Justin Trudeau: «Ο Καναδάς, η ΕΕ και οι εταίροι μας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή»

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο πρωθυπουργός του Καναδά τόνισε ότι οι εταίροι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πιο αποφασισμένοι και ενωμένοι από ποτέ και ότι η πίεση στον Putin πρέπει να αυξηθεί.

Ανοίγοντας τη συζήτηση το απόγευμα της Τετάρτης, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε ότι ο Καναδάς είναι σύμμαχος και πολύτιμος εταίρος της ΕΕ. «Η σχέση μας έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε. Για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πρόεδρος Metsola τόνισε την κοινή δέσμευση που έχουν αναλάβει η ΕΕ και ο Καναδάς και δήλωσε ότι οι κοινές βασικές αξίες τους δέχονται επίθεση. «Αυτή είναι η στιγμή για τη γενιά μας να σταθεί στο ύψος του κόσμου που κληρονομήσαμε», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Justin Trudeau καταδίκασε «την εγκληματική εισβολή του Putin σε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατία, την Ουκρανία.»

«Ο Vladimir Putin έχει παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Και τώρα σκοτώνει αθώους αμάχους με βομβαρδισμούς νοσοκομείων και κατοικιών. Αυτή η κατάφωρη περιφρόνηση του νόμου και της ανθρώπινης ζωής συνιστά τεράστια απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε.

«Ο Καναδάς, η ΕΕ και όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίσιμη στιγμή. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Ο Putin θεώρησε ότι η δημοκρατία είναι αδύναμη. Πίστεψε ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αλλά οι υπολογισμοί του ήταν λανθασμένοι. Οι εταίροι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πλέον πιο αποφασισμένοι και ενωμένοι από ποτέ», σχολίασε, προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε την Ουκρανία. Βασίζονται σε εμάς. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιβάλουμε πρωτοφανείς κυρώσεις στον Putin και σε όσους τον διευκολύνουν στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, αυξάνοντας την πίεση, όσο περισσότερο μπορούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη ολόκληρη την ομιλία του κ. Trudeau εδώ.

 Διατλαντική ενότητα

Οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο μετά την παρέμβαση του κ. Trudeau ήταν οι εξής: Siegfried Mureşan (ΕΛΚ, Ρουμανία), Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστίες, Ισπανία), Malik Azmani (Renew Europe, Ολλανδία), Ernest Urtasun (Πράσινοι, Ισπανία), Marco Zanni (ID, Ιταλία), Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία), Nikolaj Villumsen (Αριστερά, Δανία). Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις τους εδώ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της διατλαντικής ενότητας και ζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η προάσπιση της δημοκρατίας δεν γίνεται χωρίς αντίτιμο, αλλά το κόστος της μη υπεράσπισής της θα ήταν υψηλότερο. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης τη σημασία της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής ανεξαρτησίας, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Διατυπώθηκαν εκκλήσεις για περισσότερες επενδύσεις στην ασφάλεια και τη στρατηγική συνεργασία με εταίρους όπως ο Καναδάς. Η Ευρώπη θα πρέπει, όπως δήλωσαν οι ευρωβουλευτές, να οικοδομήσει έναν ισχυρό στρατιωτικό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις έναντι της συμμαχίας. Τα μέλη επισημαίνουν επίσης τη μαζική έξοδο προσφύγων από την Ουκρανία και χαιρέτισαν την απόφαση του Καναδά να υποδεχθεί απεριόριστο αριθμό ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εισβολή.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ