Συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη-Κ. Ζέρβας: Δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη είχε σήμερα (24/11) στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ε.Σ.Α.μεΑ. με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου και της Συνομοσπονδίας σε ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης παρεμβάσεων για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις καθώς και των μελών των οικογενειών τους.
Οι δράσεις θα καλύπτουν πεδία όπως η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με αναπηρία στο πλαίσιο του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, η υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης του Προσβάσιμου Τουρισμού και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
“Η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία και η βελτίωση των υποδομών του δήμου, ώστε να καταστούν στο σύνολο τους προσβάσιμες, αποτελούν προτεραιότητα για τη Διοίκησή μας”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ‘Πάρκο για Όλους’ που πρόκειται να διαμορφωθεί στην περιοχή της Τούμπας, εξασφαλίζοντας την αρχή της ίσης πρόσβασης σε όλα τα παιδιά. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο για την εγκατάσταση παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρία σε τριάντα υφιστάμενες παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποιούνται σε περισσότερα από 19 σχολικά συγκροτήματα της πόλης παρεμβάσεις με τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων,  ραμπών πρόσβασης, κ.ά.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης σημείωσε: “Για εμάς η Θεσσαλονίκη είναι ισότιμη έδρα της Συνομοσπονδίας μας και του Αναπηρικού Κινήματος. Στόχος μας είναι να συντονίσουμε τη δράση μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε τη συνάντησή μας κομβικής σημασίας, για να θεμελιώσουμε μια ευρύτερη συνεργασία προς όφελος των πολιτών, των επισκεπτών αλλά και με σκοπό την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κέντρου δραστηριοτήτων και δράσεων για την αναπηρία σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Η συνεισφορά μας ως κοινωνικού εταίρου για τα ζητήματα αναπηρίας θα ενισχύσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών του Δήμου αλλά και θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο δράσεις, όπως η δημιουργία του ‘Πάρκου για Όλους’, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και υπόδειγμα για όλη τη χώρα”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Χρήστος Κεσόγλου, Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., η Κατερίνα Παναγιώτου, υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης της Ε.Σ.Α.μεΑ. και από πλευράς του Δήμου ο Χάρης Αηδονόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, όπως και οι σύμβουλοι του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Καστούρας και Αναστάσιος Τελίδης.

Κ. Ζέρβας: Δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

Τον τόνο για δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη μετά την πολυετή -οικονομική και πανδημική- κρίση και μάλιστα μέσα από τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα (24/11) το μεσημέρι στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης για τον δημοτικό προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την καινούρια χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποτιμάται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων και συγχρόνως επικέντρωσε τις προσπάθειές της στη διεκδίκηση εξωγενών χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση έργων, δράσεων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων χωρίς την επιβάρυνση του δημότη.Για το 2022 στο προσχέδιο του δημοτικού προϋπολογισμού έχουν ήδη εγγραφεί κονδύλια 60 εκατ. ευρώ από εξωγενείς χρηματοδοτικές πηγές, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα θα είναι πολύ υψηλότερο, αφού μέσα στην καινούρια χρονιά αναμένονται οι εγκρίσεις έργων από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αλλά και η έκδοση προσκλήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, με το δεδομένο μάλιστα ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη λάβει διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί με δέκα εκατ. ευρώ στο σκέλος των ψηφιακών λύσεων.Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων που ακολουθείται όλο αυτό το διάστημα, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στα δύο χρόνια διοίκησης “μειώσαμε τα δημοτικά τέλη οριζόντια για νοικοκυριά και επαγγελματίες κατά 30%”, ενώ “βρισκόμαστε δίπλα στο επιχειρείν” με απαλλαγές τελών και μέτρα στήριξης.Μιλώντας για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται για το 2022 σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, με τα 2/3 του προϋπολογισμού των έργων να καλύπτονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.“Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκονται παρεμβάσεις που αφορούν τη σύγχρονη προσέγγιση στον σχεδιασμό για τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενίσχυση του πρασίνου, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη μέριμνα για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι παράλληλα με σειρά μεγάλων έργων που προωθούνται “δείχνουμε τη φροντίδα μας σε κάθε γειτονιά μέσα από ένα πλέγμα ουσιαστικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων”.

Προϋπολογισμός άνω των 400 εκατ. ευρώ
Τα βασικά μεγέθη του δημοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, παρουσίασε στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.
“Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινότητα, είναι αλληλέγγυος, καθώς περιλαμβάνει σειρά κοινωνικών πρωτοβουλιών, και είναι αναπτυξιακός, αφού ενσωματώνει ένα τεχνικό πρόγραμμα που τονώνει την επιχειρηματικότητα και αλλάζει το πρόσωπο της πόλης, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στο τουριστικό προϊόν και στο branding της Θεσσαλονίκης”, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Τεχνικό πρόγραμμα
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης παρουσίασε στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης το προσχέδιο του τεχνικού προγράμματος για την καινούρια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει έργα 35 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με το 2019 κατά 75%.
Σύμφωνα με το πλάνο παρεμβάσεων που εξέθεσε ο κ. Κυριζίδης, ξεχωριστή θέση στον προγραμματισμό για τη νέα χρονιά καταλαμβάνουν η εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους και για το ντεκ της παλιάς παραλίας, η ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη, το “Πάρκο για Όλους” στην περιοχή της Τούμπας, σειρά έργων στον τομέα της σχολικής στέγης, κ.ά.
Για τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα του αστικού πρασίνου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)
- Advertisement -

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6,816FansLike
850FollowersFollow
164FollowersFollow
3,487SubscribersSubscribe
- Advertisement -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Follow us on Facebook!