Παρέμβαση – απάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα (01.03.2022)

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την καλοσύνη σας. Δεν θα μακρηγορήσω.

Θα απευθυνθώ κατ’ αρχήν, στον εκπροσωπούντα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Κατρίνη, ξέρετε πόσο σας συμπαθώ προσωπικά και πόσο έχω προσπαθήσει πάντοτε να ενημερώνω και εσάς και το κόμμα σας για το τι συμβαίνει.

Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω ότι δεν μπορώ να σας επιτρέψω τον τύπο των παρεμβάσεων που μόλις προ ολίγου διατυπώσατε και δεν μπορώ να σας επιτρέψω επίσης εκφράσεις στην πρωτολογία, τις οποίες προσπάθησα να συγχωρήσω.

Καταλαβαίνω την ανάγκη σας να εμφανίσετε ένα στίγμα. Καταλαβαίνω τη δυσκολία να εκπροσωπείτε έναν απόντα αρχηγό, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα.

Έρχομαι με τη σειρά. Στην πρωτολογία σας καταλογίσατε φιάσκο στην κυβέρνηση για την επίσκεψή μου στη Μόσχα. Στη συνάντηση με τον κύριο Λαβρόφ.

Στοιχειωδώς θα έπρεπε να τεκμηριώσετε το φιάσκο. Και στοιχειωδώς έπρεπε να μας πείτε εάν κρίνατε την επίσκεψη φιάσκο τότε, γιατί ενώ ήταν ανακοινωμένη επίσκεψη δεν το διατυπώσατε πριν γίνει και εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν το διατυπώσατε αφού έγινε;

Αλλά έρχεστε τώρα, μετά από εβδομάδες στη Βουλή να το πείτε. Εάν θεωρείτε δε ως φιάσκο το γεγονός ότι πήγα στη Μόσχα και συναντήθηκα με τον κύριο Λαβρόφ, φαντάζομαι το ίδιο θα λέγατε για τον Πρόεδρο Μακρόν, το ίδιο θα λέγατε για τον κύριο Τόνι Μπλίνκεν, το ίδιο θα λέγατε για τον κύριο Λε Ντριάν.

Έρχεστε τώρα στο ίδιο το ανακοινωθέν της επίσκεψης, το οποίο μας αναγνώσατε. Σας ερωτώ όσον αφορά το εξής: Τι κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση; Ότι δεν προέβλεψε ακριβώς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

Για αυτό μας διαβάσατε και με παραλληλίσατε, ως στόχο με τον οποίον έπρεπε να προσμετρηθώ εγώ ή ο Πρωθυπουργός, τον Ελευθέριο Βενιζέλο;

Αυτό μας είπατε; Ότι δεν είμαστε στο ιστορικό ύψος του Ελευθερίου Βενιζέλου; Αυτό, αν με ρωτάγατε, θα σας το αναγνώριζα αμέσως.

Σας ερωτώ όμως, αφού ήσασταν αρκετά επιμελής, προσέξατε μήπως στην Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, μέρες  πριν από την Ανακοίνωση που διαβάσατε, με την οποία ζητούσα από τους Έλληνες υπηκόους να φύγουν από την Ουκρανία;

Είδατε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, επίσης μετά την επίσκεψη, με την οποία επίσης ζητούσαμε να φύγουν οι Έλληνες πολίτες από την Ουκρανία;

Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Κατρίνη, όταν όλα αυτά τα είχατε προβλέψει με τόση σαφήνεια, με τόση βεβαιότητα, με τόση καθαρότητα και με τόση διαύγεια, γιατί δεν μοιραστήκατε μαζί μας αυτά τα τόσο σαφή, τα οποία εσείς είχατε δει; Παρά περιμένετε τώρα  7 ημέρες μετά από την εισβολή, να μας τα πείτε;

Θέλω να σας πω δε και κάτι άλλο, το οποίο είναι πιο σοβαρό από όλα τα προηγούμενα, το οποίο επίσης στην πρωτολογία σας επέλεξα να αφήσω, αλλά είδα ότι το επαναλάβατε.

Αν έχετε την καλοσύνη, για τα βαριά εθνικά θέματα, όπως είναι η απάντηση στις τουρκικές επιστολές, στην τουρκική επιστολή, για την ακρίβεια, που μένει αναπάντητη, μην μπαίνετε σε μικροκομματικούς πειρασμούς να καταλογίζετε ολιγωρία στην κυβέρνηση. Δεν ομιλούμε για κατάθεση αγωγής σε Πρωτοδικείο εδώ. Να έχετε στοιχειωδώς την αίσθηση ότι όταν υπάρχει καθυστέρηση, υπηρετεί εθνική σκοπιμότητα η καθυστέρηση.

Και αν θέλετε πληροφόρηση, δεν σας την αρνήθηκα ποτέ. Και αν θέλετε να γνωρίζετε τι συμβαίνει, δεν το αρνήθηκα ποτέ στο κόμμα σας. Αλλά να έρχεστε εδώ και να αρχίζετε τα περί ολιγωριών και τα λοιπά είναι κατ’ ελάχιστον παιδικά.

Αν μου επιτρέπετε, κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τώρα μια και μου κάνατε την τιμή να αναφερθείτε στο όνομά μου, βεβαίως εσείς δεν είπατε τίποτα τέτοιο αλλά υπήρχε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτού.

Και σας ευχαριστώ που πάρα πολύ σαφώς είπατε ότι αν υπήρχε διαφωνία Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα, θα με είχε αποπέμψει ο Πρωθυπουργός. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καθόμαστε δίπλα – δίπλα σε αυτή τη συζήτηση και αυτός να με ανέχεται και εγώ να καλύπτω κάτι στο οποίο έχω απόλυτη διαφωνία.

Είναι προφανές, λοιπόν, είναι φανερό ότι δημοσιεύματα, ανακοινώσεις και τα λοιπά που καθοδηγούνται και έχουν να κάνουν με διαφωνία μου με τον Πρωθυπουργό, είναι παντελώς στερούμενα στοιχειώδους σοβαρότητας. Ευχαριστώ πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ