Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού@cultureGR:🏆 🇪🇺 Με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς @EuropaNostra 2022 βραβεύεται το έργο της στερέωσης & αποκατάστασης του Μνημείου της Επισκοπής στην #Σίκινο. Θερμά συγχαρητήρια 🎉👏#Sikinos #Cyclades #monument #EuropaNostraAwards #EuropeanheritageAwards #MinCultureGR

ℹ Πρόκειται για τo ένα από τα 8️⃣ ευρωπαϊκά βραβεία στην Κατηγορία της ⚒Συντήρησης των Βραβείων #EuropaNostra 2022, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Δημιουργική #Ευρώπη»/ Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2022 σηματοδοτεί την 2️⃣0️⃣η επέτειο των κορυφαίων Βραβείων της Ευρώπης στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς, με 30 εξαιρετικά επιτεύγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες να βραβεύονται σε 5 κατηγορίες.

💒 Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο, #Ελλάδα

Το μνημείο της Επισκοπής Σικίνου, ενός από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, είναι ένα μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων που ανοικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα σχεδόν ακέραιο λόγω της μετατροπής του σε βυζαντινό ναό με αδιάλειπτη χρήση.

➡ Το αρχαίο οικοδόμημα συνδυάζεται με διαδοχικές επεμβάσεις κατά τον μεσαίωνα και τα νεώτερα χρόνια, προσφέροντας ένα μοναδικό παλίμψηστο ιστορικών περιόδων που σπάνια διασώζεται σε άλλες περιπτώσεις αρχαίων μνημείων.

👉 Σοβαρά πληγωμένο από καταστροφικούς σεισμούς και ανθρώπινες επεμβάσεις ανά τους αιώνες, το μνημείο εγκαταλείφθηκε τον 20ο αιώνα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cycladesτο 2016 αποφάσισε την αποκατάστασή του και την επαναλειτουργία του για το κοινό.

Την μελέτη αποκατάστασής του ανέλαβε το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας, εγχείρημα που υποστηρίχθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το #ΊδρυμαΜαρτίνου Α. & Μ. Μαρτίνου με την χρηματοδότηση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης. Το συνολικό έργο αποκατάστασης του μνημείου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Europe in my region και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η κοινότητα της Σικίνου αφοσιωμένη στην αναστήλωση του μνημείου της Επισκοπής παρείχε κάθε υποστήριξη για την υλοποίηση του έργου.

European CommissionMariya Gabriel

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου ΑιγαίουΓραφείο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

#EuropeanHeritageAwards / #EuropaNostraAwards#Σίκινος#Κυκλάδες#Επισκοπή#Μνημείο#πολιτισμός#Sikinos#Cyclades#monument#culturalheritage#culture#archaeology#archaeologicalsite#greekculturalheritage#MinCultureGR

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ