Nikos Dendias@NikosDendias: Ενημέρωσα την ΥΠΕΞ 🇫🇷 @MinColonna για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο & εξετάσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή. Ενημέρωσα επίσης για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής, τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή & υπογράμμισα τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Χάρη στα γαλλικά όπλα η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή. Επίσης, θέλω να αναγνωρίσω – και να ευχαριστήσω για αυτό – ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα μας πάντα, χωρίς περιστροφές

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης του με την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Catherine Colonna (Παρίσι, 29.07.2022)

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ, στο Παρίσι, σε μία φίλη χώρα, έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας, με τον οποίο μας συνδέουν αρχές και αξίες.

Σας συναντώ σε διμερές πλαίσιο για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας και θέλω πάλι να σας συγχαρώ. Αντικαταστήσατε τον αγαπητό μου φίλο Jean – Yves Le Drian, με τον οποίο είχαμε μια άριστη συνεργασία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που τα Canadair μας προσέφεραν στη Γαλλία κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αλλά πρέπει και εγώ να σας ευχαριστήσω, από την πλευρά μου, για την αποστολή 25 Γάλλων πυροσβεστών στην Αττική, όπου θα παραμείνουν για όλο τον Αύγουστο.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των στενών σχέσεων των χωρών μας.

Οι σχέσεις μας έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και αιώνες. Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, υπάρχει πλατεία, η οποία έχει το όνομα των Γάλλων Φιλελλήνων. Ο πιο γνωστός πίνακας για την Ελληνική Επανάσταση, είναι ο πίνακας του Delacroix για την σφαγή της Χίου, και κάτω από το σπίτι μου στην Αθήνα υπάρχει η προτομή ενός σπουδαίου Γάλλου, του Σατωβριάνδου, η οποία τοποθετήθηκε εκεί το 1939.

Στους δύο μεγάλους πολέμους βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά και θέλω να  υπογραμμίσω, ότι και στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο σήμερα, η Γαλλία έχει υπογράψει και τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Σύμβαση του Montreux για τα Στενά, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Η πορεία των εξαιρετικών μας σχέσεων συνεχίζεται με τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Έφτασε στο υψηλότερο σημείο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Μία ξεχωριστή Συμφωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας.

Αλλά είναι και ένας αμυντικός εταίρος της Ελλάδας. Πρόσφατα συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra, ήδη γαλλικά Rafale πετούν με τα ελληνικά χρώματα και, χάρη στα γαλλικά όπλα, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή.

H σχέση μας, όμως, έχει μια στερεή βάση: τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, και βέβαια, την αποφυγή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να κλονίσει αυτές τις αρχές, αυτό το πλαίσιο.

Συζητήσαμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και το πόσο ο αναθεωρητισμός είναι απαράδεκτος στον 21ο αιώνα.

Θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω την προσήλωση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις αρχές στην εξωτερική της πολιτική.

Σας ενημέρωσα, μετά τη χθεσινή μου επίσκεψη στη Λευκωσία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξετάσαμε μαζί τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή και σας ενημέρωσα, επίσης, για την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, και υπογράμμισα τη σημασία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Θέλω, όμως, να σας αναγνωρίσω, και να σας ευχαριστήσω  γι’ αυτό, ότι  η Γαλλία βρέθηκε πάντα στο πλευρό μας, χωρίς περιστροφές.

Συζητήσαμε, επίσης, για το ΝΑΤΟ και σας είπα – και λέω και δημοσίως – ότι η Ελλάδα είναι – και θα παραμείνει – θιασώτης της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αυτονομίας.

Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική.

Θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ γιατί οι επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδωσαν καρπούς. Άνοιξαν τον δρόμο για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Συζητήσαμε, επίσης, για την ανησυχητική κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο διάχυσης της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σας ενημέρωσα για τα πράγματα που κάνει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή της Αφρικής και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Νομίζω ότι η στάση της Γαλλίας ήταν πάντα εποικοδομητική σε αυτά τα θέματα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια για τη συνεργασία μας στον ΟΗΕ. Για εμάς, η στήριξη για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από ένα μόνιμο μέλος είναι πάρα πολύ σημαντική.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελα και δημοσίως να πω, ότι η Ελλάδα είναι περήφανη που συνεργαζόμαστε και στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας.

Γενικά, θα ήθελα τελειώνοντας να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή και σήμερα εδώ στο Παρίσι, να επαναλάβω το πόσο σημαντική για εμάς είναι η συνεννόηση με τη Γαλλία, και να εκφράσω την ελπίδα ότι σύντομα θα έχω τη χαρά και την τιμή να σας υποδεχθώ και στην Αθήνα.

Ευχαριστώ πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ