Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού @cultureGR: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα #μουσεία. Το θέμα του 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Τιμώμενος φορέας για το 2022 o Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης @MOMusMuseums. Το πρόγραμμα δράσεων. #MinCultureGr #InternationalMuseusDay

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: Τιμώμενος φορέας ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης–MOMus

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με επίκεντρο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 στις 18 Μαΐου, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού ICOM. Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα μουσεία και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης –MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

Βιωσιμότητα: Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.

Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή, αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των μουσείων.

Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι διαθέσιμο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM εδώ 

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου στις 19.30 στο MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, στο αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», οδός Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), στη Θεσσαλονίκη. Από 17 έως 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία του Οργανισμού.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

>
Facebook