Η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα ενισχύει αποφασιστικά την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο»

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιθεώρησε τη νέα δεξαμενή κι ενημερώθηκε ότι είναι ήδη λειτουργικά έτοιμη και θα παραλάβει ποσότητες φυσικού αερίου μέσα στον Αύγουστο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας επισκέφτηκε σήμερα, 3 Αυγούστου 2022, τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και επιθεώρησε τη νέα πλωτή δεξαμενή (FSU).

Στην επίσκεψη, τον συνόδευσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Γενικός Διευθυντής της GasLog, Κωνσταντίνος Καραθάνος.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα οφέλη της νέας πλωτής δεξαμενής, που κατέφθασε σε χρόνο ρεκόρ, και θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σήμερα επισκεφθήκαμε τη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Σε στενή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ προχωρήσαμε έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η νέα δεξαμενή να είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία έως τα τέλη Αυγούστου. Προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αναβαθμίζοντας τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, καθιερώνουμε τη χώρα ως βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική της ικανότητα σε LNG».

Η Maria Rita Galli, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, δήλωσε: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο ΔΕΣΦΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, πραγματοποιώντας μια σειρά επενδύσεων για την ενίσχυση των υποδομών του και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ελλάδας για τη σημαντική μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.

Με την προσθήκη του FSU, αυξάνουμε τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας σε 360.000 m2 και συμβάλλουμε αποφασιστικά στη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού μέσω εκφορτώσεων LNG και, γενικότερα, στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, μέσω της τεχνικής μας εμπειρίας και των υποδομών μας.

Είναι χαρά μας να έχουμε μαζί μας σήμερα τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Αμυρά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στη νέα Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης (FSU) που είναι αγκυροβολημένη κοντά στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας και, η οποία είναι σε ετοιμότητα για να τεθεί σε λειτουργία μόλις αυτό απαιτηθεί. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την εκτίμησή μου στη διοίκηση και το πλήρωμα της Gaslog, που μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν σήμερα στο σκάφος, καθώς και για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για την αμέριστη συνεργασία και την υποστήριξή τους, τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και τα αντίστοιχα Υπουργεία τους, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ώστε να φέρουμε σε χρόνο ρεκόρ το FSU σε ελληνικά ύδατα, ανταποκρινόμενοι στην ενεργειακή κρίση και ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με LNG».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ