Χαιρετισμός της Π.τ.Δ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον τόμο προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην τελετή παρουσίασης του τόμου προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της τριακονταετούς Πατριαρχίας του.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στον τιμητικό τόμο:

«Με μεγάλη χαρά συμμετέχω ως επικεφαλής, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χρήστο Καραγιάννη, στην Τιμητική Επιτροπή του Τιμητικού Τόμου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την τριακονταετία από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου Α’. Χαιρετίζω το εκδοτικό αυτό εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν ιεράρχες και έγκριτοι ακαδημαϊκοί, Έλληνες και ξένοι, όχι μόνο από τον χώρο της θεολογίας αλλά και από άλλες επιστήμες, όπως η ιατρική, οι πολιτικές επιστήμες ή η νομική, για την προβολή του πλούσιου και πολυδιάστατου έργου του Παναγιωτάτου.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Ιεράρχης με λαμπρή μόρφωση και εξαιρετική παιδεία, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κατορθώσει από τις αρχές του 1990, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, να μεταμορφώσει με τη διακονία του το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο. Παράλληλα, έχει αναδειχθεί ο ίδιος, μέσα σε αυτή την πολυετή πορεία, σε θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που οραματίζεται ένα βιώσιμο περιβάλλον και μέλλον, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διεκδικεί με μαχητικότητα τα δίκαια των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων, ενώ διαρκείς είναι οι διεθνείς παρεμβάσεις του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο μειλίχιος αλλά και σθεναρός λόγος του και η αδιάλειπτη κινητικότητά του προς υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωμιοσύνης που διαβιοί στην γείτονα χώρα συνιστούν παράγοντες αναπτέρωσης του ηθικού και της αυτοπεποίθησης των μελών της πολύπαθης αυτής ομογένειας.

Με την ίδια αγωνία εκφράζεται και για την ανάγκη να προστατεύονται οι Χριστιανοί σε μαρτυρικές περιοχές του κόσμου όπως στη Μέση Ανατολή, όπου οι πόλεμοι και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός τους θέτουν υπό διωγμόν, και να προφυλάσσονται οι πρόσφυγες που αναζητούν μια ασφαλέστερη ζωή, καθώς και τα μνημεία και οι πολιτισμοί που θυσιάζονται στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.

Οι πολυσήμαντες πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση της Ορθοδοξίας και κυρίως του διορθόδοξου, του διαχριστιανικού αλλά και του διαθρησκειακού διαλόγου, είναι εξάλλου πάντοτε προσανατολισμένες στον ιερό σκοπό της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης των λαών. Αποκορύφωμα της προσπάθειάς του σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση του διορθόδοξου διαλόγου συνιστά η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που συνήλθε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016, με στόχο την προαγωγή της πανορθόδοξης ενότητας.

Επί των ημερών του, επίσης, σφυρηλατήθηκε η συνεργασία με τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας σε θέματα όπως το περιβάλλον ή το προσφυγικό. Η σταθερή προσήλωσή του στη γεφύρωση των διαφορών με το Βατικανό, επιβεβαιώνεται μέσα από μια σειρά ενεργειών όπως η συνυπογραφή με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ της “Διακήρυξης της Βενετίας” το 2002 για το περιβάλλον και η από κοινού επίσκεψη με τον Πάπα Φραγκίσκο σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο το 2016.

Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις του υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, του σεβασμού της ετερότητας, της ανεκτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της μισαλλοδοξίας και του ακραίου εθνικισμού, προσκαλεί σε έναν διαθρησκευτικό διάλογο για την ειρηνική και ουσιαστική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων. Έχει πρωτοστατήσει, άλλωστε, μέσω του Πατριαρχείου, σε οικουμενικές οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, προωθώντας διμερείς διαλόγους με μη Ορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς και με Μουσουλμάνους και Εβραίους. Στη φράση του “Περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν απ’ αυτά που μας χωρίζουν”, συμπυκνώνεται όλη η εικόνα ενός πράγματι εμπνευσμένου ιεράρχη, που με το κήρυγμα και τις ιδέες του μπορεί να εμπνεύσει όχι μόνο το ορθόδοξο ποίμνιο αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας.

Η μεγάλη του αυτή αρετή εκδηλώνεται μέσα και από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει συνολικότερα τις σύγχρονες προκλήσεις. Δεν μένει αποκομμένος από την κοινωνία. Στη φοβερή υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που πλήττει τον κόσμο ολόκληρο, απομόνωσε με τον λόγο του τους αρνητές της πανδημίας, ακόμα και εντός της Εκκλησίας, καταδεικνύοντας ότι η πίστη που δεν εναρμονίζεται με την υποχρέωση που έχουμε να φροντίζουμε τον διπλανό μας είναι κενή περιεχομένου, αν η ύψιστη αυτή εντολή της Καινής Διαθήκης δεν μετουσιώνεται σε βίωμα.

Υπό αυτό το πρίσμα της ενσυναίσθησης που διακατέχει τον Πατριάρχη για την πορεία του ανθρώπου σε ένα επισφαλές αύριο, ερμηνεύεται και η ανεκτίμητη συνεισφορά του στον αγώνα για το φυσικό περιβάλλον, την ανάγκη για προστασία του οποίου έχει κατορθώσει, ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου του, να αναδείξει όσο λίγοι παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι του έχει αποδοθεί επισήμως από τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore ο τίτλος του “Πράσινου Πατριάρχη”, ενώ αντιστοίχως το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα στους 100 ανθρώπους µε την πιο μεγάλη επιρροή λόγω ακριβώς της θαρραλέας στάσης του υπέρ του περιβαλλοντικού κινήματος. Αναρίθμητες είναι οι δράσεις με διεθνή αναγνώριση που έχει πραγματώσει για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μαζί με υψηλές προσωπικότητες και αξιωματούχους, όπως ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, καθώς και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να αναφερθούν ενδεικτικά η διοργάνωση διεθνών οικολογικών συμποσίων εν πλω στην Πάτμο, σε λιμάνια του Εύξεινου Πόντου και σε άλλες θάλασσες και ποταμούς του κόσμου, καθώς και τα διεθνή περιβαλλοντολογικά σεμινάρια στους χώρους της Μονής της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη. Πολυάριθμες είναι και οι τιμητικές διακρίσεις για τη δράση του: από το οικολογικό Βραβείο της Sophie Foundation το 2002 έως τη βράβευσή του το 2005, μαζί με άλλες έξι διεθνείς προσωπικότητες, από το πρόγραμμα του ΟΗΕ “Υπέρμαχοι της Γης” για την παραδειγματική συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η διαχρονικά σταθερή, ειλικρινής και αμετακίνητη προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη στον ύψιστο στόχο της διαφύλαξης του περιβάλλοντος, εν μέσω της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για έναν βαθύ οραματισμό που πηγάζει από τη θεώρηση της εκκλησιαστικής ζωής ως “βιωμένης οικολογίας”, κατά τη μεστή νοήματος διατύπωση του ιδίου. Το “κοινό μας σπίτι”, όπως αποκαλεί το φυσικό περιβάλλον, και ο άνθρωπος συλλαμβάνονται ως μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού, κάτι που επιτρέπει την άρρηκτη σύνδεση της ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας με το περιβαλλοντικό κίνημα. Το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ορθοδόξου Εκκλησίας για τον άνθρωπο μπολιάζεται με το ενδιαφέρον για το περιβάλλον αναδεικνύοντας την ενότητα της προσέγγισης του Πατριάρχη, καθώς και την πνευματική, κοινωνική και ηθική διάσταση του οικολογικού προβλήματος. Αντλώντας συνεπώς από τη χριστιανική διδασκαλία τις αξίες και τις παναθρώπινες αρχές που τον καθοδηγούν, γίνεται εύκολα κατανοητό από πού πηγάζει η αστείρευτη ενέργεια, η αποφασιστικότητα και η επιμονή, που συνοδεύουν το όραμά του για μια κοινή πορεία ειλικρινούς αλληλεγγύης και βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ είναι στυλοβάτης του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης εν γένει. Του ευχόμαστε ολόθερμα να συνεχίσει το θεάρεστο και τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα έργο του και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα μας έχει αρωγούς».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ