Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1-Για τους δείκτες της πανδημίας-Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων-Για τις προσλήψεις και τις αναστολές-Για την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1

Για τους δείκτες της πανδημίας

«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μία πτώση στα κρούσματα, αλλά όπως είναι λογικό επειδή πάντοτε οι άλλοι δείκτες που συνδέονται με τους δείκτες των θανάτων ή των διασωληνώσεων ακολουθούν ένα στάδιο όπου έχουν αυξητική τάση από τη στιγμή που αρχίζει η μείωση των κρουσμάτων.

Τι γίνεται τώρα; Το συγκεκριμένο κύμα δεν έβγαλε κατά βάση διασωληνώσεις, δεν έβγαλε βαριές νοσηλείες. Στους θανάτους ήταν λογικό, από τη στιγμή που ήταν παραπάνω κρούσματα να υπάρχουν παραπάνω θάνατοι, βέβαια αυτή τη στιγμή οι θάνατοι και το έχουμε πει και πολλές φορές συνδέονται και με το γεγονός ότι πάρα πολύς κόσμος μπαίνει για άλλο λόγο στα νοσοκομεία και διαγιγνώσκεται και με covid.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει ένα μοντέλο ότι σε περίπτωση που η είσοδος συνδεθεί με covid, δηλαδή πάει σε κλινική covid επειδή νοσεί, ασχέτως της αιτίας θανάτου καταγράφεται ως θάνατος covid. Σε κάθε περίπτωση αυτό το μοντέλο έχουμε ακολουθήσει από την αρχή, δεν έχουμε πίεση στις κλίνες εντατικής θεραπείας που δείχνει ότι οι νοσηλείες οι οποίες βγαίνουν είναι κατά βάση νοσηλείες με πιο ήπια χαρακτηριστικά.

Η πτώση των κρουσμάτων έρχεται στο χρόνο ακριβώς τον οποίον είχαμε υπολογίσει, ειδικά στην Αθήνα φαίνεται μία πτώση να υπάρχει παραπάνω, σε απλές κλίνες έχουμε μία πίεση και παραμένει μία πίεση πιστεύουμε και για τις επόμενες 10-15 μέρες θα έχουμε αυτή την πίεση, δηλαδή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Αλλά από κει και πέρα φαίνεται ότι αυτό το κύμα είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, γιατί ακριβώς είχαμε και εμβολιασμένο πληθυσμό, αλλά πλέον και οι μεταλλάξεις έχουν άλλα χαρακτηριστικά.

Άρα είμαστε σε μία εγρήγορση, στο βαθμό όμως που δεν έχουμε πίεση στις κλίνες εντατικής θεραπείας δεν έχουμε εισηγήσεις για να αλλάξουμε τον μοντέλο το οποίο ακολουθούμε».

Αυτό το οποίο εμείς επιθυμούμε και κάνουν όλες οι χώρες είναι ότι στην πανδημία περνάς κάποιες φάσεις.

Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στη φάση όπου συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό όχι από θέμα επιλογής αλλά από θέμα πραγματικότητας, ότι η πανδημία έχει μπει σε μία φάση όπου νοσεί ο κόσμος πιο εύκολα, γιατί υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα, η νόσηση αυτή επειδή έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό δε μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες όπως στην πρώτη φάση, έχουμε και βαριές νοσηλείες αλλά δεν έχουμε τις βαριές νοσηλείες που είχαμε στη δέλτα και στην αρχή της όμικρον όπου είχαμε τρομακτική πίεση.

Οπότε πλέον θέλουμε να οδηγήσουμε σε ένα μοντέλο που να πηγαίνει περισσότερο στις συστάσεις, να τηρούνται τα μέτρα κι όχι στις υποχρεωτικότητες. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο ακόμα και η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα, αλλά καθημερινά αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε.

Άρα είναι ένα μοντέλο που έχουν ακολουθήσει οι περισσότερες πλέον ευρωπαϊκές χώρες, που είναι ένα μοντέλο ότι πηγαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα που συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, απευθυνόμαστε κυρίως στις ευάλωτες ομάδες, στις ομάδες οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν νοσήσουν.

Έχουμε τα αντιϊικά φάρμακα, τους ενημερώνουμε κι έχουμε κάνει πλήρη ενημέρωση στους γιατρούς και πια κινούνται και εξυπηρετούνται πάνω από 400 με 500 περιπτώσεις-αιτήσεις την ημέρα, έχουμε τα εμβόλια, άρα είμαστε σε μια άλλη φάση και η ενημέρωση πηγαίνει πάλι προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων

«Το σχέδιο το οποίο έχουμε είναι να είναι έτοιμα και νοσοκομεία στα νησιά μας και κυρίως αν χρειαστούν να γίνουν και διακομιδές να γίνουν.

Γιατί η Αθήνα έχει ένα πλεονέκτημα ότι επειδή ακριβώς έχει όλες τις μεγάλες μονάδες, όποια πίεση και να δεχτεί μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά, πράγμα που δεν είναι αυτονόητο σε ορισμένα νησιά τα οποία είναι μικρά κι έχουν αυτή τη στιγμή πολύ περισσότερο κόσμο. Άρα είμαστε έτοιμοι και για τις μονάδες που έχουμε εκεί πέρα, να μπορούμε να νοσηλεύσουμε κόσμο, αλλά και σε πλήρη συνεννόηση με το ΕΚΑΒ να κάνουμε διακομιδές όπου χρειαστεί να γίνουν διακομιδές.

Αυτό το οποίο λέει ο κύριος Τσιόδρας και το έχουμε πει κι είναι μία βούλησή μας που το λέμε και το λέμε από τη στιγμή που μπήκαμε και στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων, ότι είναι τελείως διαφορετικό το μοντέλο το οποίο έχουμε για το καλοκαίρι, όχι για τον τουρισμό, έτσι έχουν κάνει όλες οι χώρες γιατί ακριβώς βλέπουμε ότι το κύμα το οποίο έρχεται δεν έχει τα χαρακτηριστικά τα προηγούμενα, αλλά έχουμε και πολλούς ανοιχτούς χώρους, οπότε η μετάδοση δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά τα οποία έχει το χειμώνα.

Και επειδή το είχα πει και είναι μία πραγματικότητα, ότι βλέπετε αυτή τη στιγμή και ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός κυρίως γίνεται στους ανοιχτούς χώρους, ενώ το χειμώνα γίνεται στους κλειστούς χώρους, άρα και η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη και λόγω του καιρού. Το φθινόπωρο λοιπόν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ακολουθούμε λοιπόν δύο μοντέλα, το ένα μοντέλο είναι η προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργούμε όλες τις συνθήκες ώστε πλέον ο ιδιωτικός τομέας ενώ έμπαινε επικουρικά ως τώρα, δηλαδή κάθε φορά που πιεζόταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επειδή θέλαμε η διαχείριση να είναι κεντρική, τότε βάζαμε μέσα τις ιδιωτικές δομές και μπήκαν γύρω στις 800 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα covid περιστατικά.

Η επιλογή μας είναι τώρα να μπουν από την αρχή, γιατί η διαχείριση των περιστατικών δεν έχει τη δυσκολία την οποία είχε η πρώτη φάση του κορονοϊού, άρα να έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες. Αντίστοιχα μπαίνουμε σε μια κατεύθυνση από τώρα να έχουμε ένα τα επιχειρησιακά μοντέλα των νοσοκομείων.

Και αυτό στο κομμάτι το οποίο λέτε στα μέτρα προφανέστατα έχουμε ένα συνδυασμό αφενός με τα εμβόλια γιατί αυτή τη στιγμή από τις εταιρείες περιμένουμε να έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια, οπότε ο χρόνος που θα φτάσουν καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ κρίσιμος, ειδικά για να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες, όχι πια μόνο στην προστασία από τη βαριά νόσηση αλλά και από την απλή μόλυνση.

Και γι΄ αυτό το λόγο λέμε τώρα ότι είναι χρόνος για τους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 60, όσους έχουν συνοδά προβλήματα να εμβολιαστούν, γιατί τα εμβόλια που έχουμε προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.

Και παράλληλα να δούμε πως θα κινηθεί η πανδημία. Εάν τα κύματα έχουν τα χαρακτηριστικά που είχε το κύμα το οποίο βιώσαμε τώρα θεωρούμε ότι θα έχουμε μία πίεση και κυρίως θα χρειαζόμαστε απλές κλίνες. Εάν έχουμε άλλα χαρακτηριστικά κι έχουμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ, προφανώς θα έχουμε και επιχειρησιακό μοντέλο ώστε να αναπτυχθούν όλες οι ΜΕΘ οι οποίες είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.

Όχι, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται (σ.σ να ληφθούν κάποια μέτρα πιο νωρίς από το Σεπτέμβριο). Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το κύμα βρίσκεται σε μία αποκλιμάκωση, άρα πιστεύουμε ότι αυτό θα ακολουθήσει περίπου για ένα μήνα. Δεν δείχνει χαρακτηριστικά μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε κάποια αλλαγή που να χρειαστεί να αλλάξει το μοντέλο».

Για τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση

«Η χώρα με πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε και ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση συνολικά με τις υποχρεωτικότητες έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να είμαστε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους τόσο στην πρώτη τη δεύτερη αλλά και στην πρώτη αναμνηστική δόση την τρίτη.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην τέταρτη δόση αφενός επειδή απευθύνεται σε πολύ μικρότερο πληθυσμό, αφετέρου διότι υπάρχει και μια προσδοκία των πολιτών που δεν είναι παράλογη, ότι είναι προτιμότερο να εμβολιαστώ το Σεπτέμβριο, υπάρχει μία τέτοια λογική, να είμαι πιο οχυρωμένος εν όψει του χειμώνα, δεν έχουμε την κινητικότητα που είχαμε άλλες περιόδους.

Και γι΄ αυτό το λόγο εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι ναι οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, γιατί οι ευάλωτες ομάδες δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να προστατευθούν από τη μόλυνση απλώς που μπορεί τα επικαιροποιημένα εμβόλια να σε προστατεύουν και από μολύνσεις, πρέπει να προστατευθούν από τη νόσηση τη βαριά και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν.

Όμως θεωρούμε απολύτως λογικό ότι μέσα στο πλαίσιο ότι υπάρχει η αντίληψη ότι θέλω να εμβολιαστώ με το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο, υπάρχει ένας πληθυσμός που κάθεται και περιμένει να δει τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Εμείς ξέρουμε ότι και οι δύο τουλάχιστον εταιρείες η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις τεχνικές δοκιμές. Είναι δύο οι φάσεις των εμβολίων, είναι να προστατεύουν από την όμικρον γενικώς ως προς τη μόλυνση και ειδικά ως προς τις τελευταίες παραλλαγές που έχουμε.

Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά όπως καταλαβαίνετε επειδή υπάρχει εγκριτικό επίπεδο πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων αλλά αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να είναι απόλυτο γιατί συνδέεται απολύτως με τις εγκριτικές διαδικασίες.

Εμείς πάντως σε μια συνεννόηση με τις εταιρείες οι παραγγελίες μας μεταφέρονται, δηλαδή αυτά που ήταν να παραδοθούν εντός του καλοκαιριού έχουν μεταφερθεί να παραδοθούν το φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις».

Για τις προσλήψεις και τις αναστολές

«Λοιπόν πρώτα απ΄ όλα για τις νέες προσλήψεις, αυτή τη στιγμή σε μόνιμες, γιατί στο επικουρικό έχουν ανοίξει και καλύπτονται πλήρως, σε μόνιμες προσλήψεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4 χιλιάδες νοσηλευτές, βρίσκεται στο ΑΣΕΠ κατά την ενημέρωση του ΑΣΕΠ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θα γίνει και η προκήρυξη, πιθανολογούμε προς τα τέλη του καλοκαιριού να βγει και η προκήρυξη, που είναι γρήγορες προκηρύξεις αυτές που υλοποιούνται.

Ήδη η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας η κα Γκάγκα έχει κάνει το χάρτη για τις 700 προσλήψεις που είναι γιατρών, οι οποίες ολοκληρώνονται ακόμα πιο γρήγορα γιατί δε γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και υπάρχουν και 910 προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό.

Άρα, παράλληλα με το επικουρικό το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο ειδικά στις συνθήκες covid, γίνονται και προχωρούν οι μόνιμες προσλήψεις, έχει δοθεί παράταση σε όλο το προσωπικό που είναι επικουρικό μέχρι το Δεκέμβριο και θα συνεχιστεί αυτή η παράταση όπως έχουμε ενημερώσει.

Οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή η τελευταία ενημέρωσή μας είναι ότι είναι 2148 άτομα, βρίσκονται σε αναστολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ακολουθούν και αυτοί την πορεία των παρατάσεων που δίνονται με βάση την πανδημία και δεν υπάρχει σχεδιασμός πριν από αυτή την ημερομηνία να επιστρέψουν.

Θα επανεξεταστεί όπως επανεξετάζεται στο τέλος του χρονικού πλαισίου που έχουμε δώσει, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου με βάση τα δεδομένα τότε τι ακριβώς θα γίνει, αλλά δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι για πρόωρη επιστροφή.

Το σύστημα υγείας και κυρίως χάρη στον αγώνα που κάνουν οι γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν στο εθνικό σύστημα υγείας πέρασε ίσως τον πιο δύσκολο χειμώνα που έχει περάσει, όπου είχαμε τη μετάλλαξη δέλτα σε συνδυασμό με την όμικρον και μία εμβολιαστική κάλυψη χαμηλά, καθώς στους στόχους η χώρα μας σε εμβολιαστική κάλυψη τους πέτυχε μετά το τέλος του 2021, δηλαδή Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022 μπαίναμε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Είχαμε ακούσει τότε και για διασωληνώσεις σε πάρκινγκ ή ότι θα καταρρεύσει το σύστημα, ήταν πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας, εξαντλήθηκαν και οι ΜΕΘ, είχαμε και διασωληνώσεις ανθρώπων εκτός ΜΕΘ με την καλύτερη δυνατή φροντίδα που μπορούσαμε να δώσουμε εκτός ΜΕΘ όμως. Ήταν τρομακτική η πίεση και αυτό το εθνικό σύστημα άντεξε άρα προφανέστατα και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και με το γεγονός ότι πλέον η πανδημία έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά το εθνικό σύστημα υγείας θα αντέξει.

Οι υγειονομικοί μας βρίσκονται σε μια συνεχή πίεση γιατί ακόμα και στα φωτεινά διαλείμματα της πανδημίας, δηλαδή όταν έχουμε μείωση των κρουσμάτων και μείωση των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεν πιέζεται γιατί πιέζεται από τα περιστατικά τα non Covid που είχαν μείνει πίσω όλο αυτό το διάστημα.

Άρα πραγματικά επί δυόμισι έτη το εθνικό μας σύστημα υγείας λειτουργεί σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Και προσπαθούμε τώρα αυτό το καλοκαίρι να δώσουμε όλες τις δυνατότητες να πάρει άδειες και το προσωπικό για να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο γίνεται για το χειμώνα που έρχεται».

Για την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Είδα και μια επίθεση στο πρόσωπό μου από τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηρισμούς ότι είμαι ακροδεξιό τρολ, τσαρλατάνος αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κοιτάξτε, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τις έχουμε κάνει όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένες ώστε να μην χρειάζονται ιδιαίτερες νοηματικές διαδρομές για να τις διαβάσει κάποιος, αλλά απλώς να γνωρίζει ανάγνωση.

Η νέα φάση της πανδημίας έχει τα εξής χαρακτηριστικά, αυτό το λένε, μπείτε τώρα στο site του ΕΟΔΥ, είναι οδηγίες 30/5/2022 για το γενικό πληθυσμό.

Δεν έχουμε καμία σύνδεση με κανένα τεστ. Η λογική είναι με το που νοσήσεις, βρίσκεσαι σε καραντίνα 5 μέρες χωρίς να μετράει η μέρα η οποία έγινε το τεστ που υπάρχει η νόσηση. Αυτή η καραντίνα δεν σπάει από αρνητικό τεστ, είναι υποχρεωτική καραντίνα. Και οι επόμενες 5 μέρες πρέπει να έχεις υποχρεωτικά μάσκα.

Αυτές λοιπόν είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν δεν αρέσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν σημαίνει ότι θα τις αλλάξουμε κατά περίπτωση.

Συνεπώς αυτές οι οδηγίες δεν τηρήθηκαν. Η αιτιολογία εάν έχει υπάρξει ενδιάμεσο αρνητικό τεστ ή όχι ας μας πουν με τις οδηγίες που έχουμε πού αναφέρεται ότι αν υπάρξει αρνητικό τεστ εκτός του χρονικού πλαισίου ή δεν πρέπει να φοράς τη μάσκα ή δεν πρέπει να κάνεις την καραντίνα.

Γιατί έχουν μπει αυτές οι οδηγίες; Ακριβώς διότι δεν θέλουμε να υπάρχει σύνδεση με το αρνητικό τεστ. Θέλουμε οι 5 πρώτες μέρες που θεωρούνται μέρες υψηλής επικινδυνότητας να είναι απομόνωση. Από την 5η και μετά να υπάρχει μάσκα εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα χωρίς να χρειάζεται να γίνει οποιοσδήποτε άλλος διαγνωστικός έλεγχος.

Να σας θυμίσω ότι στην αρχή οι μέρες ήταν 14 και έπρεπε να υπάρχει και αρνητικό τεστ. Πάλι δεν έσπαγαν οι 14 μέρες. Έμενες 14 μέρες και έπρεπε να υπάρχει αρνητικό.

Εμένα δεν μου αρέσει να υπάρχει μια ένταση άνευ ουσίας. Αλλά όταν υπάρχουν χαρακτηρισμοί και ύβρεις έρχομαι και λέω, διαβάστε απλώς τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Και αυτή τη στιγμή ως Υπουργός Υγείας λέω στους πολίτες που μας ακούν ασχέτως του παραδείγματος και του κυρίου Τσίπρα. Αναφέρομαι ότι όποιος νοσήσει πρέπει να μείνει 5 μέρες σε απομόνωση ασχέτως αν κάνει ή δεν ξανακάνει τεστ και τις επόμενες 5 μέρες πρέπει να φοράει μάσκα ΚΝ της υψηλής προστασίας.

Εάν αλλάξουν οι οδηγίες και πούμε ότι σταματάμε την καραντίνα, ότι μόλις βγει αρνητικό τεστ παύει αμέσως η καραντίνα θα υπάρχουν νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Αυτή τη στιγμή αυτές τις οδηγίες έχουμε. Δεν χρειάζεται να υπάρχει παραπάνω ένταση. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν αυτές τις οδηγίες και κακώς οποιοσδήποτε ακολουθεί ένα δικό του πρωτόκολλο που λέει ότι εγώ θα κάνω τεστ και αν έχω άλλα χαρακτηριστικά θα μπω, δεν συνάδουν με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ