Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Gordan Grlić Radman (Πούλα, 21.01.2022)

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

[Χαιρετισμός στα κροατικά]
Αγαπητέ Gordan, ως εδώ φθάνουν οι γνώσεις μου [στα κροατικά], με την άδειά σου, θα συνεχίσω τώρα στα αγγλικά. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα που επισκέπτομαι την Κροατία για τρίτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και ο Πρωθυπουργός μου, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, πρόκειται επίσης να επισκεφθεί την Κροατία σε λίγες εβδομάδες.
Η συχνότητα αυτών των συναντήσεων μαρτυρεί τους εξαιρετικούς διμερείς δεσμούς που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και η Κροατία. Και οφείλω να πω ότι επιθυμώ να σας ευχαριστήσω όλους για την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν οι ελληνικές εταιρείες του τομέα των υποδομών, στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την Κροατία.
Νωρίτερα σήμερα, χάρη στην ευγενική σας πρόσκληση, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης. Ήταν χαρά μου που είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με φοιτητές, με την επόμενη γενιά της Ευρώπης, το μέλλον και την ελπίδα της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις κοινές προκλήσεις, και έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι κατά κύριο λόγο ζητήματα εθνικά, αλλά ευρωπαϊκά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλες τις χώρες της ΕΕ μαζί, όπως για παράδειγμα η μετανάστευση.
Δράττομαι της ευκαιρίας για να επαναλάβω εκ νέου την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη Schengen, στην Ευρωζώνη, καθώς και στον ΟΟΣΑ. Και οφείλω να εκφράσω τη βαθιά μας ικανοποίηση για την προσχώρησή σας στην ομάδα EUMED9.
Συζητήσαμε την οικονομική μας συνεργασία. Πάει πολύ καλά, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
Επίσης, επιβεβαιώσαμε την ισχυρή προσήλωσή μας, ως εταίροι στην ΕΕ και Σύμμαχοι, στις κοινές μας αξίες και αρχές, καθώς και στο κοινό μας όραμα για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εμείς, η Ελλάδα και η Κροατία, υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Και από αυτή την άποψη, είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι για την Ελλάδα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο. Δεδομένου ότι υπήρξαμε η πρώτη χώρα της περιοχής που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, πριν από σαράντα χρόνια, αισθανόμαστε πως είναι ηθικό μας καθήκον να βοηθήσουμε όσους παραμένουν ακόμη εκτός Ευρώπης. Υποστηρίζουμε πλήρως τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατόν.
Χθες με επισκέφθηκε στην Αθήνα η Κοσοβάρα Υπουργός Εξωτερικών, Donika Gervalla-Schwarz. Την ενθάρρυνα να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Θεωρούμε ότι η πρόοδος σε αυτόν τον διάλογο θα φέρει την περιοχή εγγύτερα στην Ευρώπη. Μετέφερα, επίσης, ένα σαφές μήνυμα, ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ, Miroslav Lajčák. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα κομίσει ο Πρωθυπουργός μου, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, στο Βελιγράδι όπου πρόκειται να μεταβούμε την επόμενη εβδομάδα.
Δυστυχώς, σήμερα εστιάσαμε επίσης τις συζητήσεις μας στις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είχα την ευκαιρία να τονίσω στον Gordan την σκέψη μου ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αλλά επίσης, ότι θα πρέπει να αποφύγουν την παγίδα της επιστροφής σε πρακτικές του 19ου αιώνα, που στις μέρες μας ενδύονται τον μανδύα νεο-οθωμανικών ή εθνικιστικών βλέψεων και υλοποιούνται μέσω της χειραγώγησης θρησκευτικών, ιστορικών και πολιτιστικών συγγενειών.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες στοχεύσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πέρα από τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ευημερίας και ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος για τη χώρα αυτή. Δεν πρέπει να δοθεί χώρος στον εθνικισμό, δεν πρέπει να δοθεί χώρος στον νεο-οθωμανισμό. Και κατανοούμε πλήρως τις ευαισθησίες των Κροατών στη Βοσνία. Ειλικρινά ανησυχούμε ότι η αποσταθεροποίηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί και να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος της ιδιαίτερης ικανοποίησής μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα και συζητώ με τον Gordan για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Διότι μαζί με την Κροατία, μαζί με τον Gordan και άλλα κράτη που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, μπορούμε να εργαστούμε και εντός του Συμβουλίου Υπουργών, για να διασφαλίσουμε την πολυπόθητη ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Δεν κομίζω κάτι νέο λέγοντας ότι μια Συμφωνία για τον εκλογικό νόμο πρέπει να επιτευχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατόν.
Αγαπητέ Gordan, επίτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω και πάλι για τη θερμή φιλοξενία σου, για τις εξαιρετικά γόνιμες συζητήσεις. Και θα σε δω τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ξανά σε λίγες μέρες στο Ζάγκρεμπ.
Σε ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή και την φιλοξενία σου.
Ευχαριστώ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ