Σχέδιο μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Space-Hub της Νοτιανατολικής Ευρώπης

21 Ιουλίου 2022

Παρουσιάστηκε την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 το απόγευμα, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ, στο Λόφο Νυμφών, από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο το σχέδιο μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Space-Hub της Νοτιανατολικής Ευρώπης,

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ/ΕΑΑ καθ. Εμμ. Πλειώνης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Α. Κυριαζής. Εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Α. Στάβερη την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής του γραφείου του κος Σπύρος Μεταλληνός, και η κα Χριστίνα Γιαννόπαπα στέλεχος του European Agency for the Space Program.

Στην εκδήλωση επίσης μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και οι Αντιπεριφερειάρχες Πελ/νησου κ. Α. Κόρκα και κ. Α. Γκιολής, και ο κ. Γ. Οικονόμου, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Π.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Σπύρος Βασιλάκος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σημειώνοντας τα οφέλη αυτής της δράσης για την χώρα συνολικά αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Η δημιουργία αυτής της εμβληματικής υποδομής, αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό παίκτη διεθνώς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια. Επίσης η εν λόγω υποδομή θα αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (~10.8 εκ. ευρώ) καθώς και από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) (~1,2 εκ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, η εξαιρετική συνεργασία του ΕΑΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οδήγησε πρόσφατα στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για τη ριζική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, για την δημιουργία πολυχώρου εκπαίδευσης και διάχυσης της επιστήμης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για το ΕΑΑ όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (συνολικού προϋπολογισμού ~4.3 εκ. ευρώ).

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ