Παρουσία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της ασκήσεως «ΗΝΙΟΧΟΣ ’22»

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακος «ΗΝΙΟΧΟΣ ’22», η οποία πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Παρόντες ήταν επίσης Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey Pyatt), εκπρόσωποι ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ) και Στρατιωτικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών.

Ως δραστηριότητα υψηλής εντάσεως, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και εκτελείται σε προσομοίωση περιβάλλοντος πολλαπλής απειλής με στόχο τη συνολική ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αποτροπής, στη φετινή άσκηση συμμετέχουν, με πολυτυπία μέσων και προσωπικού, το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Αυστρίας και του Καναδά, καθώς και με παρατηρητές έλαβαν μέρος η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, ο Υπουργός απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Κυρίες και Κύριοι,

σας καλωσορίζω θερμά στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» εδώ στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα.

Είναι τιμή και χαρά μου να απευθύνομαι σήμερα σε τόσο διακεκριμένο κοινό, αποτελούμενο από εξαιρετικούς εταίρους και συμμάχους, καθώς και από στελέχη από όλους τους κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγάλη συμμετοχή στον «ΗΝΙΟΧΟ» αποτελεί σαφής ένδειξη τoυ συνεχώς διευρυνόμενου πλαισίου και της σημασίας της. Καλωσορίζουμε συμμετέχοντες από τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αυστρία, τον Καναδά και, φυσικά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Καλωσορίζουμε επίσης παρατηρητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ινδία, το Κουβέιτ, την Κροατία, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά όλους σας και να εκφράσω την ιδιαίτερη εκτίμησή μου στις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό όλων των χωρών για τη σημαντική συμβολή τους με μέσα στην επιτυχία αυτής της άσκησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Το εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον παρουσιάζει μια αλληλένδετη σειρά απειλών και προκλήσεων ασφαλείας πιθανότατα πρωτοφανούς κλίμακας, μεγέθους και δυναμικού αποσταθεροποίησης. Επιπλέον, το περιβάλλον ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τα πλέον ευαίσθητα στον κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα μόνος. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να τις ξεπεράσουμε πρέπει να συντονιζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε συλλογικά οποιοδήποτε είδος τέτοιων απειλών και προκλήσεων για την ευρύτερη περιοχή μας και τις χώρες μας.

Κι αυτό κάνουμε σήμερα εδώ, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποτροπής, με την Αεροπορία μας να αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το τεράστιο δυναμικό της και τη χώρα μας την Ελλάδα να επιβεβαιώνει τον ρόλο και τη συνδρομή της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναμφίβολα ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για τη συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ, το οποίο στέλνει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει σπείρει τον πόλεμο στην Ευρώπη, σε ευρωπαϊκό έδαφος, εισβάλλοντας και καταστρέφοντας ανελέητα την Ουκρανία μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε αποτελεσματικά και με επιτυχία από κοινού σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις επιχειρησιακό περιβάλλον και επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτή η άσκηση απογειώνεται ακριβώς την στιγμή που και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε είναι σε άνοδο.

Έτσι, είμαι βέβαιος ότι, φεύγοντας από την Ανδραβίδα, θα επιστρέψετε στις χώρες σας κουβαλώντας τα μηνύματα της κοινής μας επιχειρησιακής ικανότητας, συνεργασίας και φιλίας που προωθήσατε κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εύχομαι καλή και ασφαλή επιστροφή στις βάσεις σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία για την επιτυχή διεξαγωγή αυτής της εξαιρετικά σημαντικής άσκησης, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της σημαντικής δραστηριότητας. Είναι ιδιαίτερη η χαρά να σας έχουμε εδώ, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή και, πάνω απ’ όλα για την προσοχή σας.

Σας ευχαριστώ».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ