ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

Βίλνιους, 8.6.2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Λιθουανίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Gitanas Nausėda. Μετά την επίσημη υποδοχή, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την πρόσκλησή σας να επισκεφθώ τη χώρα σας, με την ευκαιρία, μάλιστα, της επετείου των εκατό χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας–Λιθουανίας. Μια επίσκεψη ιστορική, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυση της Πρεσβείας μας στο Βίλνιους επισκέπτεται Έλληνας Πρόεδρος τη Λιθουανία. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική δυναμική στο επίπεδο επαφών των χωρών μας, γεγονός που επισφραγίζει και η δική μου παρουσία εδώ.

Με τον Πρόεδρο Nausėda είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών, βεβαίως, προέχουσα θέση έχει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, προσφέροντας αμυντικό υλικό, πραγματοποιώντας πολλαπλές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδεχόμενη ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, παρά το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε πλήρως όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της επιτιθέμενης Ρωσίας.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για τους εταίρους μας, τους οποίους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας. Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει ότι η ρωσική εισβολή, η οποία κατά τη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η ίδια αναγκαιότητα έμπρακτης υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία από επεκτατικές βλέψεις και αναθεωρητικά αφηγήματα υφίσταται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει παύσει να αποτελεί θέατρο κλιμακούμενης έντασης λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από την γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αντίστοιχα, επεσήμανα ότι, όπως ακριβώς και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισα, λοιπόν, την εύλογη προσδοκία και αξίωσή μας, η διεθνής κοινότητα να επιδείξει για την Κύπρο και τον λαό της την ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε, σταθερά, για την Ουκρανία.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αναγκαιότητα αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τμήμα των οποίων αποτελούν τα σύνορα και των δικών μας χωρών. Η Ελλάδα επωμίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα. Στο θέμα αυτό, συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτικό να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στη σημερινή πραγματικότητα και ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τη διαχείριση του προβλήματος και την αποτροπή της απάνθρωπης εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων.

Αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις, υπογράμμισα τον σπουδαίο ρόλο του Πολιτισμού στη διαμόρφωσή τους και εκφράσθηκε η κοινή μας βούληση για εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας. H διατήρηση και ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Λιθουανίας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για μας. Η προώθηση της διάδρασης των Πανεπιστημίων των δύο χωρών μέσω της ενίσχυσης των ανταλλαγών ακαδημαϊκών και σπουδαστών αποτελεί σημείο κοινού μας ενδιαφέροντος.

Σχετικά με τις οικονομικές μας σχέσεις, υπάρχει πάντα σημαντικό περιθώριο επέκτασής τους, σε συνδυασμό και με τις γειτονικές αγορές της Εσθονίας, Λετονίας και Φινλανδίας, όχι μόνο σε παραδοσιακούς για τη χώρα μας τομείς, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, αλλά και σε τομείς αιχμής, όπως οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο Nausėda για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, που επεφύλαξε σε εμένα και την ελληνική αντιπροσωπεία».

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας στο κοιμητήριο Antakalnis.

Αμέσως μετά, μετέβη στο Κυβερνητικό Μέγαρο, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ