Η ιστορία και ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν με την καινοτόμα εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Artelot”

O Δήμος Θεσσαλονίκης, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και φορέα υλοποίησης το Thessaloniki Convention Bureau, εμπλουτίζει την εμπειρία των επισκεπτών και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Artelot”, με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας παράλληλα στην ψηφιακή ανάπτυξη της πόλης.  
Το project “Thessaloniki Alive” (Ζωντανή Θεσσαλονίκη) «ζωντανεύει» ιστορίες και αστικούς μύθους της πόλης από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως και τον 20ο μ.Χ. μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και κατοίκων της πόλης με τη χρήση της κάμερας των κινητών τους τηλεφώνων και την τεχνολογίας της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), που θεωρείται το ανερχόμενο μοντέλο ψηφιακής επικοινωνίας.
Μέσω της νέας αυτής εφαρμογής ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει:

1. Να ενδυναμώσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης ως κέντρου καινοτομίας, φιλόξενου προς την ψηφιακή επιχειρηματικότητα
2. Να εξυπηρετήσει και να ενημερώσει επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα 
3. Να προσφέρει στους κατοίκους της πόλης ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τη Θεσσαλονίκη 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει δωρεάν για τα επόμενα δύο χρόνια σε κατοίκους και επισκέπτες την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για 25 σημεία ενδιαφέροντος και μνημεία στο κέντρο της πόλης, στα ελληνικά και αγγλικά. Μέσω της εφαρμογής (προς το παρόν διαθέσιμη για κινητά με λειτουργικό σύστημα IOS) οι χρήστες θα μπορούν να επισκέπτονται τα σημεία ενδιαφέροντος (τα οποία σηματοδοτούνται με πράσινα παραλληλόγραμμα μέσα στον χάρτη της εφαρμογής), για να διαβάσουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, να φωτογραφίσουν αλλά και να φωτογραφηθούν μαζί με εικαστικές απεικονίσεις χαρακτήρων σχετικών με την εκάστοτε ιστορία.

Η οπτικοποίηση της συλλογικής μνήμης μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας και της εφαρμογής δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης του παρελθόντος αλλά και την ευκαιρία εξοικείωσης με ένα μέλλον όπου ο ψηφιακός και πραγματικός κόσμος θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο. Η εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας “Artelot” αναδεικνύει τη συλλογική μνήμη στους δρόμους του κόσμου μέσω καινοτόμων εμπειριών που θα αφηγούνται και θα σχολιάζουν το αστικό περιβάλλον. 

Η επιλογή και η επιμέλεια των ιστοριών και των μύθων έγινε από την αρχαιολόγο Αλεξία Μαργαρίτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε πολύ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία στα ιστορικά κείμενα.

Οι 25 τοποθεσίες και μνημεία του project Thessaloniki Alive είναι οι εξής:
1. Λευκός Πύργος2. Αρχαία Αγορά3. Ανάκτορο του Γαλερίου4. Άγαλμα Αριστοτέλη5. Αψίδα Γαλερίου6. Ροτόντα7. Κήποι Πασά8. Αγίασμα Αγίου Ιωάννη9. Άγιος Δημήτριος10. Παναγία Αχειροποιήτου11. Παναγία Χαλκέων12. Πύργος Αλύσεως13. Πλατεία Ιπποδρομίου14. Βίλα Μοδιάνο15. Όσιος Δαβίδ16. Πλατεία Ελευθερίας17.  Συναγωγή Μοναστηριωτών18. Μπεζεστένι19. Μπέη Χαμάμ και Μαγεμένες20. Στήλη των όφεων21. Κάζα Μπιάνκα22. Γιαχουντί Χαμάμ23. Η Γοργόνα Θεσσαλονίκη24.  Cubiculum25.  Βίλα Μορντώχ
Κατεβάστε την εφαρμογή:
https://apps.apple.com/gr/app/artelot/id1537569221
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)
- Advertisement -

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6,819FansLike
850FollowersFollow
172FollowersFollow
3,487SubscribersSubscribe
- Advertisement -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Follow us on Facebook!