Τοποθέτηση Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο συνέδριο Art for Tomorrow

Τοποθέτηση Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο συνέδριο Art for Tomorrow

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη της Διπλωματίας» την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 μαζί με τη Σεΐχα Al Mayassa bint bin Khalifa Hamad Al Thani, Πρόεδρο των Μουσείων του Κατάρ και τον Διευθυντή του Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, Tristram Hunt.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι βασικός λόγος επένδυσης στον σύγχρονο πολιτισμό είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας στη χώρα, και η πίστη στη μετασχηματιστική δύναμη του πολιτισμού σε κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο.. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την σημασία της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εργαζόμενων στον τομέα, την αναγέννηση της χειροτεχνίας, την βελτίωση της πολιτιστικής διακυβέρνησης των φορέων του πολιτισμού, και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, πεδία στα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, ως προς την προσέλκυση επισκεπτών στην χώρα με αφετηρία τον σύγχρονο πολιτισμό ο Υφυπουργός τόνισε την σημασία της αυθεντικής εμπειρίας για τον επισκέπτη που επικεντρώνεται στην σημερινή πραγματικότητα της Αθήνας και όχι στη σύγκριση των χαρακτηριστικών της με άλλες μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Η Αθήνα δεν είναι το νέο Βερολίνο, είναι η Αθήνα».

Τέλος, ο κ. Γιατρομανωλάκης στάθηκε και στη σημασία του πολιτισμού ως κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εικόνα της στο εξωτερικό και επηρεάζει την ήπια ισχύ της. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο όχημα διπλωματίας αλλά συχνά αποτελεί ένα σύνθετο πεδίο διμερών ή και πολυμερών συζητήσεων, όπως όταν αφορά ζητήματα επαναπατρισμού με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα γλυπτά του Παρθενώνα, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο στην εξωτερική πολιτική και στρατηγική μιας χώρας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Matthew Anderson, European Culture Editor των New York Times. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο Art for Tomorrow διοργανώνεται στην Αθήνα από το Democracy and Culture Foundation σε συνεργασία με την εφημερίδα New York Times.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ