Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού : #Σανσήμερα στις 16 Ιουνίου 2013, έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Σπύρος #Ιακωβίδης, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του πολύτιμου επιστημονικού έργου του σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας

⚒#Σανσήμερα στις 16 Ιουνίου 2013, έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Σπύρος #Ιακωβίδης, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του πολύτιμου επιστημονικού έργου του σε θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας.

🔹Γεννημένος το 1923 στην Aθήνα, ο Ιακωβίδης πραγματοποίησε ανασκαφές στις #Μυκήνες, στην #Αθήνα, την #Eλευσίνα, την #Πύλο, την #Θήρα, την #Περατή και τον #Γλα.

📍 Η #μυκηναϊκή#Ακρόπολη του Γλα

🌳Η νησίδα της Aκρόπολης του Γλα είχε κομβικό χαρακτήρα τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στην σημερινή εποχή.

✔Ένας από τους πρώτους που αφιέρωσε χρόνο για έρευνες στην περιοχή ήταν ο Ερρίκος #Σλήμαν. Οι συστηματικές ⚒ ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Κωπαΐδας αποκαλύπτουν συνεχή δραστηριότητα κατά την μέση (2100-1600 π.Χ.) και ύστερη (1600-1100 π.Χ.) εποχή του Χαλκού, με την οργάνωση ακροπόλεων, οικιστικών συγκροτημάτων καθώς και έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας για τη διευθέτηση των υδάτων της λίμνης της Κωπαΐδας.

👉Στον Γλα #Βοιωτίας ο Ιακωβίδης ανέλαβε να ολοκληρώσει και να επικαιροποιήσει τις έρευνες των προηγούμενων από αυτόν αρχαιολόγων, όπως οι F. Noack και A. de Ridder που ανέσκαψαν το 1894 και ο Ιωάννης Θρεψιάδης (1955-1961).

👀👨‍🔬 Κατά τα έτη 1978 – 1991, ο Σπύρος Ιακωβίδης προχώρησε σε επιπλέον ανασκαφικές τομές.

📚Οι μελέτες του ✍ δημοσιεύθηκαν ανά τόμους “ΓΛΑΣ Ι, Η ανασκαφή 1955-1961” και “ΓΛΑΣ ΙΙ, Η ανασκαφή 1981-1991”, με συμπληρωματικά στοιχεία για την ακρόπολη και κυρίως για τα κτηριακά κατάλοιπα του νότιου περιβόλου και την εκτίμηση του ανασκαφέα για την λειτουργία και χρήση της μυκηναϊκής ακρόπολης.

👉Η έρευνα στον Γλα συνεχίστηκε έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όποτε και ολοκληρώθηκε η περίοδος μελέτης με την αγγλόφωνη έκδοση για το Γλα με τίτλο “Gla and the Kopais in the 13th century B.C”.

🆕Από το 2018, η Δρ. Έλενα Κουντούρη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του #ΥΠΠΟΑ έχει αναλάβει να συνεχίσει την έρευνα και μελέτη του Γλα στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2018-2022.

#MinCultureGR #Γλας #onthisday #Iakovidis #acropolis #Viotia #archaeology #archaeologicalsite #monument #greekculturalheritage #culturalheritage #culture

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ