Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού@cultureGR: Καλημέρα ☀από το Φρούριο Καράμπαμπα-#Χαλκίδα Σε στρατηγική θέση στον #Ευρίπο, ταυτίζεται με την #αρχαία Κάνηθο, καθώς έχει αρχαία κατάλοιπα. Χτίστηκε από τους Τούρκους το 1684,σε σχέδια του Βενετού Gerolimo Galopo. Πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς το 1688. #MinCultureGR #Εύβοια #Evia

♦Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας,
🚶‍♀️🚶‍♂️επισκεπτόμαστε το #Φρούριο #Καράμπαμπα στην #Χαλκίδα, στο λόφο #Φούρκα.
#greekculturalheritage
🏰 Σε στρατηγική θέση ελέγχου στον πορθμό του #Ευρίπου, το #Κάστρο ταυτίζεται με την #αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους.
🔹Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
🔸Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο τουρκική. Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688. Παραδόθηκε στο ελληνικό κράτος με την απελευθέρωση της Ελλάδας.
♦Στον ανατολικό τοίχο του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου.
👉Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι #ναός αφιερωμένος στον #ΠροφήτηΗλία, που χρονολογείται το 1895.
🔸Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος #πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.
#MinCultureGR #Εύβοια #μνημείο #πολιτιστικήκληρονομιά #πολιτισμός #Evia #Chalkida #Evripos #castle #KarababaFortress #fortress #monument #culturalheritage #culture #archaeology #archaeologicalsite #culturetrip #Greece #photoftheday

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ