Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας (Αθήνα, 30.5.2022)

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ξενοδοχείο Intercontinental, ολοήμερο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή Υπουργών, κυβερνητικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Το Φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε από την Enterprise Greece, διαρθρώθηκε γύρω από τους τέσσερις τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας και προσέλκυσης επενδύσεων: α) Τουρισμό, β) Ενέργεια/ Κατασκευές / Υποδομές, γ) Καινοτομία και δ) Αγροτοδιατροφή.

Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, εκφράζοντας την προσωπική του δέσμευση για την προώθηση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ.Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή εξέλιξη των ελληνοσαουδαραβικών σχέσεων κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μια ευκαιρία να γιορτάσουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που δεν περιορίζονται στην πολιτική». Ειδικότερα, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε σε τρία ορόσημα των διμερών σχέσεων. Πρώτο ορόσημο, η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, στο Λονδίνο, τον περασμένο Δεκέμβριο για την ενίσχυση των θαλάσσιων σχέσεων των δύο χωρών. Δεύτερο, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Προγράμματος Προώθησης Εθνικών Εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Και τρίτο, η σύσταση, τον ίδιο μήνα, του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. «Εργαζόμαστε ακόμη για την ολοκλήρωση της διμερούς Συνθήκης για την Προώθηση των Επενδύσεων, η οποία θα πρέπει να σταλεί στους ομολόγους μας στην ΕΕ, μια από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο κ. Φραγκογιάννης.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι και μόνο η πραγματοποίησή του, δύο μήνες μετά το αντίστοιχο Φόρουμ στο Ριάντ, επιβεβαιώνει τη διάθεση των δύο πλευρών – τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και επίπεδο επιχειρηματικού κόσμου –  να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να προχωρήσουν σε συμφωνίες και συνεργασίες.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε και στη σειρά διμερών κυβερνητικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου που έχουν προγραμματιστεί παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ – μεταξύ του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih και των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη –  οι οποίες επιβεβαιώνουν το άριστο κλίμα των σχέσεων και δίνουν νέα ώθηση στις προοπτικές συνεργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε τη χαρά του που συναντά πάλι τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al Falih και τόνισε: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μοιραζόμαστε πολλά κοινά πεδία ενδιαφέροντος. Το ταξίδι συνεχίζεται».

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, τόνισε ότι: «Οι δεσμοί φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ενέργεια, οι κατασκευές και η καινοτομία.» Και πρόσθεσε ότι: «Το σημερινό φόρουμ αποτελεί απόδειξη της βούλησής μας για στενή συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και επιβεβαίωση του εύρους της δυναμικής για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας.»

Μετά το πέρας των εργασιών του Φόρουμ ακολούθησαν περισσότερες από 200 B2B συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των 59 σαουδαραβικών εταιριών που συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή και των περίπου 100 ελληνικών εταιριών .

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ