Κατερίνα Σακελλαροπούλου:«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας (…) Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες στην επικράτειά της

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ 26η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΟΥ ECONOMIST

Λαγονήσι, 5.7.2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην επίσημη Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 26ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση:

«Κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας, Κυρία Πρόεδρε της Μολδαβίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά παίρνω μέρος στην ετήσια συζήτηση του Economist, που φέτος ξεκινά με την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό.

Η εισβολή της Ρωσίας σε μια κυρίαρχη χώρα επανέφερε δίπλα μας τη βαρβαρότητα του πολέμου και άπλωσε τη βαριά σκιά του στον κόσμο μας. Ξαναζούμε εικόνες μαζικών βομβαρδισμών, αποτρόπαιων εγκλημάτων, προσφυγιάς, καταστροφής και δυστυχίας. Συγχρόνως, παρακολουθούμε με δέος τη γενναιότητα ενός λαού που αντιστέκεται στην εισβολή, υπερασπιζόμενος την πατρίδα, τις αξίες και την ελευθερία του.

Θέλω να εκφράσω στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό και τον θαυμασμό των Ελλήνων και Ελληνίδων για τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού έθνους. Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε στην πολεμική εισβολή με ενότητα και αποφασιστικότητα που εξέπληξε. Βρισκόμαστε ήδη στο έκτο κύμα κυρώσεων, ενώ αυξάνεται συνεχώς η οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης προς τον ουκρανικό λαό. Υποδεχθήκαμε κι εμείς στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες. Η συμπαράστασή μας θα είναι πάντα δεδομένη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως ένα εγχείρημα ειρήνης και υπέρβασης των εθνικισμών, που τόσες φορές αιματοκύλισαν την ήπειρό μας. Αποτελεί μια δικαιοκρατούμενη Ένωση, πυλώνα και στυλοβάτη ενός πολυμερούς συστήματος διεθνών συνθηκών, κανόνων και οργανισμών. Στην Ευρώπη πιστεύουμε στην ισχύ του δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε από την πρώτη στιγμή, χωρίς δισταγμό, στο πλευρό της Ουκρανίας, στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας ενός δημοκρατικού κράτους.

Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη μετά το 1945. Ο ρεβανσισμός, ο αλυτρωτισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων, είναι ο πόλεμος. Αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών, συνιστούν, σήμερα όπως και πάντοτε, απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες που έχουν επιλέξει να πορεύονται τον δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου.

Η εισβολή στην Ουκρανία αφύπνισε την Ευρώπη και τη Δύση, που ανασυγκροτήθηκε ως γεωπολιτικό υποκείμενο. Υπό τη σκιά της εξωτερικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται προς την ενίσχυση της στρατηγικής της κυριαρχίας και της αμυντικής ενοποίησης.

Πριν από μερικές μέρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας. Η Ελλάδα χαιρετίζει και υποστηρίζει τα νέα υποψήφια μέλη της Ένωσής μας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ο στόχος της ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων οι αιτήσεις εισδοχής εκκρεμούν.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες αποφασισμένες να βαδίσουν στην απαιτητική διαδρομή της προσαρμογής, προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο λαός της Ουκρανίας καταβάλλει ήδη βαρύ φόρο αίματος στο όνομα της ελευθερίας και του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, θα εξακολουθούν να εμπνέουν τους λαούς, και η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να προεκτείνει την αλληλεγγύη της σε όσους θέλουν να ζήσουν με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Mε αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας».

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, ο οποίος έλαβε μέρος διαδικτυακά, και την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu, για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στη συζήτηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη δυναμική και το σθένος του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική εισβολή, αναφέρθηκε στη συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για την επόμενη ημέρα το σχέδιο ανάκαμψης της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Zelenskyy, απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Σακελλαροπούλου, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση στη χώρα του, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST με την Ελληνική Κυβέρνηση
“Antitheses, transformations, achievements in a changing world”
5-7 Ιουλίου 2022, Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi

Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της συμβίωσης μετά το 1945 και οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού συνιστούν απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε τη βαρβαρότητα του πολέμου στην Ευρώπη.

«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας (…) Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες στην επικράτειά της.Volodymyr Zelenskyy
, πρόεδρος της Ουκρανίας (διαδικτυακή σύνδεση)
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ρωσική εισβολή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό», προειδοποίησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, τονίζοντας ότι η Ρωσία αναζητεί χώρο για αντιδημοκρατικές τακτικές.

Οι εγγυήσεις ασφάλειας μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία καταστρατηγήθηκαν ήδη από το 2014, σημείωσε ο κ. Zelenskyy, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσω της Gazprom η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση πληθωρισμού στην Ευρώπη και να διασπάσει την ενότητά της. «Οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

«Αν όλες οι κυρώσεις εφαρμοστούν 100% χωρίς εξαιρέσεις, θα είναι δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Ρωσία, και θα την αναγκάσουν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», εκτίμησε ο κ. Zelenskyy, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ουκρανική κοινωνία προσδοκά στην ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης, μεταξύ άλλων, μέσω της διαρκούς διπλωματικής πίεσης στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος δήλωσε ευγνώμων στην Ευρώπη και την Ελλάδα για την υποστήριξή τους και προέτρεψε για την πλήρη ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τη διατήρηση της ενότητας και τη διεθνή υποστήριξη για την ενδυνάμωση της Ουκρανίας θα αρπάξουμε τη νίκη στο μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτός δεν είναι πόλεμος της Ουκρανίας αλλά πόλεμος της Ευρώπης. Πολεμάμε για την προστασία της».


Πρόγραμμα συνεδρίου: https://www.hazliseconomist.com/en/event/grt_2022/agenda

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ