Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΠ η ημερίδα με θέμα: “Συμμετοχικές Μορφές Πρόληψης του Εγκλήματος σε τοπικό επίπεδο: Ασφάλεια και Ελευθερία” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΠ η ημερίδα με θέμα: «Συμμετοχικές Μορφές Πρόληψης του Εγκλήματος σε τοπικό επίπεδο: Ασφάλεια και Ελευθερία» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecureFeelSecure (BSFS)

Μια ξεχωριστή ημερίδα με θέμα: «Συμμετοχικές Μορφές Πρόληψης του Εγκλήματος σε τοπικό επίπεδο: Ασφάλεια και Ελευθερία» διοργάνωσε το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας ( ΕΑστΕ ) του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure–FeelSecure (BSFS) με την υποστήριξη του επικεφαλής εταίρου, τον Δήμο Πειραιά.

Η ημερίδα έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις συμμετοχικές πολιτικές πρόληψης του εγκλήματος στον αστικό χώρο όπως αυτές εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS). Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη για την ουσιαστική αξιοποίηση των θεσμών και των μέτρων που εντάσσονται στις πολιτικές αυτές, την ενίσχυση της διεταιρικότητας και την ενεργό και συντονισμένη συμμετοχή των πολιτών για την προαγωγή της ασφάλειας στην πόλη τους.

Εφαλτήριο για την υλοποίηση της αποτέλεσαν τα ερευνητικά πορίσματατης διαγνωστικής έρευνας για τη θυματοποίηση, την ανασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους κοινωνικούς θεσμούς, που διεξήγαγε το ΕΑστΕ στη 2η και 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Πειραιά.

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου με τον χαιρετισμό του και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί που εκφωνήθηκαν εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τουΥφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδου.

Χαιρέτισαν επίσης ο Καθ. Ψυχολογίας και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ του Παντείου κ. Γεράσιμος Προδρομίτης, η Πρόεδρος Εφετών, Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιώς κα η Αγγελική Κόφα,

ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης. Ο κ. Προδρομίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έγκυρη επιστημονική μελέτη ως έμπρακτη απόδειξη του δημόσιου ρόλου του Πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία από την οποία εμπνέεται και αναδρά. Η κα Κόφα εστίασε τη σημασία της πρόληψης ειδικά στην παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ οι κ.κ. Καπράλος και Κορκίδης αναφέρθηκαν στην ανάδειξη της συμμετοχικότητας των πολιτών, των φορέων προστασίας, της δημοτικής αρχής και των επιχειρήσεων, ως κύριο στόχο για την ασφάλεια, ιδιαίτερα όσον αφορά μια πόλη-λιμάνι, όπως ο Πειραιάς.

Η Διευθύντρια του ΕΑστΕ και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Έργου BSFS Καθ. Εγκληματολογίας κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, στην εισαγωγική της ομιλία με θέμα: «Κοινωνικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του εγκλήματος, την ασφάλεια και ελευθερία των πολιτών»ανέπτυξε την περίπτωση του BeSecure-FeelSecure (BSFS) και ανέλυσε τη φιλοσοφία των συμμετοχικών εγκληματοπροληπτικών πολιτικών και τη σημασία τους στην αντεγκληματική πολιτική. Επιπρόσθετα, παρουσίασε τις καινοτόμες λύσεις ασφάλειας που υλοποιήθηκαν, όπως η ανάπλαση 8 παιδικών χαρών, ο εξωραϊσμός 6 σχολικών κτιρίων, η προμήθεια μηχανοκίνητου εξοπλισμού της Αστυνομίας, η σύσταση του ΤοΣΠΠΑ και της ΜΕΘΕ, η ψηφιακή πλατφόρμα CURiM, η υλοποίηση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων κ.α. Προβλήθηκε και σχετικό βίντεο συνολικής παρουσίασης του έργου του BeSecure-FeelSecure (BSFS) του Δ.Πειραιά.

Ακολούθησε η ανάπτυξη συζητήσεων με κοινό τόπο και στόχο τη βιωσιμότητα της αστεακής ασφάλειας. Αναλυτικά το πρόγραμμα περιελάβανε:

  • 1ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα)».

Ομιλητές :Μάριος Ζαχαριάς, Τεχνικός Υπεύθυνος BSFS από τη SpaceHellas, Κυριακή Μπουρδάκου, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος ΤοΣΠΠα Δήμου Πειραιά, Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Δ. Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Χλούπης, Λέκτωρ Εγκληματολογίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντιπρόεδρος ΤοΣΠΠα Μοσχάτου, Διαμεσολαβητής, Βασίλης Κορκολής, Πρόεδρος ΤοΣΠΠα Μεταμόρφωσης.

Συντονισμός: Ιάκωβος Φαρσεδάκης, Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος ΤοΣΠΠα Μοσχάτου

  • 2ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Ο ρόλος της Αστυνομίας στην πρόληψη του εγκλήματος»

Ομιλητές:Χρήστος Μανούρας, Ταξίαρχος, Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., Βασίλειος Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ., Μαρία – Σοφία Κυριάκου, Αστυνόμος Β, Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., Δανάη – Γεωργία Καπάτου, Αστυνόμος Β, Τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά.

Συντονισμός: Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, ΕΚΠΑ

  • 3ο Στρογγυλό Τραπέζι: «Υποστήριξη θυμάτων»

Ομιλητές:Αγγελική Κουζούμη, Διευθύντρια Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιώς, Σωκράτης Τσαντίρης, Ειδικός ιατροδικαστής, Βασίλης Ταξόπουλος, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Σαλαμίνας, Γιώργος Κόλλιας, Κοινωνικός Λειτουργός, Συμβουλευτικό Κέντρο Πειραιά– Κ.Ε.Θ.Ι., Μελπομένη Ανυσιάδου, Δικηγόρος, Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (ΜΕΘΕ).

Συντονισμός:Νικόλαος Ποιμενίδης, Εισαγγελέας Εφετών

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα και προτάσεις από τις εκπροσώπους του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Ελένη Κοντοπούλου και Υπ. Δρ. Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου.

Τη διαγνωστική έρευνα παρουσίασαν ο Αν. Καθηγητής Άγγελος Μιμής και ο Δρ. Δημήτριος Καλαμάρας. Σχολιασμός: Μαρία Καρακλιούμη, Στατιστικός – Πολιτική Αναλύτρια, RASS

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε σχετικά:

«Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BeSecureFeelSecure και πραγματικά νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση για τις έως τώρα υπηρεσίες, δραστηριότητες και λύσεις που έχει προσφέρει στην πόλη μας στα σχεδόν τρία χρόνια που υλοποιείται στον Δήμο του Πειραιά. Χαρακτηριστικά αναφέρω: την ανάπλαση 8 παιδικών χαρών στην 5η Δημοτική Κοινότητα με ασφαλέστερες εγκαταστάσεις, καλύτερο φωτισμό κ.α., την προμήθεια έξι νέων περιπολικών οχημάτων (τεσσάρων αυτοκινήτων και δύο μοτοσικλετών), οι οποίες ενίσχυσαν τον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στον Πειραιά, τη σύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και τη σύσταση της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας, καθώς και την πραγματοποίηση σεμιναρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και άλλες δράσεις.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες καινοτόμες υπηρεσίες και λύσεις, τις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα ως φορείς αυτοδιοίκησης να τα υλοποιήσουμε από μόνοι μας. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την έως τώρα υλοποίηση του BeSecureFeelSecure στον Δήμο Πειραιά».

O Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας σημείωσε: «Η εγγύηση της ασφάλειας της πόλης και των πολιτών είναι αποστολή της Αστυνομίας. Η αίσθηση της ασφάλειας όμως είναι ζήτημα ψυχολογίας. Σε αυτό συμβάλλει η Αστυνομία, αλλά όχι αποκλειστικά».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. υφυπουργός υπογράμμισε : «Κάθε οργανωμένη δημοκρατικά Πολιτεία μεριμνά ώστε οι Υπηρεσίες Αστυνομίας της να έχουν τη αναγκαία συγκρότηση, στρατηγική και μέσα που να τους επιτρέπουν να εξασφαλίζουν κατά τρόπο αποτελεσματικό συνθήκες προστασίας για τη ζωή και την περιουσία κάθε πολίτη. Κάθε οργανωμένη δημοκρατικά Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει σε κεντρικό και περιφερειακό – αυτοδιοικητικό επίπεδο μια συλλογική κουλτούρα που να επιτρέπει στον κάθε πολίτη κάθε γωνιάς της χώρας να νιώθει ασφαλής».

Εξάρωντας μάλιστα τη συμβολή του εργαστηρίου υπό τον συντονισμό της κυρίας Ζαραφωνίτου αλλά και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure-Feel Secure» και αναφερόμενος στο ειδικό αντικείμενο της εν λόγω ημερίδας που είναι η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων και παραμέτρων που περιλαμβάνει σχετική έρευνα για τις συνθήκες στον Δήμο Πειραιά, ο κ. Οικονόμου εξήγησε: «Η αντιμετώπιση, η εξιχνίαση μιας εγκληματικής ενέργειας, η προανακριτική έρευνα και η συλλογή στοιχείων για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, η λειτουργία δηλαδή του Κράτους Δικαίου που συνδέει δομικά την Αστυνομία με τη Δικαιοσύνη, είναι το ένα επίπεδο. Το άλλο επίπεδο όμως, η αίσθηση ασφάλειας και η πρόληψη του εγκλήματος, το περιβάλλον ασφάλειας εν ολίγοις, είναι ένα γενικότερο ζήτημα που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία, οι έμποροι, οι επαγγελματίες, ειδικευμένοι κοινωνικοί φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες. Ειδικά όσοι σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα της Εγκληματολογίας, της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας». Και κατέληξε ο κ. υφυπουργός: «η σημερινή Ημερίδα αποδεικνύεται απολύτως συνεκτική σε σχέση με τον στόχο που επιδιώκει. Την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Την πρόληψη του εγκλήματος, πέραν αλλά και παράλληλα με την παρουσία και το έργο της Αστυνομίας, ως δομής αλλά και ως λειτουργίας του κράτους».

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του BSFS, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» & του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σε δήλωσή της, ανέφερε: :

«Η σημερινή ημερίδα διοργανώνεται από το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την ομιλούσα ως Διευθύντριά του και επιστημονικά υπεύθυνη για το πρόγραμμα BeSecureFeelSecure, με σκοπό να αναδείξει τη σημασία του προγράμματος αυτού στην ανάπτυξη καινοτόμων χωρικών, κοινωνικών και τεχνολογικών δράσεων και παρεμβάσεων στον τομέα της αστεακής ασφάλειας καθώς και δομών όπως το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας και η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Πειραιά, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτό.

Ωστόσο, για να είναι βιώσιμες οι εν λόγω δομές θα πρέπει να ενταχθούν οργανικά στις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες καθώς και στην κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η σημερινή ημερίδα, εντάσσεται στην προοπτική αυτή, ευελπιστώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επίσημων αρχών, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών, με στόχο την εξοικείωσή τους με τη φιλοσοφία των συμμετοχικών πολιτικών πρόληψης του εγκλήματος και την κατανόηση των πολλαπλών θετικών αποτελεσμάτων τους για την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης θετικών συμμαχιών για την ενίσχυση της ασφάλειας στην καθημερινή ζωή στην πόλη τους και την προάσπιση και διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών τους».

Η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) και Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας κα Κυριακή Μπουρδάκου, σε δήλωσή της, ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχα στην πολύ σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στην οποία είχα την ευκαιρία να αναδείξω το έργο του Δήμου Πειραιά στον τομέα της αστικής ασφάλειας και τον ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecureFeelSecure η δημοτική αρχή του Πειραιά αναπτύσσει και αξιοποιεί καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία, σε ένανπολύ σημαντικό πυλώνα της ασφάλειας, αυτόν της πρόληψης.

Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τη σημαντική συμβολή της Διευθύντριας του ΕΑστΕ καθηγήτριας κυρίας Ζαραφωνίτου καθώς με την επιστημονική της γνώση και εμπειρία συνέβαλλε τα μέγιστα στην υλοποίηση των κοινωνικών παρεμβάσεων.

Ως Δήμος Πειραιά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τάσος Μαρκαριάν, σε δήλωση του ανέφερε:

«Ευελπιστούμε και μέσα από αυτό το καινοτόμο πλαίσιο ασφαλείας του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecureFeelSecure (BSFS) με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πειραιά να συνεχίσει η πόλη του Πειραιά να είναι μια πόλη πρότυπο για την ασφάλεια».

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης και αναλυτικά τις δηλώσεις εδώ:

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ