Σε τροχιά υλοποίησης τα έργα Πολιτισμού στη Λέρο

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε χθες στο γραφείο της τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια, προκειμένου να συζητήσουν τα έργα Πολιτισμού που δρομολογούνται στο νησί. Στη συνάντηση παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.

Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, τον ερχόμενο Ιούλιο θα παρουσιαστεί στη Λέρο το αναπτυξιακό master plan για το νησί. Το Στρατηγικό Σχέδιο για την «Ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής σημασίας των οικισμών Λακκί και Λέπιδα», το οποίο εκπονήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνει ειδικές κατευθύνσεις για παρεμβάσεις σε πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι από το ΥΠΠΟΑ ήδη εντάχθηκε. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό 2.197.323 ευρώ η β’ φάση αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου «Ξενοδοχείο Λέρος», με φορέα υλοποίησης την ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου, ενώ είναι προς υπογραφή και το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που απαιτείται για την υλοποίησή του έργου.

Παράλληλα, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΠΟΑ, σειρά μελετών ωρίμανσης έργων στη Λέρο, προκειμένου να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Οι μελέτες αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και επισκεψιμότητα του Κάστρου του Παντελίου, στην αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι, του Αγίου Πέτρου στο Δρυμώνα και του Αγίου Ζαχαρία της Μερικιάς, στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μπούρτζι, καθώς και στην αποκατάσταση του αερόφωνου, στρατιωτικής κατασκευής, προγόνου των ραντάρ, στα κατάλοιπα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο όρος Πατέλα.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ