Οι νέοι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου

Το απόγευμα της Τρίτης, το Κοινοβούλιο εξέλεξε τους 14 αντιπροέδρους του για τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Εννέα αντιπρόεδροι εξελέγησαν στην πρώτη ψηφοφορία και τρεις στη δεύτερη. Οι δύο τελευταίες έδρες καλύφθηκαν κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.
Αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας
Ψήφισαν: 691Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 11Έγκυρες ψήφοι: 680Εκλογικό όριο (απόλυτη πλειοψηφία): 341Οι νεοεκλεγέντες αντιπρόεδροι (με απόλυτη πλειοψηφία) απεικονίζονται κατωτέρω με τη σειρά εκλογής τους:1. Othmar KARAS (ΕΛΚ, Αυστρία) 536
2. Pina PICIERNO (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 527
3. Pedro SILVA PEREIRA (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) 517
4. Ewa KOPACZ (ΕΛΚ, Πολωνία) 467
5. Εύα ΚΑΪΛΗ (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) 454
6. Evelyn REGNER (Σοσιαλιστές, Αυστρία) 434
7. Rainer WIELAND (ΕΛΚ, Γερμανία) 432
8. Katarina BARLEY (Σοσιαλιστές, Γερμανία) 426
9. Dita CHARANZOVÁ (Renew, Τσεχία) 406
Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων υποψηφίων:
Michal ŠIMEČKA (Renew, Σλοβακία) 326Roberts ZůLE (Συντηρητικοί, Λετονία) 322Nicola BEER (Renew, Γερμανία) 315Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα) 299Heidi HAUTALA (Πράσινοι, Φινλανδία) 290Fabio Massimo CASTALDO (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία) 275Marcel KOLAJA (Πράσινοι, Τσεχία) 247Mara BIZZOTTO (ID, Ιταλία) 173Lívia JÁRÓKA (Μη εγγεγραμμένοι, Ουγγαρία) 169
Αποτέλεσμα δεύτερης ψηφοφορίας
Ψήφισαν: 698Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 7Έγκυρες ψήφοι: 691Εκλογικό όριο (απόλυτη πλειοψηφία): 34610. Michal ŠIMEČKA (Renew, Σλοβακία) 494
11. Nicola BEER (Renew, Γερμανία) 410
12. Roberts ZůLE (Συντηρητικοί, Λετονία) 403Τα αποτελέσματα των υπόλοιπων υποψηφίων:Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα) 329Heidi HAUTALA (Πράσινοι, Φινλανδία) 294Fabio Massimo CASTALDO (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία) 251Marcel KOLAJA (Πράσινοι, Τσεχία) 239Mara BIZZOTTO (ID, Ιταλία) 211Η Lívia JÁRÓKA (Μη εγγεγραμμένοι, Ουγγαρία) απέσυρε την υποψηφιότητά της πριν από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
Αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας
Ψήφισαν: 670Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 12Έγκυρες ψήφοι: 65813. Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα) 492
14. Heidi HAUTALA (Πράσινοι, Φινλανδία) 384Οι ψήφοι των απορριφθέντων υποψηφίων:Fabio Massimo CASTALDO (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία) 247Mara BIZZOTTO (ID, Ιταλία) 193Ο Marcel KOLAJA (Πράσινοι, Τσεχία) απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από τον τρίτο γύρο ψηφοφορίας.
Εκλογική διαδικασία
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού, οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων υποβάλλονται με τον ίδιο τρόπο όπως και για το αξίωμα του προέδρου, δηλαδή είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από μια ομάδα βουλευτών που φθάνει το χαμηλό ελάχιστο όριο (1/20 των ευρωβουλευτών).Οι 14 αντιπρόεδροι εκλέγονται σε κοινή ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους είναι μικρότερος του 14, διεξάγεται δεύτερος γύρος, υπό τους ίδιους όρους. Εάν απαιτείται τρίτη ψηφοφορία για την πλήρωση του Προεδρείου, για τις θέσεις που απομένουν αρκεί η απλή πλειοψηφία (άρθρο 17). Οι κοσμήτορες εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο (άρθρο 18).
Ρόλος των Αντιπροέδρων
Οι 14 Αντιπρόεδροι και οι πέντε Κοσμήτορες, μαζί με τον Πρόεδρο, αποτελούν το Προεδρείο του Κοινοβουλίου. Το Προεδρείο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης. Εκτός από τον ρόλο τους στο Προεδρείο, οι Αντιπρόεδροι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πρόεδρο, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο. Οι Κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ίδιους τους ευρωβουλευτές και είναι συμβουλευτικά μέλη του Προεδρείου.Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

>
Facebook