Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας #greekculturalheritage περιηγούμαστε στη συλλογή των εντυπωσιακών χάλκινων αγαλμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας #greekculturalheritage

🧍‍♀️🧍‍♂️ περιηγούμαστε στη συλλογή των εντυπωσιακών χάλκινων αγαλμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

👉🔹Έκθεμα 2ο: Το χάλκινο #άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος (“Μεγάλη #Άρτεμις“)

Μεγάλο χυτό #άγαλμα νεαρής γυναίκας, που ταυτίζεται με τη θεά Άρτεμις.

👷‍♀️ Βρέθηκε θαμμένο σε λάκκο μαζί με δύο άλλα χάλκινα αγάλματα, ένα σύγχρονο και ένα αρκετά παλαιότερο, και σώζεται ακέραιο.

🥼 Φοράει νεανικό αττικό πέπλο αντί για τον κοντό κυνηγετικό χιτώνα, όπως συνήθως, και τα μαλλιά της είναι μαζεμένα σε κοτσίδα γύρω από την κορυφή της κεφαλής. Στην πλάτη της σώζονται ίχνη στερέωσης της φαρέτρας, ενώ το σχήμα των δακτύλων του αριστερού χεριού δείχνει ότι με αυτό κρατούσε το τόξο. Στο δεξί χέρι πιθανότατα κρατούσε φιάλη. Η μορφή στηρίζεται στο δεξί πόδι, ενώ το αριστερό, πίσω, είναι ελαφρά λυγισμένο, στάση που θεωρείται αρκετά επίσημη και αρμόζει περισσότερο σε λατρευτικά αγάλματα.

🔺 Το έργο χαρακτηρίζεται από όλα τα γνωρίσματα της υστεροκλασικής πλαστικής και αποδίδεται σε εργαστήριο της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, ίσως στο γλύπτη Ευφράνορα ή στη σχολή του.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος

Διαστάσεις: ύψος: 1.94 μ.

Υλικό: #Χαλκός

Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΠ 4647

📸© Γιάννης Ασβεστάς

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

#MinCultureGR#Πειραιάς#Artemis#goddess#bronze#sculpture#museum#Piraeus#archaeology#culturalheritage#culture#archeologicalmuseum

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ