Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Realfm

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ Real και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.

•           Ηπατίτιδα

“Κάναμε και έναν έλεγχο αναδρομικό από 1/1 ουσιαστικά να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες. Υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σ εαυτόν τον τύπο της ηπατίτιδας που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε, οπότε όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις. Ο ΕΟΔΥ ανά 15 μέρες περίπου εξετάζοντας θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν. Δεν σχετίζονται  οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και με πλήρη ενημέρωση σε όλα τα νοσοκομεία.

Ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που χρειαστεί μεταμόσχευση, ήδη έχουμε σύμβαση με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο, άρα υπάρχει μία πλήρης ετοιμότητα, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία εικόνα που να μας οδηγεί σε μία μεγαλύτερη έξαρση. Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός”. 

•           Πανδημία 

“Η πορεία της πανδημίας συνολικά στην Ευρώπη δείχνει μία φθίνουσα πορεία, όπως βλέπετε και στα στοιχεία που βγάζουμε εμείς και είμαστε πλέον από το Πάσχα τρέχουμε την τρίτη εβδομάδα, άρα ότι συνέπειες υπήρξαν έχουν φανεί. Έχουμε φθίνουσα πορεία και στα κρούσματα και στους σκληρούς δείκτες, θανάτους και διασωληνωμένους, δηλαδή οι διασωληνώσεις πια είναι σε απόλυτα ελεγχόμενο επίπεδο, άρα φαίνεται ότι αυτή η φθίνουσα πορεία της πανδημίας τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα των θερινών μηνών δεν δείχνει δυναμική να επανέλθει. 

Στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα από 1η Ιουνίου οι κλειστοί χώροι είναι ελάχιστοι, άρα σε συνεννόηση με την επιτροπή θα υπάρξει, το βασικό σκεπτικό είναι, αυτό όμως θα φανεί όταν φτάσουμε τις ημέρες που είναι να πάρουμε τις αποφάσεις προς τα τέλη δηλαδή Μαΐου, ότι πάμε σε μία απελευθέρωση και στη μάσκα.

Όμως θα υπάρξουν σίγουρα κλειστοί χώροι στους οποίους θα παραμείνει η μάσκα και κυρίως θα είναι οι χώροι που σχετίζονται με νοσοκομεία, με μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως άλλοι χώροι που έχουν συνωστισμό, που στη χώρα μας το καλοκαίρι στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι.

Θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όσες όμως θα πει η επιτροπή. Αλλά γενικότερα θέλω να σας πω ότι στη μάσκα είμαστε επιφυλακτικοί και σε αυτή την κουβέντα που άνοιξε τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες. Τη δυνατότητα θα την έχει η κάθε χώρα, είναι θέματα που θα συζητηθούν στην επιτροπή, θεωρούμε ότι η μάσκα έχει δύο βασικά στοιχεία και δημιουργεί περιορισμό, αλλά δημιουργεί και μία επιφυλακτικότητα που τη θέλουμε, να μην υπάρχει αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία”.

•           Εμβόλιο – 4η δόση 

“Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις από τον ECDC και τον ΕΜΑ, προφανέστατα η επιθυμία αν θέλετε και σε επιστημονικό και σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν κάποια στιγμή το εμβόλιο κατά του Covid-19 να είχε τα χαρακτηριστικά που έχει το εμβόλιο της γρίπης, δηλαδή να είχαμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορούσε να το κάνει ο πληθυσμός κάποιους συγκεκριμένους μήνες και να μην υπήρχαν αυτές οι επαναληπτικές δόσεις. Δεν έχουμε αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο έτοιμο. Δουλεύουν οι εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα που έχουν και να δούμε πότε θα χρειαστεί επόμενη δόση.

Αυτή την στιγμή με τις συστάσεις που έχουμε από το ECDC έχουμε μείνει σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο για την 4η δόση. Αν δεν αλλάξει κάτι στις συστάσεις δεν θα αλλάξουμε κι εμείς με μείωση του ηλικιακού κριτηρίου. Εκτός αν υπάρξει, γιατί αυτά, όπως ξέρετε, είναι δυναμικά. Αν υπάρξει μια σύσταση που θα μας πει, μπορούμε να πάμε και σε χαμηλότερο ηλικιακό επίπεδο εμείς θα το ανοίξουμε προαιρετικά”.

•           Νοσοκομειακές λοιμώξεις- Μύκητας 

 “Τυχαίνει εκτός από υπουργός Υγείας, όπως ξέρετε, να είμαι άνθρωπος που έχω ταλαιπωρηθεί από νοσοκομειακή λοίμωξη και το γεγονός ότι στην χώρα μας παραμένουμε σε διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δείχνει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα. 

Συνεπώς, ήδη έχουμε ξεκινήσει με τον ΕΟΔΥ και με την κυρία Αγαπηδάκη που είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας να κάνουμε καταγραφή στις ΜΕΘ του τι ακριβώς γίνεται, διότι μια σημαντική παροχή προς τον πολίτη και προς την δημόσια υγεία θα είναι όταν κάποια στιγμή καταφέρουμε στα νοσοκομεία μας να μπαίνει ο κόσμος να γιατρεύεται από αυτό το οποίο έχει πάθει και μπήκε, και να μην κινδυνεύει να πεθάνει από κάτι άλλο που είναι η νοσοκομειακή λοίμωξη. Υπάρχουν ΜΕΘ στη χώρα μας που λειτουργούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό θνητότητας, υπάρχουν ΜΕΘ που είναι στο 65% 66% και 67%. Προφανέστατα η βασική διαφορά δεν είναι το προσωπικό το οποίο υπάρχει, η βασική διαφορά είναι ότι υπάρχουν μονάδες που έχουν παραπάνω νοσοκομειακές λοιμώξεις”. 

•           Προσωπικός ιατρός 

“Όλες οι χώρες έχουν ένα γιατρό που είναι το πρώτο τηλέφωνο, κάνει την επίσκεψη του να του γράψει τα φάρμακα του ασθενούς. Αν έχει ένα χρόνιο πρόβλημα, τον παρακολουθεί. 

Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες απέτυχαν για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν εξηγήθηκε ποτέ στον ασθενή η αναγκαιότητα για να μπορέσει ο ασθενής να δει τα οφέλη, ότι έχει έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος για να μπορεί να τον κατευθύνει στα θέματα υγείας, και δεύτερον ότι πράγματι αυτές οι συμφωνίες που γινόντουσαν με τους γιατρούς ή ήταν ασύμφορες, ή δεν είχαν κίνητρο. 

Τι εφαρμοζόταν μέχρι τώρα; Υπήρχε ένας μισθός 2 χιλιάδες ευρώ για τον προσωπικό γιατρό, ασχέτως ασθενών. Όπως καταλαβαίνετε όταν κάποιος παίρνει 2 χιλιάδες ευρώ είτε έχει δέκα ασθενείς, είτε έχει χίλιους ασθενείς, θα προτιμήσει να έχει τους λιγότερους ασθενείς με τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, για να έχει και λιγότερο όγκο εργασίας. 

Εμείς αλλάζουμε ένα μοντέλο, δίνουμε κίνητρο στο γιατρό να γράφει πολίτες και πράγματι πρέπει να παίρνει χρήματα, οπότε αναφερόμαστε ότι μεσοσταθμικά μπορεί να είναι από 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω αν έχει πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή και 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει προσέλκυση ιατρών στο σύστημα.

Παράλληλα για πρώτη φορά δίνουμε στους γιατρούς του δημοσίου πέρα από το μισθό τους έξτρα χρήματα εάν εγγράφουν. Φιλοδοξούμε ότι ξεκινώντας περίπου σε ένα ενάμισι μήνα από τώρα που θα είμαστε έτοιμοι για τις εγγραφές μέχρι τα τέλη του χρόνου και με τη σωστή ενημέρωση που θα έχει γίνει στους πολίτες να πάμε στο μεγαλύτερο αριθμό πολιτών εγγεγραμμένων, που τα οφέλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση. 

Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή, θα είναι εντελώς δωρεάν. Καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη. 

Ο πολίτης θα έχει το γιατρό του, θα υπάρχει ένα καθηκοντολόγιο ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γιατρού. Οι πράξεις του γιατρού, η επίσκεψη στο ιατρείο, οι συμβουλές, η συνταγογράφηση των εξετάσεων και των φαρμάκων, όλες οι ιατρικές πράξεις είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη”. 

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ