ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: “Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης. Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του.”

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ

Αθήνα, 11.1.2022

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας, τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων. Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια. Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού, την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης.

Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας.

Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ

Σε μία ιστορική βραδιά για την πόλη του Ελληνικού, της Ομογένειας αλλά και για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κος Ιωάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων οπου θα ανεγερθεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Την χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έντονο συναισθηματικό κλίμα αφού το Μέγαρο Παγκοσμιου Ελληνισμού Σουρμένων φιλοδοξεί για τα επόμενα 100 χρόνια, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την Ομογένεια αλλα και για τους πανταχού Ποντίους όλου το κόσμου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ομιλητές ήταν οι :
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο Προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και τέλος ο Προέδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.
Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες  από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη , Ρωσίας και Νότιας Αφρικής απέδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο και στον Δρ Σπύρο Λάτση καθώς δηλώσαν ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο Παγκόσμιο Μνημείο που γεννήθηκε στην καρδιά του Ελληνικού.
Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ομιλητές συνεχάρησαν τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης για το όραμά του και τον Δρ Σπύρο Λάτση για την χρηματοδότηση του Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος δήλωσε :
‘Σήμερα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κοσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του πόντου που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Ευξ. Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου”

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύοντας με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι της Μαύρης Θάλασσας ΄΄Την Πατρίδα μ’ έχασα΄΄και παρουσίασε ο Χάρης Πασβαντίδης.

Το παρών έδωσαν:
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σοφία Σακοράφα
Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που είναι εκλεγμένοι Γερουσιαστές και Βουλευτές ξένων κοινοβουλίων ανά την Υφήλιο:
H Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στον Καναδά κ. Έφη Τριανταφυλλοπούλου
Μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού:
κ. Ευάγγελος Δουλές
κ. Μαριέττα Καραμανλή
κ. Εμμανουέλα Λαμπροπούλου
κ. Στέφανος Παππάς
κ. Μαρία Τζανάκη
κ. Μαρία Βαμβακινού

Οι Υπουργοί & Υφυπουργοί:
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας
Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός
Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή
Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη
Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου
Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης
Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρης Περδίκης

Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος

Βουλευτές:
κ. Διονύσης Χατζηδάκης
κ. Άννα Καραμανλή
κ. Σάββας Αναστασιάδης
κ. Χαράλαμπος Παπαδημητρίου
κ. Τόνια Αντωνίου
κ. Χάρης Θεοχάρης
κ. Δημήτριος Καιρίδης
κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής
κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης
κ. Ευάγγελος Λιάκος
κ. Βασίλης Σπανάκης
κ. Στέφανος Ξεκαλάκης – Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ
Γιώργος Λιάνης – πρώην Βουλευτής
Γιάννης Μπρεκουλάκης – πρώην Βουλευτής
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου – πρώην Βουλευτής

Εκπρόσωποι Περιφερειών της επικράτειας και Δήμαρχοι
Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης
Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Δήμητρα Νάνου
Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου
Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμανουήλ
Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος
Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Πύλου κ. Δημήτρης Καφαντάρης
Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Βασίλειος Θώδας
Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης
Δήμαρχος Καισαριανής κ. Χρήστος Βοσκόπουλος
Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος
Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος
Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου
Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης
Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος
Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός
Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης
Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης
Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γίωργος Παπανικολάου
Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευρώπη Κοσμίδη
Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και άλλων Δήμων της Αττικής
Στελέχη της εταιρίας Lamda Develompent
Επιχειρηματίες
Ακαδημαϊκοί
Μέλη Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της χώρας

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ