Νέα συνεργασία ΕΚΠΑ και Yale

Το στρατηγικό σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησης κοινών προγραμμάτων σπουδών και έρευνας παρουσίασε στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υφυπουργό Άγγελο Συρίγο και το Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλη Δημητρόπουλο, αντιπροσωπεία των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Yale που δρομολογούνται στο πλαίσιο του Κέντρου Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία των δυο πανεπιστημίων.

Συμμετέχοντες ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Βασίλης Βασιλείου, Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, Paul Anastas, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Χημείας στο Πανεπιστήμιο Yale και Επιστημονικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος καθώς και ο Albert Ko, Kαθηγητής Δημόσιας Υγείας, Επιδημιολογίας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale και Επιστημονικός Σύμβουλος της Πολιτείας του Connecticut κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα προγράμματα σπουδών αφορούν την περιβαλλοντική επιστήμη, τη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία. Τα κύρια προγράμματα εκπαίδευσης και έρευνας του Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία των δυο πανεπιστημίων είναι τα εξής:

  • Βιολογικές αντιδράσεις στην περιβαλλοντική έκθεση και την κλιματική αλλαγή,
  • Χημεία, Βιολογία και μεταφορά αναδυόμενων ρύπων από τον αέρα και το νερό, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των παθογόνων παραγόντων,
  • Περιβαλλοντικές και μικροβιακές αλληλεπιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία,
  • Διεπιστημονικές στρατηγικές για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων,
  • Τεχνολογίες και Ποσοτικά Εργαλεία για την Περιβαλλοντική Υγεία.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγές φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Στηρίζουμε ένθερμα κάθε προσπάθεια των ελληνικών Πανεπιστημίων για διεθνείς συνέργειες, με την πεποίθηση ότι έτσι πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες και διευρύνονται οι ορίζοντες για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Έχοντας ξεκινήσει από την απελευθέρωση του άλλοτε ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου και συνεχίζοντας με ουσιαστικές δράσεις προσέγγισης Πανεπιστημίων της Ελλάδας με κορυφαία Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Yale, ανοίγουμε ένα παράθυρο σε ένα καλύτερο μέλλον για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας. Η Παιδεία αλλάζει στην Πράξη».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ