Economist – THE WORLD AHEAD 2022 ATHENS GALA DINNER @ Grand Hyatt Athens (στιγμές)

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
«Η συνέχιση της εφαρμογής μιας συνετής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, η συνέχιση της στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις προκλήσεις με στοχευμένα μέτρα, μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων του Προϋπολογισμού, καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων» είναι οι στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα όπως τις περιέγραψε o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις στους κρίσιμους δείκτες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022, και για επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του ίδιου έτους. Επιπλέον, έκανε λόγο για «σημαντική δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με κινητήριο μοχλό την υψηλή ανάπτυξη, από το 2023», όπως και για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται να απορροφηθούν στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 38% σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με «πράσινο» πρόσημο.


Geoffrey Pyatt
, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Δουλεύουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε στη διπλωματική πλευρά αυτής της κρίσης, η οποία οφείλεται στην επιλογή της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στην περιοχή, ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ως προς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τον ρόλο της Ελλάδας στις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για χώρα – ενεργειακό κόμβο, που βοηθά στην αξιοποίηση των αμερικανικών αποθεμάτων ενέργειας – LNG – και συντελεί στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει ανακτήσει το στάτους της ως επιτυχημένου ευρωπαϊκού κράτους, συμπέρανε ο κ. Pyatt, τονίζοντας ότι έχει αλλάξει το αφήγημα της χώρας με τρόπο που ευνοεί την έλευση Αμερικανών επενδυτών.


Nadia Calviño
, Α’ Αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ισπανία
Για την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε όλοι μαζί μίλησε η υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας Nadia Calviño, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση της πανδημίας. Τόνισε ότι η ανάκαμψη από την κρίση αυτήν ήταν πολύ πιο γρήγορη από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις, επισημαίνοντας ότι «βάλαμε στο επίκεντρο τους πολίτες». Η κ. Calviño αναφέρθηκε σε εργαλεία για την επίτευξη ανθεκτικότητας στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στα σχέδια ανάκαμψης, ευρωπαϊκά και εθνικά. Τόνισε την ανάγκη να αφήσουμε έναν κόσμο πιο υγιή, πιο καθαρό και με περισσότερες ευκαιρίες. H υπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες και στη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Υπάρχουν πολιτικές αβεβαιότητες, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας, σημείωσε κλείνοντας.


Ana Mendes Godinho
, Υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πορτογαλία
H πανδημία μάς προσέφερε κοινωνική νομιμοποίηση να προβούμε σε αλλαγές αλλά και την αίσθηση του κατεπείγοντος όσον αφορά την ανταπόκριση στις ανάγκες των ανθρώπων, κινητοποιώντας πόρους και παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας Ana Mendes Godinho. Ακόμα, η υπουργός τόνισε ότι πρέπει να έρθει στο επίκεντρο η καινοτομία, μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση. Σε αυτό η ψηφιοποίηση μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο, πρόσθεσε. Εξήρε τη σημασία της προσβασιμότητας, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, που μπορούν να αναπτυχθούν ακολουθώντας νέα μονοπάτια. Έδωσε επίσης βάρος στην έννοια της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι δεν μας επιτρέπει να αποδεχόμαστε την παιδική φτώχεια, που σημαίνει ότι πολλά παιδιά δεν θα είναι κοινωνοί της ανάπτυξης, και δίνοντας έμφαση, στο πλαίσιο αυτό, στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στην Ευρώπη και την ενσωμάτωση των μεταναστών. Τέλος, η κ. Godinho είπε ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα και ότι η πανδημία έδειξε πως οι άνθρωποι θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη και συμπερίληψη.


Άννα
 Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας
Στην αύξηση των επιπέδων χρέους και ελλείμματος αναφέρθηκε η πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα παραμείνει για την επόμενη δεκαετία. Τόνισε ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις για επενδύσεις, μεταξύ άλλων λόγω της κλιματικής μετάβασης. Έδωσε βάρος στους στόχους της ανθεκτικότητας, της συνοχής και της ανάκαμψης. Εξήρε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ όσον αφορά την επίτευξη αυτών των στόχων, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αναδιοργανωθεί το μοντέλο της εφοδιαστικής αλυσίδας, που αναδείχθηκε ως μεγάλο πρόβλημα στην πανδημία. Έδωσε επίσης βάρος στην έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Όσον αφορά τον στόχο της ανθεκτικότητας, ανέπτυξε το θέμα των εσωτερικών και εξωτερικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη της ΕΕ και τόνισε την ανάγκη προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση των κρίσεων, μεταξύ άλλων και της κλιματικής κρίσης. Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η Ευρώπη υποστηρίζει μια βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρώπης στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, που έχουν φτάσει στα όριά τους.


Κώστας
 Αξαρλόγλου, Καθηγητής και πρύτανης, Alba Graduate Business School,The American College of Greece
Αναφορά στις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας έκανε καθηγητής και πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece ο Κώστας Αξαρλόγλου, μιλώντας για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στους εργοδότες, τους εργαζομένους και γενικώς τους πολίτες. Ανέφερε ότι το 65% των εφαρμογών (apps) σήμερα έχει να κάνει με σχέσεις B2B, δηλαδή, μεταξύ επιχειρήσεων και ότι το ίντερνετ των πραγμάτων μπορεί να δημιουργήσει αξία 5-12 τρις μέσα στα επόμενα χρόνια. Επεσήμανε ότι εμφανίζονται νέα επαγγέλματα, ενώ άλλα καθίστανται παρωχημένα, και ότι οι εταιρείες δεν βρίσκουν τα ταλέντα που αναζητούν. Πρόσθεσε ότι η απάντηση σε αυτό είναι η διά βίου μάθηση, καθώς επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικά συστήματα δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν στις γρήγορες αλλαγές της τεχνολογίας.

Ο κ. Αξαρλόγλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης», στο πλαίσιο του οποίου 19 εκατ. εργαζόμενοι στις ΗΠΑ μέσα στην πανδημία δήλωσαν παραίτηση, εκ των οποίων το 40% δεν είχε εναλλακτική λύση απασχόλησης. Τόνισε ως προς αυτό ότι οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται μόνο για το ύψος του μισθού τους και τις εργασιακές συνθήκες, όπως παλιά, αλλά έχουν ανάγκη να αισθάνονται έναν κοινό σκοπό με την επιχείρηση στην οποία δουλεύουν, έχουν ανάγκη την αίσθηση του ανήκειν. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τεράστιες αλλαγές στην κουλτούρα των επιχειρήσεων, εκτίμησε ο κ. Αξαρλόγλου κλείνοντας.


Θεοδόσης
 Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας
Στο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» αλλά και στη σχέση τεχνολογίας και πανδημίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Μίλησε για «πολύ καλή συγκυρία» όσον αφορά την ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα. Έδωσε επίσης έμφαση στην «πράσινη μετάβαση» και την προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτή, σε δραστηριότητες όπως η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας της Ελλάδας, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κινείται κοντά στον μ.ο. της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό αποφοίτων, ωστόσο το θέμα είναι η σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Τέλος, ο κ. Μιχλόπουλος αναφέρθηκε στον ψηφιακό χώρο εργασίας και στην έννοια του metaverse (ενοποίηση φυσικού και ψηφιακού κόσμου).


Andrew Palmer
, executive editor, The Economist
Το 2021 ήταν ευκολότερη χρονιά για προβλέψεις, σημείωσε ο executive editor του The Economist Andrew Palmer και οικοδεσπότης του The World Ahead 2022 Athens Gala Dinner, ο οποίος παρουσίασε προβλέψεις και εκτιμήσεις του The Economist για τη νέα χρονιά σχετικά με τα εξής:

• Τη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας και ειδικότερα την αντιπαλότητα μεταξύ Αμερικής και Κίνας
• Την πορεία από την πανδημία στην ενδημία, την εμβολιαστική κάλυψη και τις νέες μορφές εμβολίων
• Τον πληθωρισμό, που είναι ο υψηλότερος εδώ και δεκαετίες
• Την επικρατούσα άποψη ότι το μέλλον της εργασίας είναι υβριδικό: ένας συνδυασμός εργασιών γραφείου
  και απομακρυσμένης εργασίας, δωματίων και Zoom
• Την techlash (σύγκρουση μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και των ρυθμιστών)
• Τον αγώνα για το διάστημα, καθώς το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι θα το επισκεφθούν ως επιβάτες που πληρώνουν παρά ως κυβερνητικοί υπάλληλοι

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ