Delphi Economic Forum_Με το βλέμμα στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην Ε.Ε.

Με το βλέμμα στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην Ε.Ε.
Δελφοί 9 Απριλίου 2022  – Με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον τρόπο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και την ενταξιακή πορεία των χωρών της δυτικής Βαλκανικής στην Ε.Ε. ασχολήθηκαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης που συμμετείχαν στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, ζήτησε τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία το ταχύτερο δυνατό. «Όχι σε δύο χρόνια. Μέχρι φέτος τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη χώρα του που σε μεγάλο βαθμό θα το επιτύχει μέχρι το καλοκαίρι.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη διαφθορά ως το ισχυρότερο όπλο της Ρωσίας  για να παρεισφρήσει σε ευρωπαϊκές χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία και το γεγονός ότι, όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει να προχωρήσει με τον Turkish stream κόστους 1,5 δις. για τη χώρα του, την ώρα που υπήρχε η λύση ενός πολύ φθηνότερου αγωγού, ο οποίος τελικά θα είναι έτοιμος μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ζήτησε συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς, όπως δήλωσε, η διαφθορά δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μεμονωμένα. Γι’ αυτό τον λόγο πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών ενίσχυσης της διαφάνειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπει φρένο στην ξένη παρείσφρηση.    

Ο Kiril Petkov, μιλώντας στον δημοσιογράφο του Mega, Γιάννη Πρετεντέρη, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια σύγκρουση ανάμεσα στον αυταρχισμό της παλιάς αντίληψης για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και της δημοκρατίας, ενώ, εκτός από τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, τα οποία χαρακτήρισε αποτελεσματικά, ζήτησε και ασύμμετρα μέτρα που δεν θα επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία. «Δεν πρέπει να είμαστε αδύναμοι με τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν μπορείς να είσαι μαλακός μετά από όσα είδαμε στην Μπούτσα. Πρέπει να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι, να υιοθετήσουμε κοινή θέση», δήλωσε.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αστάθεια στη δυτική Βαλκανική, αν δεν προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η ενταξιακή διαδικασία των χωρών της περιοχής, σε περίπτωση που το αξιοποιήσει η Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών απόφαση – κλειδί για να γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ και να ανοίξει η διαπραγματευτική διαδικασία με την ΕΕ. «Χρειάστηκαν θαρραλέοι πολιτικοί που έλαβαν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις για να είμαστε σήμερα εδώ και να συζητάμε για οικονομική συνεργασία», είπε ο Dimitar Kovačevski

Σε ερώτηση από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα», Μιχάλη Μητσό για τα τρία μνημόνια που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη από την ελληνική Βουλή, σημείωσε ότι δεν είναι τόσο σημαντικά και πως δεν έχουν τη βαρύτητα να καταστρέψουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την τοποθέτησή του άσκησε έντονη κριτική στην Ε.Ε. για καθυστερήσεις στις συζητήσεις ένταξης της χώρας τους. «Πήραμε μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις, αλλά η Ε.Ε. δεν έπραξε τα δέοντα. Τώρα ήρθε η ώρα. Δεν είναι ζήτημα διεύρυνσης αλλά γεωστρατηγικής σημασίας υπό το πρίσμα όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία. Κάθε διαδικασία που κρατάει σχεδόν 18 χρόνια, εφόσον δεν ολοκληρώνεται, δημιουργεί και μια αίσθηση απογοήτευσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προοπτική ένταξης τυγχάνει στήριξης από τους περισσότερους πολίτες, αλλά όσο δεν συμβαίνει, αυτό το ρεύμα υποστήριξης λογικά θα αρχίσει να φθίνει», ήταν η αποστροφή του λόγου του. Τέλος, χαρακτήρισε τα δυτικά Βαλκάνια ως χώρο επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας με οικονομική παρουσία στην περιοχή.

Την ενταξιακή προοπτική του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. προέταξε και ο πρωθυπουργός της χώρας. «Επιθυμούμε να είμαστε το επόμενο πρώτο μέλος της Ε.Ε.», είπε ο  Zdravko Krivokapić. Δήλωσε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν γίνει όλα, υιοθετήθηκε ένα πρόγραμμα για την αξιοπρέπεια της ζωής, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 222 ευρώ στα 450, ενώ ψηφίστηκε για πρώτη φορά αναπτυξιακός προϋπολογισμός με επενδύσεις 30% στον αγροτικό τομέα.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Κώστα Παπαχλιμίτζο, σχετικά με την εξάρτηση της χώρας του από τους Ρώσους τουρίστες, παραδέχθηκε ότι το ένα τέταρτο των εσόδων του Μαυροβουνίου προέρχεται από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, γι’αυτό και αναζητούνται εναλλακτικές αγορές, όπως το Ισραήλ, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Τσεχία, ενώ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθεί οποιαδήποτε επιρροή υπάρχει στη χώρα του από τη Ρωσία και την Κίνα.

Κατά των κυρώσεων στη Ρωσία τάχθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. «Οι κυρώσεις ποτέ δεν σταμάτησαν έναν πόλεμο. Ο πόλεμος σταματά πάντα με διαπραγματεύσεις. Οι κυρώσεις επηρεάζουν όλη την Ευρώπη και την ίδια τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Zoran Tegeltija και κάλεσε την Ευρώπη να δώσει περισσότερο βάρος στις διαπραγματεύσεις γιατί διαφορετικά προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει για όλο τον κόσμο και θα έρθει φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Ερωτηθείς από τον Federico Fubini, δημοσιογράφο της Corriere de la Serra, για τη ρωσική επιρροή στη χώρα του, απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί. «Δυόμιση χρόνια που είμαι σε αυτό το αξίωμα δεν υπήρξε καμία απαίτηση από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο κ. Tegeltija.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750  και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

Kiril Petkov, Prime Minister, Republic of Bulgaria

Από αριστερά: Kiril Petkov, Prime Minister, Republic of BulgariaΣυντονιστής: Γιάννης Πρετεντέρης, Δημοσιογράφος, Mega TV

Dimitar Kovačevski, Prime Minister, Republic of North Macedonia

Από αριστερά: Dimitar Kovačevski, Prime Minister, Republic of North Macedonia και Μιχάλης Μήτσος, Δημοσιογράφος, Τα Νέα

Zdravko Krivokapić, Prime Minister, Government, Montenegro

Από αριστερά: Zdravko Krivokapić, Prime Minister, Government, Montenegro και Κώστας Παπαχλιμίτζος, Δημοσιογράφος, ΕΡΤ/ Παραπολιτικά

Zoran Tegeltija, Chairman of the Council of the Ministers of Bosnia and Herzegovina

Από αριστερά: Zoran Tegeltija, Chairman of the Council of the Ministers of Bosnia and Herzegovina και Federico Fubini, Editor at Large, Corriere de la Serra
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ