Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού@cultureGR: Εγκαίνια έκθεσης «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα–Νερό–Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων137 αρχαία, μεσαιωνικά & σύγχρονα αντικείμενα & έργα τέχνης αποκαλύπτουν λουτρικές συνήθειες της Μεσογείου 23.05.2022-05.09.2022 #Chania #museum #MinCultureGR

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Εγκαίνια της έκθεσης «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα – Νερό – Διάλογοι»

Η περιοδική έκθεση με 137 αρχαία, μεσαιωνικά και σύγχρονα αντικείμενα και έργα τέχνης από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, ανοίγει για το κοινό στις 23 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υποδέχεται την περιοδική έκθεση με τίτλο «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα – Νερό – Διάλογοι», η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Η έκθεση πραγματοποιείται πάνω στην ιδέα και σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM | Μασσαλία), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα από 137 αρχαία, μεσαιωνικά και σύγχρονα αντικείμενα και έργα τέχνης -από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, καθώς και άλλων μουσείων και συλλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία- επιχειρείται μια πρωτότυπη ιστορική και καλλιτεχνική ώσμωση και ένας συνεχής διάλογος με τις ποικίλες όψεις των διαχρονικών λουτρικών συνηθειών, ζωτικό στοιχείο των πολιτισμών της Μεσογείου.

Jean-René Gauguin (1881–1961), Η Αρπαγή της Ευρώπης, 1925.©Roubaix, La Piscine-Musée d’art et d’industrie André Diligent

Η Αρπαγή της Ευρώπης του Ζαν Ρενέ Γκωγκέν, η Αφροδίτη του Παύλου Σάμιου και το ελληνιστικό αγαλμάτιο της θεάς μας εισάγουν στην εμβληματική αξία του υγρού στοιχείου στη μυθολογική κοσμογονία των θεοτήτων, ενώ με τη Βάπτιση του Χριστού του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και τα τελετουργικά αγγεία των κλασικών χρόνων προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζει το νερό στις διαβατήριες τελετές της ανθρώπινης ζωής.

Μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης, Πόλη Χανίων (αρχαία Κυδωνία), τέλος 2ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.© ΥΠΠΟΑ-Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων / Σωκράτης Μαυρομμάτης

Οι ιδιωτικές λουτρικές συνήθειες σκιαγραφούνται, στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από αρχαία, μεσαιωνικά και νεώτερα αντικείμενα, πριν ξεδιπλωθεί η σημασία των δημόσιων λουτρών ως χώρων ευεξίας και κοινωνικοποίησης από την αρχαιότητα έως τα χαμάμ, με ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής σχολής και κορυφαίων οριενταλιστών καλλιτεχνών (Ζαν-Λεόν Ζερόμ, Θεόδωρος Ράλλης).

Παύλος Σάμιος (1948-2021), Αφροδίτη, 2013. Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Δωρεά του ζωγράφου ©Ηλίας Γεωργουλέας

Από το έργο Οι Λουόμενοι του Πωλ Σεζάν έως τις αφίσες του ΕΟΤ, διοχετεύεται η μοναδική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το απόλυτο μεσογειακό τοπίο του ήλιου και της θάλασσας. Στοιχειοθετούνται, τέλος, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του σαπουνιού με επίκεντρο τη Μασσαλία και το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Χανιά, και υπογραμμίζεται ο στενός δεσμός μεταξύ των δύο πόλεων, χάρη σε ικανό αριθμό εκθεμάτων, όπως ποικίλες γαλλικές αφίσες και αντικείμενα από τη μακρόχρονη παραγωγή του εργοστασίου της ΑΒΕΑ.

Πωλ Σεζάν (Paul Cézanne 1839-1906), Οι λουόμενοι, 1896-1898. Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε δύο γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά).

Τίτλος περιοδικής έκθεσης

ΒΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα – Νερό – Διάλογοι

Ημερομηνία

Δευτέρα, 23 Μαΐου

Ώρα έναρξης

19:00 | Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Χώρος

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων & Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Διάρκεια έκθεσης

23 Μαΐου έως 05 Σεπτεμβρίου 2022

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Facebook