Προστασία της καστανοκαλλιέργειας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας

Προστασία της καστανοκαλλιέργειας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, σε καστανοπερίβολα των Δήμων Αγιάς, Τεμπών, Πύλης, Τρικκαίων, Μετεώρων και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού για τρίτη συνεχή χρονιά με σκοπό την προστασία της καστανοπαραγωγής καθώς η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανοκαλλιέργειας, που μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής κατά 60-85% μέχρι και ξήρανση δένδρων σε βάθος χρόνου. Κατά τη φετινή χρονιά διατέθηκαν συνολικά 30.000 ευρώ από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δρ. Εντομολογίας Δημητρίου Σταυρίδη, Συντονιστή της Ομάδας Διαχείρισης Αγροτικών Κρίσεων, που έχει συσταθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη. Οι εξαπολύσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και γεωπόνους και παραβρέθηκε σε πολλές περιοχές και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και ομιλίες σε καστανοπαραγωγούς, όπου τονίσθηκαν οι σωστές πρακτικές, που θα πρέπει να ακολουθούνται για την επιτυχή εγκατάσταση του ωφελίμου και κατ’ επέκταση του προγράμματος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους παραγωγούς οι παρακάτω πρακτικές:

  • Μέχρι τα τέλη Ιουνίου:
  • Να μην διενεργούνται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια.
  • Να μην πραγματοποιείται καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης.
  • Μετά τη συγκομιδή των κάστανων:
  • Τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα καθώς και τυχόν κλαδέματα, που θα προκύψουν, να συσσωρευτούν στην άκρη του χωραφιού και να μην καταστραφούν τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, διότι μέσα σε αυτά βρίσκονται τα εγκατεστημένα άτομα του ωφελίμου.

Οι παραπάνω πρακτικές είναι άκρως απαραίτητες και δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε επόμενη για 3-4 έτη τουλάχιστον, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Η Περιφέρεια με όλες τις παραπάνω ενέργειες, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την προστασία των καλλιεργειών της περιοχής και του αγροτικού εισοδήματος. Επιπρόσθετα καλεί τους καστανοπαραγωγούς να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες για οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτωμάτων σε νέες περιοχές, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να πραγματοποιηθεί άμεσα επέμβαση.

Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας

Συνάντηση με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από την ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας. Παράλληλα η Ομοσπονδία ζήτησε τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να απλουστευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν δυνατότητα να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκακαλιά της ελληνικής οικονομίας. Στη δύσκολη περίοδο που ζούμε στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον δίπλα στους ανθρώπους που συνεχίζουν να παράγουν, να δημιουργούν, να καινοτομούν, να εκσυγχρονίζονται, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια δίνει τη δυνατότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Συνεχίζουμε με έργα που ακουμπούν της ζωές των ανθρώπων και βελτιώνουν την καθημερινότητα τους» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Στη συνάντηση από πλευράς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Γκούλιος, ο Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνος Σαγώνας και το μέλος της Διοίκησης Γεώργιος Ζαμπούρας.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ