Θεμέλιος λίθος για τον μετασχηματισμό των Ιωαννίνων

Μία μοναδική ευκαιρία για τον οριστικό μετασχηματισμό της πόλης των Ιωαννίνων αποτελεί η ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα Γιάννενα επιλέχθηκαν μεταξύ 377 συνολικά υποψηφίων πόλεων από όλες τις χώρες- μέλη της Κοινότητας.

Όπως υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ η επιλογή αυτή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ώστε τα Γιάννενα να αλλάξουν και να πετύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους.

Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ οι πόλεις θα μπορούν να αξιοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και να υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.

«Έχουμε την μοναδική ευκαιρία μέσα στα επόμενα, λίγα χρόνια, να αλλάξουμε και να αναμορφώσουμε τα πάντα, με πόρους που θα εισρεύσουν πέρα από τα γνωστά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρήματα που θα δώσουν πραγματικά ανάσα και θα αναγεννήσουν την πόλη» σημείωσε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Ήδη έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη και τεχνική βοήθεια για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή θα λάβει αρχική χρηματοδότηση ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από το Horizon Europe για την περίοδο 2022-23, για την ωρίμανση όλων των προτάσεων των 100 πόλεων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, για να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη οδικού χάρτη.

Οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν:

• Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

• Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος – Μηδενισμός εκπομπών αερίων ρύπων – Μεταφορές – Κινητικότητα

• Δημόσιες – Ιδιωτικές Υποδομές και Χώρους

• Αστικό Περιβάλλον – Πράσινες Διαδρομές

• Διαχείριση της Λίμνης – Παραλίμνιες διαδρομές και πράσινη ανάπτυξη

• Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση Αποβλήτων

• Δράσεις καινοτομίας και ψηφιακού εκσυγχρονισμού

• Οικονομία και Κοινωνία – Κλιματικό Σύμφωνο και συναινέσεις

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η Επιτροπή αρχικά θα καλέσει τις 100 επιλεγμένες πόλεις να υπογράψουν το Κλιματικό Σύμφωνο των Πόλεων, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση απορριμμάτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Αυτές οι συμβάσεις θα συνιστούν μια σαφή και ιδιαίτερα ορατή πολιτική δέσμευση προς την ΕΕ, τις εθνικές και περιφερειακές αρχές και τους πολίτες.

Για τον σκοπό αυτό την επόμενη εβδομάδα οργανώνεται η πρώτη συνάντηση για το καλωσόρισμα των πόλεων που έχουν επιλεγεί ώστε να ενημερωθούν για τα βήματα που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Στην προετοιμασία της υποψηφιότητας είχαμε την αμέριστη στήριξη φορέων, δήμων, συλλόγων αλλά και των αδελφοποιημένων πόλεων.

Θα προχωρήσουμε με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και με την στήριξη των πολιτών ώστε να κερδίσουμε τη μοναδική ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους, να δημιουργήσουμε υποδομές για τους πολίτες, να αλλάξουμε την πόλη» κατέληξε ο Δήμαρχος ευχαριστώντας όλους στήριξαν την προσπάθεια, όπως τα στελέχη και τους συνεργάτες του Δήμου, την πολιτεία, τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους Δήμους της Ηπείρου αλλά και τις αδελφοποιημένες πόλεις.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ